2011. júl 28.

Egy csapat két pilóta - A Ferrari versenyzői és a Hungaroring

írta: FormaNet
Egy csapat két pilóta - A Ferrari versenyzői és a Hungaroring

A Ferrari pilótái - mint bármely más csapat versenyzői is - nagy reményekkel vágnak neki a nyári szünet előtti utolsó versenynek, a Magyar Nagydíjnak. A pályához, és talán hazánkhoz is azonban egészen más érzelmi szálak fűzik őket. Massa számára a magyar aszfalt eddig nem hozott szerencsét, sőt a 2009-es balesete minden bizonnyal az elveszett illúzió érzését kelti a kedves brazil fiúban.

A súlyos baleset részletei mindenki számára ismertek, és sokan arról is olvashattak, hallhattak, hogy Massa felébredése után nem sokkal azt nyilatkozta: „Ez az én versenyem lett volna.” Azóta már minden bizonnyal sikerült részben feldolgoznia az akkori traumát, sőt a tavalyi futam előtt meglátogatta kezelőorvosait, és hálája jeléül kedves ajándékokkal lepte meg az életéért küzdő szakembereket. A Hungaroring rossz emlékét azonban csak egy sikeres verseny tudná a Ferrari pilótájával feledtetni.
 
Massához a magyar aszfalt sosem volt kegyes, eddigi legjobb eredménye a tavalyi negyedik helyezése volt, az elmúlt években gyakran technikai problémák (na és a balesete) akadályozták versenyét.
A Ferrari legutóbbi futamokon nyújtott teljesítménye azonban bizakodóvá teheti, hiszen láthattuk, hogy az autó versenyképessége, és legfőképpen versenytempója jelenleg semmivel sem marad el a Red Bulltól vagy éppen a McLarentől. Az időjárás, és a Pirelli gumiválasztása (lágy és szuper lágy) is kedvez a maranellóiaknak, akik a hűvös időjárási viszonyok között az egyik legnagyobb problémának a gumi melegítését tartották. Annak ellenére, hogy a Hungaroring nem tartozik, nem is tartozhat kedvenc pályái közé, a magyar szurkolókat – na és az orvosokat - mindenképpen szívébe zárta, és ennek legutóbb blog bejegyzésében is hangot adott.
 
A brazil pilóta a futam előtt nem ígérget, nem fogadkozik, nyilatkozatokkal nem halmozza el az újságírókat, inkább óvatos optimizmussal, mondhatni csendben készül immár másodjára visszatérni szörnyű balesete helyszínére.
Rajongói pedig továbbra is bíznak abban, hogy Felipe Massát egy tipmix gyilkos versenyzés után végre őszintén mosolyogva láthatják a dobogó legmagasabb fokán. Egy ilyen eredmény visszahozhatná a brazil versenyző motiváltságát, amit valljuk be, visszatérése óta hiányolunk nála.
 
Fernado Alonso kötődése a magyar pályához, jelentősen eltér csapattársáétól, ami érthető, hiszen a kétszeres világbajnok hazánkban szerezte meg élete első futamgyőzelmét 2003-ban, még a Renault színeiben, maga mögé utasítva Kimi Raikkönent és Juan Pablo Montoyát, Michael Schumacherről (aki ekkor csak hatodikként ért célba) nem is beszélve. Azóta azonban nem tudott itt nyerni, legjobb eredménye győzelme óta, a tavalyi második helyezése volt. A 2007-es McLarenes korszakából lehetnek ugyan kellemetlen emlékei is, melyek a Hungaroringhez köthetők, ám ismerve a spanyol mentalitását, ezek legkevésbé sem befolyásolják a magyar aszfaltcsíkhoz fűződő viszonyát.
 
Alonso egészen másként készül a hétvégi versenyre, mint csapattársa. Nála a motiváció elvitathatatlan, nyüzsög, nyilatkozik, sőt néha úgy tűnik, a sajtón keresztül buzdítja saját magát, és csapatát is. Nyilatkozatai ugyan néha ellentmondásba kerülnek egymással, de ez betudható a pillanatnyi eredmények által kiváltott lelki állapotának. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen ezzel az istálló teljes személyzetét presszionálja, és kijelentései a riválisok irányába a lélektani hadviselésnek is részét képezik.
 
A spanyol számára külön ösztönzést ad az a tény, hogy pénteken a Magyar Nagydíj első napján ünnepli harmincadik születésnapját, és a legnagyobb ajándék a kiváló pilóta számára egyetlen dolog lehet, a második futamgyőzelem a Hungaroringen. Erre az elmúlt futamokat figyelembe véve igen jók az esélyei, főleg ha a Ferrari szakemberei vették Alonso legutóbbi üzenetét, mely szerint az időmérő teljesítményén van még mit javítani.
A kétszeres világbajnok nem feledkezik meg Michael Schumacherről, egykori legfőbb riválisáról sem, és már nem először emeli ki a jelenlegi mezőnyből, mondván, egy megfelelő autóvak képesnek tartja a német legendát a győzelemre. Hogy ezek a Schumachernek címzett üzenetek valóban a németnek szólnak, avagy a pályán kívüli stratégia részeként a valódi riválisoknak üzeni, hogy nem tekinti őket igazi ellenfeleknek, ezt nem tudhatjuk, mindenesetre Alonso kommunikációjába sok minden bele fér.
 
Hogy végül a születésnapi torta mellé milyen ajándék kerül, azt vasárnap délután tudjuk majd meg, egy azonban bizonyos, a siker nem a spanyol tehetségén, vagy hozzáállásán fog múlni, hanem leginkább azon, hogy van néhány pilóta, akik a pályán nem szeretnének csak úgy ekkora ajándékot osztogatni, születésnap ide, születésnap oda.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

ferrari f1 hungaroring forma1 magyar nagydíj fernando alonso felipa:massa