2011. aug 17.

Jacky Ickx szerint emberközelibbé kell tenni az F1-et

írta: FormaNet
Jacky Ickx szerint emberközelibbé kell tenni az F1-et

Az egykori Formula-1-es versenyző, Jacky Ickx úgy véli, hogy a nagydíjak nézőszámának csökkenése megakadályozható lenne, ha kicsit jobban odafigyelnének a szurkolók igényeire, ami a kereslet és kínálat közti rést legalább részben csökkentené. Ickx javaslatot tett a hogyannal kapcsolatban is, és többek között példaként hozta fel a Goodwood fesztivált, ami hosszú évek óta rendkívül sikeres.
 
A Formula-1-es versenyhétvégéken az elmúlt években folyamatosan csökken a fizető nézőszám, és még olyan legendás helyszín, mint a Nürburgring, is kénytelen megosztozni a Német Nagydíjon a Hockenheimringgel, sőt a Belga Nagydíj szervezőiben is megfogalmazódott már egy ilyen opció.
A gazdasági világválság nyilván nem kerülte el az autósportot sem, ám Jacky Ickx szerint az okok nem feltétlenül csak ebben keresendők. 114 F1-es nagydíj, tapasztalatával a háta mögött, a 66 éves belga úgy gondolja, hogy a széria eltávolodott a rajongóktól, és ezt a folyamatot meg kellene fordítani. Vannak ugyan rajongói fórumok, de Ickx szerint ez még közel sem elegendő, és ezt jól mutatja a helyszínre látogatók száma is. Az ex F1-es pilóta éppen a legutóbbi versenyt, a Magyar Nagydíjat említette meg a motorsport.total.com-nak, ahol a legelső futamra 1986-ban kétszázezer néző volt kíváncsi, idén pedig - durván számolva - ennek a negyede. (vasárnap 65.000 néző volt a Hungaroringen)
 
"A rajongók, akik sok pénzt áldoznak arra, hogy kilátogassanak az autóversenyekre, sokkal több tisztelet érdemelnek. Emberibb, és barátságosabb hangulatot kell teremteni. Legjobb példa erre a Goodwood Festival of Speed, ami a romantikus szellemiségű autósport rajongó March Úrnak ugyan nagy üzlet, de minden látogató, azzal a tudattal hagyja ott a pénzét, hogy megkapta amit akart. Lord March rendezvénye nem ok nélkül sikeres, és nem ok nélkül látogat ki 150.000 ember a Speed fesztiválra, a Revivalra pedig 120.000. Ezek olyan számok, amik nem csak a helyi rajongókból tevődnek össze, mint ahogy a Formula-1-es versenyeken sem."
 
Ickx szerint a siker titka a nyitottság, a közvetlenebb hozzáállás lenne, illetve ha az árak a látogatók pénztárcájához igazodnának.
 
"Senki nem szereti, ha családjával együtt egy elkerített börtönben érzi magát, esetleg még kutyás őrökkel megtoldva. Mindemellett az áraknak is reálisnak kellene lenniük, egy hamburger például ne 10 euróba kerüljön. Meggyőződésem, hogy hosszú távon sokkal kifizetődőbb lenne üzleti szempontból is, ha reális árak lennének. Azt gondolom, hogy a kevesebb néha több."
 
A LeMansi24 órás verseny hatszoros győztese nem csak Goodwoodban járt a közelmúltban, de a Nordschleifén is, a 24 órás versenyen, ahol véleménye szerint sokkal közvetlenebb a hangulat.
 

"A nürburgringi 24 órás versenyen megtapasztaltuk, hogy igen is szükség van a motorsportra. Ott a szurkolók sokkal közelebb vannak az eseményekhez, és több terület nyitott számukra, ezért annyira sikeres. Erről mindig az 1970-es évek Grand Prix versenyei jutnak eszembe"- emlékezett Ickx, aki szerint ugyan a LeMans széria népszerűségben nem tud a király-kategóriával vetélkedni, de soha nem is lesz ennyire röghöz kötött sem technikailag, sem egyéb tekintetben, és erre az útra kellene visszatérnie a Formula-1-nek is ahhoz, hogy a létesítmények számára is sikeresek legyenek a nagydíjak. 

 

FormaNet, Varga Viktória

Csatlakozz hozzánk a Facebookon

 

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 f1 pénzügyek fota fórum jacky ickx f1 nézők