2011. máj 08.

Vettel könnyedén behúzta harmadik győzelmi striguláját Isztambulban

írta: FormaNet
Vettel könnyedén behúzta harmadik győzelmi striguláját Isztambulban

Sebastian Vettel legalább olyan könnyedén nyerte meg az 58 körös Török Nagydíjat, mint amilyen egyszerűen kibérelte szombaton a pole-t. A Red Bull kettős győzelmét az utolsó körökben Mark Webber nagy csatában biztosította be, de a legyőzött Fernando Alonso sem szomorkodhat, hiszen idei első dobogóját ünnepelhette Isztambulban. A Kínai Nagydíjat követően ismét rendkívül izgalmas, fordulatokban és előzésekben gazdag versenyt láthatott a nagyközönség.

A Török Nagydíj 23 fővel indult el, ugyanis a 22. rajtkocka üresen maradt, mert Timo Glock a bemelegítő kör után visszatért szerelőihez a bokszba. A Virgin sebességváltója adta meg magát, így a németnek már a rajt előtt véget ért a versenye.

 
Sebastian Vettel startja nagyon sima volt, ezzel szemben a poros oldalról rajtoló Mark Webbert megelőzte a harmadik helyről induló Nico Rosberg. Az ausztrált még Lewis Hamilton is célba vette, ám a brit pilóta túl nagy lendületet vett, és lecsúszott az ideális ívről, ennek következtében Fernando Alonso és csapattársa, Jenson Button is elé került. A 10. helyről induló Felipe Massa is jól kezdett, és hamarosan már a hetedik helyen haladt Lewis Hamilton mögött. Ehhez persze szüksége volt egy kis segítségre, amit Vitalíj Petrov és Michael Schumacher csatája oldott meg. A két pilóta kicsit összeakadt és végül egy sérült első szárnnyal a Mercedes húzta a rövidebbet.
 
 
A mezőny hátsó régiójában Kamui Kobajasi kezdte meg menetelést, és az utolsó helyről egy kör alatt már a 18.-ra ugrott fel, majd hamarosan már a 14. helyen autózott. Közben csapattársa, Sergio Perez egy első légterelőért volt kénytelen meglátogatni a csapat szerelőit, ennek köszönhetően utolsóként folytathatta a futamot.
 
Az első köröket kemény csaták jellemezték még az élmezőnyben is: Webber hamarosan támadásba lendült, és a célegyenesben a DSR zónában erőből megelőzte Rosberget, közben a mclarenesek is jókat csatáztak egymással.
 
A kerékcserék első hulláma után a két Red Bull maradt az élen, Alonso és Hamilton azonban megelőzte Rosberget. Az élmezőnyből utolsóként Button váltotta le használt abroncsait, így kissé visszaesett, egészen a hetedik helyig. Buton rövid ideig premier plánban élvezhette, az előtte lévő Rosberg - Massa páros rendkívül látványos csatáját, majd hamarosan ő is csatlakozott, és előbb Rosberget, majd a ferrarist is maga mögé utasította.
Közben megkezdődött a kiállások második turnusa, ami után az élen álló négyes (Vettel, Webber, Alonso, Hamilton) sorrendje megmaradt, mögéjük pedig a kerékcsere taktikának köszönhetően Petrov zárkózott fel.
 
A 28. körben Alonso megérkezett a második helyen álló a Red Bullra, majd a következő körben a DSR zónában külső ívről könnyedén meg is előzte riválisát. Közben a hatodik helyen álló csapattársának, Massának ismét Buttonra kellett figyelnie. A brazil versenye közel nem ment olyan simán, mint spanyol kollégájának, és ebbe saját hibája, valamint egy kisebb bokszutcai baki is közrejátszott, végül csak a 11. helyen intette le a kockás zászló.
 
Lewis Hamilton is vesztett egy kis időt a bokszban (a harmadik kerékcserénél a jobb első kerékkel bajlódtak a szerelők, amivel a brit kb. 10 másodpercet bukott el), ezzel együtt a negyedik bokszkiállások hulláma után is megtartotta negyedik helyét, mint ahogy az élen álló trió is.
A leintés előtt hat körrel azonban Webber beérte spanyol ellenfelét, és látványos kerék-kerék elleni csatában visszavette a második helyet. Alonso pár pillanatig még próbálkozott visszatámadással, ám végül meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával.
 
Az élmezőnyből egyedüliként három kiállásos taktikát választó Jenson Button sem tudta megtartani ötödik helyét Rosberggel szemben. Mögötte a két Renault ért célba Heidfeld és Petrov sorrendben, majd Sebastian Buemi, és az utolsó helyről rajtoló Kamui Kobajsi érkezett be pontszerző helyeken. 
 
A többsége egyébként a négykiállásos stratégiát választotta, így rekordszámú (81!) bokszkiállást jegyezhet az isztambuli létesítmény.
 
A leggyorsabb kört ( 1:29.703) Mark Webber futotta, az egyetlen kieső (Glockon kívül) pedig a Force India újonca, Paul di Resta volt. 
 

Török Nagydíj eredménye:

Vilgábajnoki pontverseny állása a Török Nagydíj után

Sebastian Vettel: 93

Lewis Hamilton: 59

Mark Webber: 55

Jenson Button: 46

Fernando Alonso: 41

Felipe Massa: 24

Nick Heidfeld: 21

Vitalíj petrov: 21

Nico Rosberg: 20

Kamui kobajasi: 8

Michael Schumacher: 6

Sebastien Buemi: 6

Adrian Sutil: 2

Paul di Resta: 2

Konstruktőri pontverseny:

Red Bull: 148

McLaren: 105

Ferrari: 65

Renault: 42

Mercedes: 26

Sauber: 8

Toro Rosso: 6

Force India: 4

 szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 isztambul formula 1 vettel red bull futam török nagydí