2011. júl 10.

Ecclestone szerint Dél-Afrika két éven belül futamot rendezhet

írta: FormaNet
Ecclestone szerint Dél-Afrika két éven belül futamot rendezhet

Amíg a Brit Nagydíj hétvégéjén a csapatok egymást és az FIA-t győzködik a motorszabályokról, miközben a szurkolók találgatják, hogy a Red Bullok megtudják-e őrizni az egész verseny alatt vezető helyüket, addig Bernie Ecclestone tovább szervezi a száguldó cirkusz globális terjeszkedését. Amerika, Oroszország, és számtalan egyéb lehetséges helyszín után úgy tűnik, Dél-Afrikával is igen közel került a megállapodás.

Ecclestone a hétvégén elmondta, jó esély van arra, hogy Dél-Afrika akár már két év múlva visszatérjen az F1 programjába, és Cape Town vendégül lássa a szériát. (Dél-Afrika terveiről korábbi írásunkban is olvashattok)
 
Az afrikai országban a Formula-1-nek komoly hagyománya van, eddig két helyszínen, East Londonban, és Kyalamiban összesen 23 futamot rendeztek.
Az első Dél-Afrikai nagydíjat 1962. december 29-én tartották, East Londonban, ahol a BRM-el versenyző Graham Hill állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, mögötte két Cooperrel Climaxal versenyző pilóta, Bruce McLaren és Tony Maggs végzett.
Ez a helyszín összesen háromszor fogadta a szériát, 1962, 1963 és 1965-ben, a többi futamnak Kyalami adott otthont.
 
A másik dél-afrikai helyszín 1967 január 2-án adott először otthont a Forma-1-es nagydíjnak, melyet a Cooper Maserati volánja mögött ülő Pedro Rodriguez nyert meg John Love (Cooper Climax) és John Surtees (Honda) előtt.
Ezen a helyszínen megszakítások nélkül 1985-ig rendeztek nagydíjat, majd a politikai helyzet miatt a széria, a nemzetközi sportrendezvények példáját követve az utolsók között ugyan, de szintén elhagyta az országot.
A kilencvenes évek első felében még visszatért két versenyhétvége erejéig a mezőny (1992-1993), de ez után Dél-Afrika végleg kikerült a versenynaptárból. Az utolsó Kyalamiban rendezett futamot Alain Prost nyerte a Williams Renault-val, a McLaren legendája, Ayrton Senna és a Ligier-ben rajthoz álló Mark Blundell előtt.
Néhány csapat tesztelt még az országban pár évig, de azóta minden kapcsolat megszűnt.
 
Próbálkozások többször is történtek a széria visszacsábítására, de legtöbbször a pénzhiány miatt ezek kudarcba fulladtak.
 
A sikeres futball világbajnokság azonban komoly lökést adott ismét a dolognak, és a lelkes sportvezetők hozzá is kezdtek dédelgetett terveik megvalósításához, ami Eccleston szerint célegyenesbe érkezett. A FOM vezetője az Eyewitness News-nak elmondta, küszöbön áll a szerződés aláírása. 
 
„Remélem, heteken belül megszületik a döntés, mikor az ügyvédek is rábólintanak.”
 
A FOM vezér elárulta, hogy az eredeti szerződéssel voltak ugyan problémák, de annak korrigálása folyamatba van, és ha megszületik a megállapodás, akkor korábban lesz verseny Dél-Afrikában, mint ahogy az sokan gondolnák. Ahogy a porondmester fogalmazott: „Remélem két éven belül.” 
 
Nagy kérdés lehet az, hogy a húsz futamban maximált szezon miatt, az újabb helyszín melyik pályát szorítja majd ki a jelenlegiek közül.      

 

Szöveg: FormaNet, Varga viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone kyalami east london cape town dél afrikai nagydíj