2011. máj 24.

Statisztikák, érdekességek a Spanyol Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Spanyol Nagydíj után

Mark Webber megszakította Sebastian Vettel kvalifikációs dicsőség-sorozatát, és F1-es karrierjének hetedik pole-ját szerezte meg Barcelonában. Az ausztrál jelenleg a 36. helyen áll a rajtelsőségek örökranglistáján, és ugyanennyi pole pozíció szerepel Jenson Button, valamint Jacgues Lafitte neve mellett is.

Vettel ugyanakkor nem maradt le túlságosan csapattársától, hiszen most is az első sorból vághatott neki a versenynek, így a német immár zsinórban tizedik alkalommal nem kvalifikálta magát a második sorba, vagy annál hátrébb. Ennél többször mindössze négy versenyzőnek sikerült egymást követően az első rajtsorból indulnia:
Ayrton Senna: 24 (1988. Német Nagydíj – 1989. Ausztrál nagydíj) 
Damon Hill: 17 (1995. Ausztrál Nagydíj – 1996. Japán Nagydíj)
Alain Prost: 16 (1993. Dél Afrikai Nagydíj – Ausztrál Nagydíj)
Nigel Mansell: 15 (1986. Ausztrál Nagydíj – 1987. Mexikói Nagydíj)
Mario Andretti: 10 (1978. Belga Nagydíj – USA Nagydíj)
Sebastian Vettel: 10 (2010. Szingapúri Nagydíj – 2011. Spanyol Nagydíj)
 

Mivel most Vettel kikapott kollégájától az időmérőn, így már csak Fernando Alonso, Nico Rosberg, Heikki Kovalainen és Vitantonio Liuzzi mondhatja el magáról, hogy ebben a szezonban szombat délutánonként eddig minden alkalommal gyorsabb volt csapattársánál.

Webber kvalifikációs első helye a futamon nagyon rövid életű volt, hiszen Alonso és Vettel is villámgyorsan körbeautózta, így a kettes számú Red Bull továbbra sem töltött még egyetlen egy kört sem az élen az eddigi 294-ből, míg Vettel összességében már 223 kört tette meg az első helyen ebben a szezonban, ami majdnem 76 százalékos teljesítmény. 
Élen töltött körök száma öt nagydíjat követően:
Sebastian Vettel 223/294 (75.85%)
Fernando Alonso 21/294 (7.14%)
Lewis Hamilton 19/294 (6.46%)
Jenson Button 14/294 (4.76%)
Nico Rosberg 14/294 (4.76%)
Felipe Massa 3/294 (1.02%)

A Red Bull Racing eddig összesen 10-szer bérelte ki az első sort. Ez jelenleg még a hatodik legjobb az összesített statisztikában, amit nem meglepő módon a Ferrari vezet. A maranellóiak autói eddig nem kevesebb, mint hetvenszer foglalták már el a teljes első sort. Az olasz gárda után a Williams (61), a McLaren (59), a Renault (22) és a Lotus (14) következik. 

2000 óta ez volt az első olyan Spanyol Nagydíj, ahol nem a pole-ból induló versenyző szelte át elsőként a célvonalat. Akkor Michael Schumacher bérelte ki a legjobb rajthelyet, ám végül a másodikként induló Mika Häkkinen diadalmaskodott.

Most a tavalyi világbajnoknak adatott meg, hogy megszakítsa ezt az egy évtizedes sorozatot, így idén negyedik, összességében pedig 14. alkalommal pezsgőzhetett a dobogó legtetején. Vettel villámgyorsan lépked előre a futamgyőztesek örökranglistáján, hiszen szezon elején még csak a 32. volt, mostanra azonban már a 19. helyen áll, és éppen annyi győzelmet szerzett már, mint Emerson Fittipaldi, Graham Hill és Jack Barbham. 

Kamui Kobajasi zsinórban harmadjára végzett a 10. helyen, csapattársa, Sergio Perez pedig (miután az ausztráliai pontjait törölték a Sauber szabálytalan hátsó szárnya miatt) Formula-1-es pályafutásának első pontjait szerezte meg Spanyolországban. Így 30 év után először Perez az első mexikói versenyző, aki pontot szerzett a szériában. Legutóbb a Brabham csapatnál versenyző Hector Rebaque, az 1981-es Holland Nagydíjon elért negyedik helyével örvendeztette meg mexicói rajongóit. 

A Spanyol Nagydíjon mindössze az első négy helyezett tette meg a teljes távot, vagyis 66 kört, hiszen az ötödik helytől lefelé már körhátrányban futottak be a versenyzők. Ez a szám a legkevesebb a 2008-as Brit Nagydíj óta, amikor csak Lewis Hamilton, Nick Heidfeld és Rubens Barrichello volt az, aki mind a 60 kört teljesítette. 

A Pirelli abroncsai ismét nagy taktikai küzdelmet eredményeztek Barcelonában is, de a törökországi bokszlátogatások számát nem érte el a katalán helyszín. Isztambulban 81 bokszkiállást hajtott vége a mezőny, míg a spanyol futam alatt összesen 77 kiállás történt. 

2011-es dobogós helyezések a Spanyol Nagydíjat követően:
Sebastian Vettel: 5 (4x első hely és egy második hely)
Lewis Hamilton: 3 ( egy első hely és 2x második hely)
Mark Webber: 2 (egy második hely és egy harmadik hely)
Jenson Button: 2 (egy második hely és egy harmadik hely)
Vialíj Petrov: 1 (harmadik hely)
Nick Heidfeld: 1 (harmadik hely)
Fernando Alonso: 1 (harmadik hely)
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

statisztika barcelona f1 formula 1 2011 spanyol nagydíj