2011. júl 08.

Délután Massa volt a leggyorsabb az esős Silverstone-ban

írta: FormaNet
Délután Massa volt a leggyorsabb az esős Silverstone-ban

Felipe Massa az utolsó percekben futotta meg a második szabadedzés legjobb idejét, ami ugyan jócskán elmaradt Mark Webber délelőtti 1:46-os körétől, de ennek oka, hogy a délutáni tréning szinte végig esőben zajlott. A második helyen záró Nico Rosberg hét tizeddel maradt el a ferraris vetélytárstól, a harmadik legjobb időt pedig a délelőtt kisebb balesetet szenvedő Kamui Kobajasi jegyezte. Sebastian Vettel nem foglalkozott sokat az esős edzéssel, és mindössze négy kör erejéig látogatott ki a pályára.
 
 
 
A délutáni gyakorlás is esőben kezdődött, így a mezőny nagy része jó ideig kényelmesen várakozott a bokszban, és az első negyed órában mindössze három pilóta, Timo Glock, Jaime Alguersuari, és Sebastien Buemi merészkedett ki 1-1 installációs körre. Kamui Kobajasi délelőtt összetört autóját hamar megjavították a Sauber szerelői, így a japán versenyző is csatlakozott társaihoz egy bemelegítő kör erejéig.
Utánuk viszont bő fél órára teljesen kiürült a pálya.
 
A másfél órás edzésnek már több mint a fele eltelt, amikor a két Toro Rosso megtörte a csöndet, és bár az eső még nem állt el, a közönség végre már autókat láthatott a pályán. Az első mért köröket mindkét Toro Rosso két perc felett teljesítette, hasonlóan az őket követő Sauberekhez, és Adrian Sutilhoz, aki délelőtt nem ült autóba, hiszen a tartalék pilóta, Nico Hülkenberg foglalta el a helyét.
 
Fél órával a szabadedzés vége előtt indult be a nyüzsgés a vizes aszfalton, ekkor még csak nyolc versenyzőnek volt mért ideje, közülük Alguersuari állt a lista élén, ekkor már 1:55-ös körrel.
A nagy csapatok közül elsőként a Mercedes merészkedett ki, és Michael Schumacher egy rövid időre átvette a vezetést, de a két Toro Rosso tovább javított, és 1:54-re faragták le idejüket.
A délelőtti tréning legjobbja, Mark Webber 20 perccel a leintés előtt merészkedett ki, majd ezután a legnagyobb riválisok, a Mclarenek és a Ferrarik is pályára hajtottak.
 
Az, hogy nem szorgoskodtak a csapatok a nagy zúhéban, nem túl meglepő, hiszen az időjósok szombatra és vasárnapra már kevesebb esélyt látnak a csapadékra, így az esős szabadedzésen túl sok értékes adatot egyébként sem gyűjtöttek volna a csapatok.
 
Persze ahogy a nagyok megérkeztek, az élen állók sorrendje is folyamatosan változott. Először Schumacher és Webber váltogatták egymást a tabella tetején, majd csatlakozott Fernando Alonso, aki megelőzve Schumachert, felugrott a második helyre.
 
Tíz perccel az edzés vége előtt már csak a két mclarenes pilóta, illetve a hispaniás Vitantonio Liuzzi hiányzott a tabelláról, a világbajnokság éllovasa pedig ekkor még a hetedik helyen állt.
Vettel mindössze négy kör erejéig hajtott pályára, utána visszatért a bokszba, és kiszállt kocsijából. Ez a rövid látogatás végül egy 18. helyre volt elég.
 
Az utolsó percekben Lewis Hamilton és Jenson Button is előkerült, mindketten 6-6 kört tettek meg, és a folyamatosan javuló pályaviszonyoknak köszönhetően máris felugrottak a az élmezőnybe, miközben Rosberg, Kobajasi és Massa is kihasználta az intermediate abroncsokat.
 
A Ferrari brazil pilótája az edzés végén szorította 1:50 alá gyorskörét, és ezzel végül ő lett a mezőny legjobbja, mögötte pedig Rosberg, Kobajasi, és a két McLaren következett a sorban, míg Webber és Alonso visszacsúszott egészen a 14-15. helyig.
 
A mezőny legszorgalmasabb pilótája Sebastien Buemi volt 21 körrel, míg a legrövidebb időt (4 kör) Sebastian Vettel töltötte a pályán.
 
Második szabadedzés eredménye:

  

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 formula 1 felipe massa silverstone ferari brit nagydíj második szabadedzés