2011. máj 21.

Mark Webber indulhat a pole-ból Barcelonában

írta: FormaNet
Mark Webber indulhat a pole-ból Barcelonában

Mark Webber idén először bizonyult jobbnak csapattársánál a szombati időmérőn, és négy versenyhétvége után sikerült megszakítania Sebastian Vettel pole sorozatát. Az ausztrál két tizeddel volt gyorsabb a hajrában kollégájánál, míg a harmadik rajtkockát megszerző Lewis Hamiltonra már egy másodpercet vert. 

Q1

Először a két Hispania hajtott ki a katalán aszfaltcsíkra, ami nem is meglepő, és nem csak azért, mert hazai közönség előtt bizonyítanak, hanem mert eddig egyik szabadedzésen sem sikerült eleget tenniük a 107 százalékos szabálynak. 

Az élcsapatok pilótái mindannyian kemény gumikon vágtak neki a Q1-nek, ám a többiek máris felpakolták a lágy keverékeket, és mivel ezek sokkal jobb köridőket eredményeztek, ezért az utolsó percekben a Mercedes, sőt a Ferrari sem kockáztatott, és lekerültek a kemény gumik. A Red Bullok és a McLarenek inkább spórolósra fogták, így nem meglepő, hogy csak a középmezőnyben, illetve Hamilton és Button annak is csak a végén foglalt helyet. 
Idén először a Lotus bekerült a Q2-be, ami persze elsősorban Nick Heidfeld műszaki hibájának volt köszönhető. A német pilóta autója ugyanis kigyulladt a harmadik szabadedzésen, amit már nem sikerült helyrehoznia az időmérő kezdetéig. 
Mivel a Red Bullok nem futottak űridőt a kemény gumikkal, így a HRT-nek és a Virginnek szerencséje volt, hiszen Schumacher 1:22.960-as körének 107 százalékát mindenkinek sikerült teljesítenie. 
Kiesők:  Jarno Trulli, Rubens Barrichello, Timo Glock, Vitantonio Liuzzi, Narain Karthikeyan, Jerome d'Ambrosio, Nick Heidfeld.


Q2

A kvalifikáció középső szakaszában már mindenki előkapta a lágyabb szetteket, kivéve a Force India, aki inkább a versenyre tartalékolt.
A két Red Bull természetesen egy-egy kör után rögtön az élre állt, a két pilóta pedig kényelmesen vissza is tért a bokszba. A McLaren ugyanígy taktikázott, ami egy harmadik és egy negyedik helyre volt elég. Utánuk a két Mercedes valamint Fernando Alonso következett, viszont Felipe Massánál nagy meglepetésre nem csak Vitalíj Petrov, de a Williams újonca, Pastor Maldonado is gyorsabb volt.  A venezuelai pilóta F1-es pályafutása első Top10-es eredményével büszkélkedhet. 
Még ennél is nagyobb meglepetés Heikki Kovalainen 15. helye, ugyanis amikor a Lotusnál rájöttek, hogy a lágy abroncsokkal spóroló Force India megfogható, rögtön kiküldték a finn versenyzőt, aki megkaparintotta a csapat idei legjobb rajthelyét. 
Kiesők: Sebastien Buemi, Sergio Perez, Jaime Alguersuari, Kamui Kobajasi, Heikki Kovalainen, Paul di Resta, Adrian Sutil.
 
Q3
A Red Bull ugyanazt eljátszotta, mint legutóbb Törökországban: Webber és Vettel csak egy-egy körre jött ki, most azonban az ausztrálnak jött ki tökéletesen a lépés. A McLaren is ugyanezen a taktikán volt, a többiek pedig inkább a bokszban várakoztak, és az utolsó percekre tartogatták gyors körüket.
Ez utóbbi versenyzők közül egyedül Alonsónak sikerült felborítania az első négyes sorrendjét, és befurakodott a két McLaren közé. A spanyol így Lewis Hamilton mellől rajtolhat a második sorból, csapattársát, Massát azonban csak Maldonado nem tudta megelőzni, illetve Schumacher, aki a kvalifikáció hajrájában már gyors kört sem futott. 
 
A kvalifikáció végeredménye:
 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 időmérő mark webber spanyol nagydíj