2011. júl 30.

Hamilton: A Hungaroring olyan mint egy finom bor, évről évre jobb lesz

írta: FormaNet
Hamilton: A Hungaroring olyan mint egy finom bor, évről évre jobb lesz

A Magyar Nagydíj előtt szinte minden F1-es szakértő, szurkoló azt latolgatja, vajon a McLaren, és Lewis Hamilton át tudja-e menteni a Nürburgringen látott kirobbanó formáját. Hamilton 2007 óta tartó pályafutása során kétszer is győzni tudott a Hungaroringen, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar aszfaltcsík a kedvencei közé tartozik. A McLaren világbajnoka tegnap kérdezz-felelek formában válaszolt a feltett kérdésekre.

Kérdés: Még mindig feldobódott vagy az előző heti németországi győzelmed után?
 
Lewis Hamilton: Minden győzelem különleges, de vannak olyanok, amelyek hosszabb ideig megmaradnak az emberben. A Nürburgringen aratott győzelmem az egyik ilyen, életem egyik legjobb versenye volt, soha sem felejtem el.
 
K: Hogyan értékeled  magyarországi esélyeidet a mostani hétvégén?
 
LH: A rögtön egymást követő versenyek igen intenzív kihívások, de már nagyon várom a Magyar Nagydíjat, mert bízom abban, hogy megmarad a Németországra felépített lendületem. Pár hónapja Monacóban nagyon gyors volt az MP4-26, és a Hungaroringen is nagyjából hasonlóak a teljesítménnyel és beállításokkal kapcsolatos elvárások, így remélem itt is versenyképes leszek.
 
K: Szeretsz a Hungaroringen versenyezni?
 
LH: Szeretem ezt a pályát. Igazi történelmi hangulata van, a hegyek, a dombok, a változatos kanyarok mind nagyon nehézzé teszik itt a versenyeket. Igen karakteres a pálya. Olyan ez, mint egy finom bor, évről évre jobb lesz. Mivel év közben nem nagyon használják, így elég poros az aszfalt, ezért nagyon fontos az ideális ív. Ez igen nagy fizikai kihívást is jelent, mert nincsenek hosszú egyenesek, folyamatos oldalirányú nehézségi erő hat ránk a kocsiban. Ha ehhez még hozzá adjuk az általában itt megszokott magas levegőhőmérsékletet, elég kemény versenyek vannak itt.
 
K: A brit pilóták a múltban  igen jól szerepeltek a Hungaroringen.
 
LH: Igen, és valóban nagyszerű lenne, ha ezen a hétvégén ismét brit pilótának sikerülne nyernie. A Nürburgringen nagyon szoros volt az eleje, nagyon kevés volt a különbség a McLaren a Ferrari és a Red Bull között, így érdekes lesz látni, melyik csapat tudja megtartani a lendületét most vasárnap is. Jenson és én is keményen nyomjuk, és eddig idén három győzelmet hoztunk a csapatnak.
 
K: Igaz az, hogy vissza szoktad nézni az előző versenyeidet?
 
LH: Sokat lehet tanulni a korábbi versenyekből. A Hungaroringen például valós előnyt jelenthet a rajtrács tisztább oldaláról indulni, de a történelem azt is bizonyítja, hogy elképesztő dolgokat lehet csinálni az ideális vonalon kívül is. 2008-ban Felipe engem külső íven tudott megelőzni, az első kanyarnál. Ez egy rossz élményem itt. Ez is azt bizonyítja, hogy a porosabb részen is meg lehet találni a fogást. A videók felelevenítik bennem a fékezési pontokat, az ideális vonalvezetést, a kanyarokat, így ezekre emlékezve futok ki a pályára a pénteki edzésen.
 
K: Mennyire fontos, hogy jó eredménnyel mehess az egy hónapos nyári szünetre?
 
LH: Az nagyon jót tenne nekem és a csapatnak, hogy egy győzelem után térhessünk vissza. Tudom, hogy a múltban már sikerült Magyarországon győznöm. A srácok egész idő alatt rakéta vörös inget hordanak majd.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 hungaroring mclaren forma1 lewis hamilton magyar nagydíj