2011. jún 10.

Rosberg volt az első szabadedzés legjobbja Kanadában

írta: FormaNet
Rosberg volt az első szabadedzés legjobbja Kanadában

A Kanadai Nagydíj első szabadedzésén Nico Rosberg több, mint fél másodperces előnnyel végzett az élen a második legjobb időt autózó Fernando Alonso előtt, míg csapattársa, Michael Schumacher a mezőny harmadik leggyorsabb pilótája volt. Sebastian Vettelnek nem sok beleszólása volt a játékba, ugyanis néhány kör után összetörte autóját.
 

 
Magyar idő szerint délután négy órakor az első szabadedzéssel kezdetét vette a montreali versenyhétvége, ami többek között attól is volt különleges, hogy a csapatok idén először próbálták ki az alacsony leszorítóerős csomagjaikat, így az első tréning minden bizonnyal a beállítások alapos feltérképezéséről és tökéletesítéséről szólt. Mindemellett a Pirelli egy továbbfejlesztett közepes keverékű gumit is kipróbáltatott az alakulatokkal, ami majd Valenciában vizsgázik élesben.
A csapatok többségének nem csak az alacsony leszorítóerő volt újdonság, hiszen sokan érkeztek új elemekkel, többek között a Ferrari új hátsószárnyakat próbálgatott, a Williams Rubens Barrichellóval tesztelte új fejlesztéseit, a McLaren új padlólemezzel érkezett, és még a kisebb alakulatok is frissítettek kisebb-nagyobb mértékben.
 
Így nem meglepő, hogy a megszokottól eltérően még a top pilóták is viszonylag hamar munkához láttak, és jó fél óra elteltével már csak öt versenyzőnek nem volt még mért köre, köztük Sebastian Vettelnek, Felipe Massának és Jenson Buttonnak sem. A világbajnokság éllovasának kisebb gondjai adódtak az RB6-os fékjeivel, de túl sokat azért nem kellett időznie a bokszban, viszont hosszú időt nem is töltött a pályán. Vettel ugyanis nem sokkal azután, miután munkához látott, világbajnokhoz „méltóan” meglátogatta a Bajnokok Falának elkeresztelt, utolsó sikán kijáratánál lévő falat. Az RB6-os elég csúnyán összetört, így német versenyző tréningje így gyorsan véget ért.
 
Néhány perces piros zászlós szünet következett, de még így is maradt fél órája a mezőnynek.
Ekkor Felipe Massa állt az élen 1:17-es idővel, amit az újraindítás utáni percekben csapattársa, Alonso szárnyalt túl. A két Ferrari mögött ekkor Button, Rosberg, és az új elemekkel száguldó Barrichello sorakozott, akit a Renault versenyzője Nick Heidfeld követett. Utánuk következett csak az élmezőny másik fele: Webber, Hamilton, Schumacher sorrendben.
 
Hamilton eddig három Kanadai Nagydíjon vett részt, és ebből kétszer futamgyőzelmet ünnepelhetett, most azonban neki sem indult szerencsésen a hétvége, ugyanis néhány kör után a kormányon lévő kijelzőkkel adódott problémája, és ennek köszönhetően az utolsó 20 percre térhetett csak vissza a pályára.
A még igen poros aszfalton kisebb-nagyobb csúszkálások előfordultak a másfél óra alatt, de a Vetteléhez hasonló amortizálást mindenki szerencsésen megúszta.
 
A folyamatosan javuló körülmények az időkön is megmutatkoztak, és előbb a Ferrarik mentek 1:17 alá, majd Nico Rosberg robbantott, és nem csak átugrotta az addig élen álló Alonsót, de több, mint fél másodpercet vert rá, ami egyben azt is jelentette, hogy egyedüliként tudott 1:15-ös időt produkálni.
Csapattársa, Michael Schumacher is leküzdött egy Ferrarit, és Massát átugorva felzárkózott a harmadik helyre. Button így az ötödik helyig csúszott vissza, mögötte pedig kollégája, Hamilton zárt. Mark Webber csak a 12. legjobb időt autózta.
 
Első szabadedzés eredménye:
 

 szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

mercedes f1 formula 1 montreal nico rosberg első szabadedzés kanadai nagydíj