2011. jún 03.

Hivatalos: Az FIA zöld utat adott a Bahreini Nagydíjnak

írta: FormaNet
Hivatalos: Az FIA zöld utat adott a Bahreini Nagydíjnak

Bár rengeteg érv (és több csapat) szól az idei Bahreini Nagydíj végleges törlése mellett, ráadásul egyre több hír érkezik arról, hogy újabb zavargások kezdődtek közvetlen azután, hogy a hatóságok feloldották a szükségállapotot, ennek ellenére a Motorsport Világtanács (WMSC) a mai napon úgy határozott, hogy szabad utat ad a bahreini futam szervezőinek, és október 30-át jelölték ki a verseny dátumának.

  

Miközben mindenki arra várt, hogy a határidő utolsó napján végre konkrét döntés szülessen, Bernie Ecclestone kifejtette, hogy bármi lesz az arab állam idei f1-es sorsa, az az egy biztos, hogy nem a pénzen múlik majd. 

"A pénznek semmi köze nem lesz a döntéshez. Egyáltalán semmi, és semmilyen formában. Csak az emberek biztonságáról van szó, és bármi történt a múltban, a legfontosabb az, hogy az emberek biztonságban legyenek" - szögezte lea FOM vezér.

Ecclestone nyilatkozata után nem sokkal a bahreini létesítmény vezetősége is kiadott egy közleményt, melyben üdvözölte az FIA pozitív döntését. Mindemellett kiszivárogtatott hírek is arról szóltak, hogy az FIA egységesen a verseny megrendezése mellett szavazott, és az elhalasztott bahreini verseny új időpontja október 30. lesz. 

"A Bahrain International Circuit üdvözli az FIA mai döntését. Az ország nehéz időket élt át de a nyugalom visszatért, a gazdaság is helyreállt, a Nemzeti Biztonsági Erők felülkerekedtek, az államok pedig hamarosan megszüntetik a beutazásra vonatkozó korlátozásaikat. Jelenleg a nemzeti és nemzetközi kapcsolatok helyreállításának folyamatában vagyunk, és mire elérkezik a nagydíj időpontja, addigra Bahrein a legjobb oldalát fogja mutatni a világ felé"- ált a kora délután kiadott közleményben, melyből már tudni lehetett hogyan döntött barcelonai ülésén a WMSC. 

Nem sokkal ez után az FIA is megerősítette a hírt, és immár hivatalos közleményben is indokolta a döntést:  
 

"Jean Todt az FIA elnöke, és Carlos Garcia, az FIA alelnöke május 31-én Bahreinbe látogatott, hogy tényfeltáró misszió keretében értékelje a bahreini helyzetet. A látogatás alatt egy megbeszélésre került sor a Belügyminisztériumban, a Kulturális- és az Idegenforgalmi Minisztériumban, valamint megbeszélést folytattak a Bahreini Motorsport Szövetséggel, illetve a Bahrain International Circuit vezetőségével, és más nemzeti és nemzetközi szervezetekkel, beleértve többek között Tariq Al Saffart is, a Nemzeti Emberjogi Intézet prominensét. 

Fontos megjegyezni, hogy a bahreini uralkodó a közelmúltban bejelentette, hogy a megbékélés folyamata érdekében nemzeti politikai párbeszédet kezdeményez.

Az összes tényező mérlegelése után, és az érdekelt felek aggodalmát figyelembevéve a WMSC (Motorsport Világtanács) egyhangúlag úgy határozott, hogy a Bahreini Nagydíj visszakerül az FIA 2011-es Formula-1-es világbajnoki sorozatába.
A határozat a bahreini megbékélés szellemében született meg, és a verseny nyilvánvalóan komoly támogatást ad a kormánynak, az összes nagyobb bahreini pártnak, köztük a legnagyobb ellenzéki csoportnak is, akik országukban mind támogatják a Formula-1-et. A WMSC úgy véli, hogy a nagydíj visszatérése egyik eszköze lehet annak, hogy az országon belül újra összehozza az embereket, és elismeri a csapatok, a munkavállalók, a személyzet – beleértve a helyi önkénteseket – azon kötelezettségvállalását, amely az esemény fontosságát hangsúlyozza.
 
A Bahreini Nagydíj október 30-án kerül megrendezésre az Indiai Nagydíj helyett, amely így a 2011-es bajnokság utolsó fordulója lesz, és az FIA éves közgyűlésével és az évadzáró gálával egy időben kerül megrendezésre."
 
Szöveg:Formanet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 formula 1 2011 bahreini nagydíj