2011. jún 08.

India szeretne tisztán látni, mikor fogadhatja az F1 mezőnyét

írta: FormaNet
India szeretne tisztán látni, mikor fogadhatja az F1 mezőnyét

Az Indiai Nagydíj szervezői szeretnék, ha az FIA minél hamarabb nyilatkozna, hogy tisztán lássanak, végül mikor kerül sor az első Formula-1-es futamra országukban.

 
Valljuk be, ez teljesen jogos kérés az ázsiai ország szervezőitől, néhány hónappal egy ekkora horderejű sportrendezvény előtt. Amikor a Bahreini Nagydíj visszatérése kapcsán az irányító testület a versenynaptár átszervezését fontolgatta, India volt az, aki vállalta, hogy az eredetileg tervezett időponttól eltérően, később rendezzen futamot. Felmerült akkor a Brazil Nagydíj időpontjának esetleges módosítása is, ám a brazilok hallani sem akartak az ötletről.
 
 
Sokan úgy vélik, hogy Indiának kifejezetten jól jött volna a másfél hónapos csúszás, mert az építkezés így nagyobb biztonsággal fejeződne be a versenyre. Sőt néhányan úgy gondolják, ez volt az oka annak is, hogy Vijay Mallya, a Force India csapatfőnöke, a múlt hét pénteki WMSC ülésen, India képviseletében igennel szavazott a Bahreini Nagydíj visszatérésére, annak ellenére, hogy tudhatta, a csapatok nem fogják egységesen támogatni a határozatot.
 
Az indiai szervezők ezekre a vádakra reagálva, a napokban bejelentették, hogy az időponttól függetlenül, a beruházás az eredeti határidőre el fog készülni.
 
A helyzet továbbra is igen kaotikus, főleg azután, hogy tegnap a FOTA levélben fordult az FIA-hoz, és a FOM-hoz, amiben egyértelművé tették, nem szeretnének október 30-án Bahreinben versenyezni.
 
Az Indiai Nagydíj szervezői számára egyre égetőbb szükség a tisztánlátás a verseny időpontjával kapcsolatosan, és nem elsősorban az építkezés ütemezése okán. Egy ilyen sportrendezvény rengeteg logisztikai feladatot ró a rendezőkre.  A jegyeladásoknál is komoly gondot jelenthet a bizonytalanság, és az utazási irodák, szállodák is megsínylik az időpont körüli káoszt.
 
Sokan feltették már azt a kérdést, hogy amennyiben december 11-én az Indiai Nagydíj lenne a szezonzáró futam, nem kell-e attól tartani, hogy a csapatok ( tekintettel a személyzetre, valamint egyéb, megoldhatatlan logisztikai problémák miatt) nem vesznek részt a futamon, hiszen például Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn többször is utalt arra, hogy a két hetes csúszás komoly gondot jelent az istállóknak.
 
Vicky Chandok az indiai Motorsport Klub vezetője nem tart egy esetleges bojkottól, azt azonban megerősítette, hogy minél hamarabb szeretnének tiszta képet kapni, mert a jelenlegi káosz sokat árthat a versenynek.
Chandok továbbá hangsúlyozta, hogy az Indiában megrendezett nemzetközösségi játékokon, és egyéb nemzetközi sportrendezvényeken tapasztalt igen komoly problémák a Formula-1-es futam idején semmiképpen sem ismétlődnek meg, és nagyon várják már, hogy a száguldó cirkusz mezőnye megérkezzen a hatalmas ázsiai országba.
 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon 

Szólj hozzá

f1 india forma1 fia fota bahreini nagydíj indiai nagydíj chandok f1 versenynaptér futam halasztás