2011. jún 05.

A Lotus Renault mégis használhatja Kanadában eredeti festését

írta: FormaNet
A Lotus Renault mégis használhatja Kanadában eredeti festését

A Lotus-Renault nyilatkozata szerint, a csapat engedélyt kapott az illetékes hatóságoktól, hogy autóin az eredeti festéssel indulhasson a jövő heti Kanadai Nagydíjon, Montrealban. A hivatalokkal szinte a szezon kezdete óta egyeztetett az istálló, hogy az autóik dizájnja megfelel-e Québec állam rendkívül szigorú, dohány reklámokat tiltó előírásainak.

A Renault csapat főszponzora, a maláj Proton érdekeltségébe tartozó Group Lotus, aki az alakulathoz történt csatlakozáskor, az autók festésében felelevenítette a legendás Colin Chapman alakulatának, a Team Lotusnak az 1970-80-as években használt színezését. A Lotus csapat akkori főszponzora a John Player Special cigaretta márka volt, és ezek voltak a színei. Bár a Renault-nak jelenleg semmiféle kapcsolata nincs a cigaretta gyártójával, a hatóságok már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy vizsgálni fogják, hogy az autó festése akár közvetve is, utalhat-e a cigaretta márkára.
 
A napokban a csapatfőnök, Eric Boullier bejelentette, sikerült meggyőzni a kanadai hatóságokat arról, hogy a jelenlegi festésnek 2011-ben már semmi köze sincs a cigaretta márkához.
 
„Nagy örömünkre szolgál, hogy Kanadában is az idei megszokott színösszeállításunkkal versenyezhetünk. A québec-i hatóságok azt nehezményezték, hogy a jelenlegi autódizájn a 80-as éveket idézi, amikor a Lotus autóit egy dohány konszern támogatta, de elfogadták érveinket, hogy a Lotus Renault GP nem kap sem közvetlen, sem közvetett támogatást az érintett cégtől. Szeretnék köszönetet mondani, hogy ezzel elismerték jóhiszeműségünket.
Tejes mértékben tudatában vagyunk a Québec állam vonatkozó törvényeivel, és annak szigorú korlátozásaival. Éppen ezért minden rendelkezésünkre álló eszközt a hatóságok rendelkezésére bocsájtottunk, hogy eloszlassuk a tévhitet, és igazoljuk, hogy semmi kapcsolat nincs köztünk, és bármiféle dohányipari cég között, még ha esetleg a festés miatt néhányan erre is asszociálnak.”
 
Az idei versenyen tehát az alakulat nem kell, hogy átfesse autóit a kanadai futamra, ám a nyilatkozat utolsó mondata nyitva hagyta a kérdést, és nem teljesen kizárt, hogy jövőre esetleg mégis részben módosítaniuk kell majd az autók libériáját.
 
„A csapat a továbbiakban is együttműködik a québeci hatóságokkal, hogy 2012-re kevésbé feltűnő festés kialakításával teljes mértékben megfelelhessünk a helyi jogszabályoknak" - zárta mondandóját Boullier.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 lotus renault kanadai:nagydíj f1 cigarettareklám jps