2011. júl 23.

Webberé a pole, Vettel idén először a második sorba szorult

írta: FormaNet
Webberé a pole, Vettel idén először a második sorba szorult

A Nürburgringen sem tört meg a Red Bull kvalifikációs uralma, de ez esetben nem a világbajnok címvédő, hanem csapattársa, Mark Webber bérelte ki az első rajtkockát, míg Vettel csak a harmadik helyről vághat neki hazai versenyének, ami egyben azt is jelenti, hogy a német idén először nem az első sorból rajtol. Meglepetésre azonban nem egy ferrarisnak, hanem Lewis Hamiltonnak sikerült megelőznie a tavalyi bajnokot.
 
 
A hőmérséklet nem sokat melegedett délelőtt óta, és mindössze 14 fokban kezdődött a kvalifikáció, az aszfalt pedig 22 fokosra melegedett délutánra. Bár esőfelhőkből továbbra sem volt hiány az Eifel hegységben, de végül a csapadék nem zavart be kvalifikációba.
 
Q1
A kvalifikáció első 20 percében a mezőny hamar kihajtott a pályára, hiszen a felhők vészesen gyülekeztek, így mindenki azonnal nekilátott gyorskörének. Az első komolyabb időt (1:32) Lewis Hamilton, majd Fernando Alonso futotta meg a közepes keverékekkel, míg a Red Bullok megelégedtek az 1:33-as körökkel. Mivel csak a Red Bull, a McLaren, és Alonso spórolta meg a lágy gumikat, a többiek pedig már itt felrakták, ezért a top versenyzők egyre hátrébb csúsztak. Alonsóval ellentétben Felipe Massa már használta az opciós gumikat, így a brazil végül egyedüliként futott 1:31-es gyorskört, mögötte pedig három német versenyző, Adrian Sutil, Nick Heidfeld és Michael Schumacher sorakozott fel.
A szokásos három kiscsapat mellé Kamui Kobajasi került be kiesőként. A sereghajtó Hispania versenyzői közül Vitantonio Liuzzi ugyan gyorsabb volt újonc csapattársánál, de még a délelőtt folyamán váltót kellett cserélni kocsijában, így öt rajthelyes büntetéssel, vagyis a legutolsó rajtkockából kezdi meg holnapi versenyét.
 
Q2
A középső etapban már mindenki félredobta a közepes gumikat, és elsőként Felipe Massa valamint Nico Rosberg hajtottak ki a pályára. A brazil 1:31.582-vel adta meg az alaphangod, amit csapattársa pillanatokon belül majd fél másodperccel túlszárnyalt. Vettel és Hamilton ezután még Alonsót is átugrotta, és az első 1:30-as időt a mclarenes jegyezte. Első nekifutásra Massát még Webber és Button is megelőzte, majd Rosberg, Heidfeld, Petrov és Schumacher volt még a továbbjutok névsorában. Az utolsó percekben az első hat versenyző már nem koptatta feleslegesen a gumikat, de például a Mercedeseknek muszáj volt újra kihajtania, mert a Force Indiák és a Renault-k szorongatták őket. Rosbergnek sikerült egy ötödik helyre elegendő időt kiautóznia, Schumit viszont Sutil és Petrov is megelőzte. Végül nem kellett szégyenkeznie hazai szurkolói előtt, mert Heidfeld már nem tudott gyorsabb lenni, így Schumacher tizedikként ugyan, de továbbjutott.
Kiesők sorrendje: Nick Heidfeld, Paul di Resta, Pastor Maldonado, Rubens Barrichello, Sergio Perez, Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari.
 
 
Q3
Az utolsó 10 perc első részében már komoly idővel nyitottak a pilóták, és már Alonso és Hamilton is 1:30-as idővel nyitott, de Mark Webber kapásból fél másodpercet vert rájuk, míg csapattársa, Sebastian Vettel egy tizeddel lassabb volt ugyan az ausztrálnál, de még ez is bőven elég volt ahhoz, hogy verje két legnagyobb riválist.
 
A hatalmas előny ellenére, a Red Bullok is kihajtottak a hajrára, és Webber tovább javított saját idején, Vettel azonban nem boldogult, olyannyira, hogy végül Lewis Hamilton befurakodott a két Red Bull közé. A legutóbbi futamgyőztes Fernando Alonso csak a negyedik legjobb időt futotta, a harmadik sorba pedig Massa és Rosberg kvalifikálta magát. Amíg Hamiltonnak szűk egy tizedmásodperccel sikerült megvernie a bajnokságot nagy fölénnyel vezető vetélytársát, addig Jenson Button csak egy hetedik helyre elegendő időt autózott. Schumacher maradt a tizedik helyen, Sutil és Petrov a nyolcadik-kilencedik rajtkockából indulhat vasárnap.
 

Időmérő végeredménye 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória


 

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 nürburgring formula 1 időmérő mark webber német nagydíj