2011. jún 06.

A Pirelli Kanadában is izgalmas taktikai csatát remél

írta: FormaNet
A Pirelli Kanadában is izgalmas taktikai csatát remél

A Pirelli hasonlóan izgalmas hétvégére számít Kanadában, mint amilyen legutóbb Monacóban volt, annak ellenére, hogy a gumistratégia nagyon eltérő lesz az utcai versenypályán látottaknál.
 
 
 
Monte Carlóban Sebastian Vettel egy kiállásos stratégiával tervezte győzelmét, míg a második helyen célba érő Fernando Alonso kettő, míg a bronzérmes Jenson Button három kiállással teljesítette futamát. Ennél vegyesebb stratégiát még nem láttunk ebben a szezonban, legalábbis az élmezőnyben, ami újra bizonyította, hogy az új gumiszállító az idei izgalmak egyik kulcsfigurája lett.

Az olasz márka motorsport igazgatója, Paul Hembery véleménye szerint ez Montrealban sem lesz másként, annak ellenére, hogy egy teljesen másfajta taktikai versenynek lehetünk majd szemtanúi, mint Monacóban.
 
„Monaco egy fantasztikus verseny volt, három versenyző küzdött a győzelemért úgy, hogy mindhárman különböző stratégiát választottak. Az adatokból azt látjuk, hogy ha Sebastian Vettel a ugyanazt a tempót diktálja, mint a piros zászló előtt, akkor abroncsai kibírták volna a verseny végéig. Ez azt jelenti, hogy 62 kört, vagyis több mint 200 kilométert futhatott volna a lágy keverékeken, egy rendkívül szoros hajrában.”
 
Az előttünk álló hétvégén nyilván nem fogunk ilyet látni, hiszen még a tavalyi rendkívül strapabíró Bridgestone-oknak is meggyűlt a baja a versenypálya karakterisztikájával.
 
„A kanadai pályaviszonyokat nézve nem valószínű, hogy bárki is megpróbálkozna az egy kiállásos taktikával, de reméljük, hogy a verseny ugyanolyan szoros lesz, és a versenystratégia előzés szempontjából is fontosabb lesz, mint Monacóban” – ecsetelte Hembery, továbbá elmondta, hogy pénteki szabadedzéseken minden csapat két-két szett közepes gumit is tesztelhet, amit élesben majd Valenciában vetnek be.
 
A hétvégén egyébként a lágy és szuper-lágy keverékeket kapja majd a mezőny.
 
Hembery egyelőre nem akarta megjósolni, hogy hány kiállásra számít a hétvégi versenyen, de egyes csapatok, többek között a Toro Rosso nagy általánosságban három kiállásra számít.
 
„A Sauber lehet, hogy kettő, de a többiek valószínűleg három bokszkiállással számolnak, de lehet, hogy néhányan négy kerékcserét is végrehajtanak” – saccolt Sebastien Buemi.

  

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 pirelli formula 1 kanadai nagydíj