2011. sze 10.

Vettel idei tizedik pole-ját gyűjtötte be Monzában

írta: FormaNet
Vettel idei tizedik pole-ját gyűjtötte be Monzában

Monzában sem sikerült letaszítani trónjáról a Red Bullt, így az osztrák gárda idei 13. pole pozícióját könyvelheti el. Sebastian Vettel a kvalifikáció hajrájában majd fél másodperccel verte meg a második-harmadik legjobb időt autózó két McLarent.
 
 
A 2011-es szezon utolsó európai időmérő edzése változatlanul optimális időjárási körülmények jellemezték, a levegő hőmérséklete 29 fokra melegedett, az aszfalt pedig már 44 Celsius-fok volt.
A top csapatok versenyzői ezen a hétvégén Mark Webber kivételével mindannyian új erőforrásokkal vághatnak neki a program leggyorsabb versenypályájának, a belgiumi gumi-fiaskót követően pedig az FIA úgy határozott, hogy ha a csapatok nem fogadják meg kerékdőlésre vonatkozó javaslatát, az a jövőben büntetést von maga után.
 
Q1
Jarno Trulli hajtott ki elsőként hazai pályájára, utolsóként pedig Mark Webber látott munkához az időmérő első húsz percének második felében. Közben csapattársa, Sebastian Vettel nem sokat vacakolt, és 1:24.002-es idővel megadta az alaphangot.
Egy kisebb baleset is tarkította az első etapot, az elkövető Pastor Maldonado volt, aki Parabolica kijáratánál túl korán nyitotta a hátsószárnyat, aminek következtében a szalagkorláttal találkozott, de a Williams sérült elsőszárnyát a csapat még orvosolni tudta, így Maldonadónak marad öt perce egy gyorskörre, amit a biztos bejutás reményében a venezuelai már a lágyabb keverékekkel tett meg.
Közben Lewis Hamilton átvette a vezetés, és egyedüliként autózott 1:23-as időt a keményebb Pirelliken. Az utolsó percekben már csak a középmezőny harcolt, aminek vesztese a Toro Rosso spanyol versenyzője, Jaime Alguersuari lett. Rajta kívül a szokásos hatos búcsúzott Jarno Trulli, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Jerome d’Ambrosio, Daniel Ricciardo, Vitantonio Liuzzi sorrendben. Az utolsó helyen záró hispaniás olasznak is sikerült megfutnia a 107 százalékos limitet, így az Olasz Nagydíj rajtrácsán teljes lesz a létszám.
 

 
Q2
Pastor Maldonado és Bruno Senna kezdte meg elsőként a kvalifikáció középső etapját, a top pilóták közül pedig Jenson Button volt az első érkező. A brit 1:23.4-es körével át is vette az vezetést, de ez csak pillanatokig tartott, ugyanis Vettel máris kontrázott egy 1:23.105 másodperces gyorskörrel. A németnek azonban még ez is csak bemelegítő körnek bizonyult, hiszen a következő nekifutásra - a mezőnyből elsőként - át is lépett az 1:22-es zónába. Vettel természetesen vissza is tért a garázsba, és a hátralévő percekben nem is forgott veszélyben elsősége. Jenson Button tudta leginkább megközelíteni a Red Bull idejét, illetve az utolsó percben még Lewis Hamilton is megpróbálta, de az utolsó szektorban sokat vesztett, és még csapattársát sem sikerült beelőznie. Az utolsó bejutó helyért hatalmas csata bontakozott ki Paul di Resta és Bruno Senna között, végül a hat ezredmásodperccel gyorsabb brazil került be a top10-be.
Kiesők sorrendje: Paul di Resta, Adrian Sutil, Rubens Barrichello, Pastor Maldonado, Sergio Perez, Sebastien Buemi, Kobajasi Kamui.
 
Q3
A kvalifikáció hajrájában elsőként a két Ferrari hajtott ki a pályára, és bár Alonso már átlépte az 1:22-es álomhatárt, ám a spanyolt Jenson Button rögtön túlszárnyalta, majd Vettel még majdnem fél másodperccel gyorsabb időt autózott a Ferrarinál. A német pilóta még egy gyors körre elindult, de egy lila első szektor után megcsúszott az Ascari kanyarban, így elvette a gázról a lábát. Az utolsó tíz perc első szakaszában Hamilton második helyre zárkózott fel Vettel mögé, majd őt követte Button, Alonso, Webber, Massa, Petrov, Rosberg, Schumacher és Senna.
A tíz versenyző közül Webber és Schumacher csak egyszer hajtott ki a pályára, Bruno Senna pedig nem is ment mért kört, inkább spórolt a gumikkal.
A hajrában Vettel parádés kört rakott össze, amitől az őt követő Mclaren párosa már nagyjából fél másodperccel elmaradt. Button el is vette a gázról a lábát az utolsó gyorskörén, miután az első szektorban előző köréhez képest nem tudott javítani. Az első két szektorban a McLarenek rendszerint tudták tartani Vettel tempóját, sőt jobb időket futottak, ám a Red Bull a 3. szektorban alaposan elverte őket, és később az interjúszobában Hamilton is elismerte, hogy ezt az időt képtelenség volt űberelni. 
Hazai szurkolók előtt a Ferrari egy negyedik és egy hatodik rajtkockának örülhet, Vettel csapattársa, Mark Webber pedig ötödik helyről vághat neki versenyének. Az ausztrál veterán hét tizedmásodpercet kapott csapattársától. Michael Schumacher csapattársa előtt végzett, de Rosberg más gumistratégiát választott, és keményebb Pirelliken autózta meg utolsó gyorskörét. 
 
Az időmérő végeredménye:

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 vettel időmérő monza olasz nagydíj