2011. máj 20.

Délután is Mark Webber volt a leggyorsabb Barcelonában

írta: FormaNet
Délután is Mark Webber volt a leggyorsabb Barcelonában

Az első szabadedzéshez hasonlóan, délután is Mark Webber volt a másfél órás szabadedzés leggyorsabb pilótája. Lewis Hamilton alig négy századdal maradt el az ausztrál legjobb idejétől, míg a harmadik helyen záró Sebastiasn Vettel már több mint három tizedet kapott kollégájától. 


Délelőtt többen panaszkodtak a tapadás hiányára, de ez nem szokatlan, hiszen még az első napnál tart a Spanyol Nagydíj versenyhétvégéje. Az elsőhöz képest már a második edzésre is rengeteget javultak a pályaviszonyok, a csapatok pedig nem is tétlenkedtek sokat. Jaime Alguersuari 1:29.858-cal adta meg az alaphangot, majd bő tíz perc elteltével pedig már a minden versenyző neve mellett sorakozott mért idő.

Mark Webber délelőtti legjobb idejét (1:25.473) nagyon gyorsan túlszárnyalták, legelsőként Fernando Alonso, majd mclarenes riválisa Lewis Hamilton is. A McLaren rengeteg frissítést hozott a katalán helyszínre, de versenyzőik délelőtt még nem voltak igazán elégedettek, így a wokingiak további beállításokat eszközöltek az MP4-26-on, ami eredményesnek bizonyult. A Ferrarinál igen felemás eredmények születtek az első tréningen, hiszen míg Fernando Alonso a negyedik, lett, addig csapattársa, Felipe Massa nagyon küszködött a tapadással, azaz annak hiányával. A brazil délután sem tudott felzárkózni a nagyokra, sőt egy alkalommal ki is csúszott az ötös kanyarnál, és csak nagyon kevés hiányzott, hogy a gumifal fogja meg Ferrariját. 

Az 1:25-ös határt először a Renault orosz pilótája, Vitalíj Petrov szakította át lágy gumikon, ám az 1:24.786 másodperces időre Sebastian Vettel óriásit kontrázott egy 1:22-es körrel. A német szintén a lágyabb keverékekkel, és már működő KERS-szel autózta ezt az időt.

A délelőtti szabadedzés legjobbja, Mark Webber sem sokáig várt a válasszal, és majdnem négy tizedet vert Vettelre, ezzel átvette a vezetést a tabellán. A két Mclaren is lovak közé csapott, és fél órával a leintés előtt Hamilton is Vettel elé ugrott, Jenson Button pedig felzárkózott a negyedik helyre. Őket követte Alonso, valamint a két Mercedes, Nico Rosberg és Michael Schumacher sorrendben. Schumacher azonban már másfél másodperces lemaradásban volt az élen álló Webberhez képest. 

Ez a sorrend az utolsó félórában már nem változott. Felipe Massa a lágyabb keverékeken kissé előretornázta magát délelőtti 16. helyéhez képest, de még így is csak  nyolcadik lett, és bár a lágy gumik jobban muzsikáltak a kocsin, de a brazil most alulkormányzottságra panaszkodott csapatának. Csapattársánál hét tizeddel volt lassabb.

A négy top csapat után a sauberes Kamui Kobajasi, valamint a Renault német versenyzője, Nick Heidfeld érte el a legjobb időt, a sort pedig ismét a Hispánia versenyzői zárták. A katalán kis csapatnak nagyon össze kell kapnia magát, ha hazai közönsége előtt versenyezni akar, ugyanis sebességük ezidáig még nem üti meg a 107 százalékos limitet.
 
Második szabadedzés eredménye:
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 mark webber spanyol nagydíj második szabadedzés