2011. máj 28.

Vettel nyerte a baleset miatt elhúzódó időmérőt

írta: FormaNet
Vettel nyerte a baleset miatt elhúzódó időmérőt

A Sergio Perez balesete miatt megszakított kvalifikáción ismét Sebastian Vettel bizonyult a mezőny leggyorsabb versenyzőjének, így a német immár ötödik alkalommal bérelte ki idén az első rajtkockát. Vettel mellől Jenson Button rajtolhat Monacóban, a második sort pedig Mark Webber és Fernando Alonso foglalhatja el. 
 
Az időmérő előtti edzésen Nico Rosberg és Vitantonio Liuzzi is használhatatlanná törte versenyautóját. A Mercedes szerelőinek az utolsó pillanatokban sikerült helyrehozni a kocsit, ám a Hispania olasz pilótája nem tudott részt venni a kvalifikáción. Rosberg balesetét követően a csapatok veszélyesnek találták az alagút utáni bukótér fekvőrendőreit, és miután az FIA megvizsgálta a panaszt, úgy döntött, hogy a hétvége további részében leszerelik a fekvőrendőröket. Hogy helyes döntés volt-e, az kérdéses, ugyanis Sergio Perez szinte teljesen ugyanúgy bukott, mint délelőtt a mercedeses, csak ő így a kocsija jobb oldalával telibe kapta azt a gumifalat, amit Rosberg még szerencsésen elkerült. A mexikói pilótát nagyon nehezen tudták kimenteni Sauberjéből, ami miatt elhúzódott az edzés utolsó szakasza. Sergio Perezt mentő szállította el a helyszínről, de szerencsére állapota nem súlyos. A 21 éves újonc mindvégig eszméleténél volt, első információk szerint azonban a lába megsérült.
 
Q1
Az időmérő első részében a két McLaren bérelte ki az első két helyet, mögöttük pedig Sebastian Vettel végzett. Rosberg a Q1 második részében tudott kihajtani a bokszból, és biztos ami biztos, máris szuper-lágy gumit kapott, amivel egy ötödik helyet produkált. Csapattársa, Michael Schumacher szintén a lágyabb keverékeket használta, ám a német még így is csak kilencedikként jutott tovább.
A Hispaniánál nem csak Liuzzi, de Narain Karthikeyan sem tudott pályára gurulni, mert autójának hátsó felfüggesztésével adódtak problémák. Így kérdéses, hogy egyáltalán megkapják-e az FIA külön engedélyét az induláshoz. Délelőtti idejük egyébként éppen csak, de elvileg elég a 107 százalékhoz. A Hispania, a Virgin és Lotus pilótáink kívűl Jaime Alguersuari csatlakozott a kiesőkhöz. A spanyol pilótának szerencsétlenül alakult az időmérője, ugyanis gyorskörén Kamui Kobajasi feltartotta. Az esetet a versenybíróság is vizsgálja, így nem kizárt, hogy a japán versenyző ezért büntetést kap. 
 
Q2
A hétvége eddigi legjobb idejével Lewis Hamilton futotta meg az első komolyabb időt: 1:14.275, és ezzel máris biztosította magának a Q2 első helyét. Ez természetesen már a piros jelzésű abroncsokon történt. Vettel mindössze két ezreddel maradt el a McLarentől, de az őket követő öt versenyző: Button, Alonso, Massa, Rosberg és Webber is még fél másodpercen belül volt. A felsoroltakon kívül Michael Schumacher, Pastor Maldonado és Sergio Perez hajrázhatott.
 
 
Q3

A hajrában először úgy tűnt, hogy továbbra is a McLareneké a pálya, hiszen Jenson Button egy parádés 1:13-as idővel repítette magát a lista tetejére. Sebastian Vettel azonban hamar rácáfolt a várakozásokra, és majdnem fél másodpercet vert rá brit kollégájára. Ezután történt Sergio Perez hatalmas balesete, ami miatt az utolsó két és fél perc előtt egy bő fél órás szünet következett. Az első három helyezett ekkor Sebastian Vettel, Jenson Button és Mark Webber volt, majd őket követte Fernando Alonso, Michael Schumacher és Felipe Massa hármas. Lewis Hamilton csak a nyolcadik helyen állt, mivel addig még nem sikerült mért kört futnia, mint ahogy Pastor Maldonadónak sem.

Hamilton így elsőként hajtott ki a pályára, de csak egy helyet ugrott előre. A többiek is kimentek még az utolsó percekre, de értékelhető kört senki nem tudott összerakni, így a Rosberg és Hamilton helycserén kívül már nem történt változás a sorrendben.

Perez balesete

 

Az időmérő végeredménye:

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon 

Szólj hozzá

f1 formula 1 időmérő monacói nagydíj