2011. aug 02.

Ellentét a Red Bull vezetésében - Webber a sajtótól tudta meg, hogy 2012-ben visszavonul

írta: FormaNet
Ellentét a Red Bull vezetésében - Webber a sajtótól tudta meg, hogy 2012-ben visszavonul

Mark Webber jövőjét illetően már a tavalyi szezonban is egyre több találgatás került napvilágra, nincs ez másként idén sem. Főként, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy bár a pontversenyben a második helyen áll jelenleg, de idén még nem sikerült futamot nyernie, és igen jelentős, 85 pontos lemaradásban van csapattársától, Sebastian Vetteltől.

A Red Bull csapat főtanácsadója, Helmut Marko a Magyar Nagydíj után egy ausztrál televíziónak úgy nyilatkozott, véleménye szerint Webber 2012 végén visszavonul, vagy legalábbis elhagyja a Red Bull csapatát. A szakember az esetleges utód személyéről is beszélt, aki nem más, mint a jelenleg Narain Karthikeyan helyett a Hispania Racing Teamnél versenyző Daniel Ricciardo.
 
Az ifjú ausztrál pilóta részt vesz a Red Bull utánpótlás nevelési programjában, és mielőtt nemrégiben  Toro Rossónál kapott lehetőséget, de a szezon közepétől kölcsön adták a spanyol istállónak, ami mindenképpen hasznos lehet a pilóta számára is.
 
A hírek nemrég még arról szóltak, hogy a Milton keynes-i alakulat, testvércsapata, a Toro Rosso pilótái közül választja ki Webber utódját, most azonban egy új felállásban gondolkodnak, legalább is Marko elképzelései szerint.
 
„Ahogy mások, úgy az ausztrál pilótánk is visszavonul, és valószínű, ez 2012 végén lesz. Nekünk pedig találnunk kell egy fiatal pilótát, aki képes pótolni Mark Webbert.” – nyilatkozta az osztrák az ausztrál ONE HD televíziónak a Magyar Nagydíjat követően.
 
Érdekes, hogy erről a csapatfőnöknek, Christian Hornernek nem ennyire határozott a véleménye, és ugyan nem cáfolta Marko kijelentését, de igyekezett kicsit tompítani a főtanácsadó szavainak súlyát.
 
„Nem hinném, hogy ezt mondta. Azt gondolom azt mondhatta, lehetséges. Helmut valószínűleg Ricciardóra összpontosított, és talán félre fordították szavait. Daniel jelenleg a fejlődés fázisában van. Neki megadatott a lehetőség, hogy beszálljon a Formula-1-be, és egy igazán értékes tehetség, de még csak most próbálgatja magát.”
 
Az ausztrál Motorsport News azonban tovább erősíti azt az elgondolást, hogy az ifjú ausztrál egyre több szállal kötődik a Red Bullhoz, és a Toro Rossóhoz, mert állításuk szerint a Brit Nagydíjat követően Ricciardo felkereste a Toro Rosso gyárát, ahol üléspróbán vett részt.
 
Az ifjú tehetség az ügy kapcsán szintén elmondta véleményét, amiből azonban semmi konkrétum nem derült ki, köszönhetően a rendkívül diplomatikus válasznak.
 
„Ez nagyon szép lenne. Majd meglátjuk, az embert mindig körbe veszik különféle pletykák. Úgy gondolom, 2012 vége még nagyon messze van. Ha ez lesz a helyzet, én nagyon boldog leszek, de ez még nagy lépés az időben, én most a jelenre, a mindennapokra koncentrálok, nem arra, hogy mi lehet másfél év múlva, vagy még később.”
 
Az ügy igen csak kényes, legalábbis abban a tekintetben, hogy Helmut Marko kijelentéséről Mark Webber menedzsmentje, és maga a pilóta is csak a sajtón keresztül értesült,  a Magyar Nagydíjat követően. Ismerve a veterán pilóta szókimondását, Helmut Marko nyilatkozatát nem hagyja majd szó nélkül.
 
A Red Bull vezetői közötti ellentmondás Webber jövőjét, és a pilóta utánpótlást illetően minden bizonnyal téma lesz még, hiszen mindkét szakembernek meg van a saját érve, pro és kontra. Horner valószínűleg nagy kockázatot lát abban, hogy egy fiatal, tapasztalatlan pilóta kerüljön a csapathoz, míg Marko úgy gondolhatja, a sereghajtó Hispániánál gyakorlatot és tapasztalatokat szerezhet az ifjú titán.
 
"Ő megverte a csapattársát és ez komoly haladás" - tette hozzá az osztrák.
 
Azt sem lehet teljesen kizárni, hogy egy évet a Toro Rossónál tölthet Ricciardo, ami azt is jelentheti, hogy ott is meginoghat valamelyik versenyző ülése. Alguersuarival a szezonkezdés után néhány futammal meglehetősen elégedetlen volt a csapat, bár azóta volt néhány remek versenye, de nem lehet tudni, hogy ez mennyire győzte meg a vezetőket.
 
Hogy végül hogyan alakul a folytatás, az minden bizonnyal azon múlik, kinek sikerül meggyőzni Dietrich Mateschitzet, mert kétségünk sem lehet afelől, hogy a végső szót az osztrák milliárdos mondja majd ki.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull formula1 mark webber christian horner helmut marko daniel ricciardo