2011. sze 11.

Vettel megkönnyezte hatalmas győzelmét Monzában

írta: FormaNet
Vettel megkönnyezte hatalmas győzelmét Monzában

Különböző versenybeállítások ide-vagy oda, Sebastian Vettel mit sem törődve az egyenesekben jobb tempót diktáló Ferrarikkal és McLarenekkel, idei nyolcadik, F1-es pályafutásának 18. diadalát aratta Monzában, ahol 2008-ban első futamgyőzelmének örülhetett egy Toro Rosso volánja mögött. A világbajnokság éllovasa a rajtnál ugyan kissé megizzadt, ám ezt követően magabiztos és utolérhetetlen tempót diktált. A dobogó második fokára a harmadik helyről rajtoló Jenson Button állhatott fel, míg az olasz rajongótábor Fernando Alonso harmadik helyével vigasztalódhatott.
 
 
 
A 62. Olasz Nagydíj rajtját a pole-ból induló Sebastian Vettel kissé elrontotta, a legszemfülesebb pedig a negyedik rajtkockából startoló Fernando Alonso volt, aki nem csak a két McLarent, de Vettelt is átugrotta, így máris hatalmas izgalmakat vetített előre a monzai verseny. A lendület azonban rövid időre megtört, ugyanis a rajtprocedúránál a hátsó régióban Vitantonio Liuzzi elvétette a féktávot, aminek következtében lecsúszott a pályáról, majd a füvön átszánkázva tekegolyóként ütötte ki Vitalij Petrov, Rubens Barrichello és Nico Rosberg autóját. Barrichello még folytatni tudta, ám a többieknek befejeződött a versenye, mint ahogy Liuzzi csapattársának, Daniel Ricciardónak is. A Hispania nem indult el a rajtnál, így a katalán kiscsapat extra rövid hétvégét zárt. A baleset miatt a SafetyCar behajtott a pályára, közben Jerome D’Ambrosio is befejezte versenyét, vagyis az Olasz Nagydíj kezdetekor máris öt versenyző búcsúzott.
 

 
A biztonsági autó a harmadik kör után engedte el  a mezőnyt, Alonso megtartotta elsőségét, a spanyolt pedig Vettel és Hamilton követte, de a mclarenes úgy bealudt az újraindításnál, hogy (a rajt után a negyedik helyre felugró) Michael Schumacher az első sikánnál könnyedén megelőzte.
Hatalmas csata bontakozott ki az élen, és az ötödik körben Vettel sikeres támadást indított a Ferrari spanyolja ellen, közben a hatodik-hetedik helyen szintén egy Red Bull és egy Ferrari küzdött egymással, ám kevésbé sikeresen. Mark Webber és Felipe Massa az első sikánnál összeakadt, majd a brazil egy kiforgás után folytatta versenyét, és egy rövid ideig az első szárnyát elvesztő Red Bull is, de az ausztrál már nem jutott be a bokszba új elemért, és sérült kocsiját a gumifal fogta meg. Adrian Sutil Force Indiája is megállt a pályán, így újabb két kiesővel gyarapodott a monzai versenyhétvége.
 
A 13. körben egy Hamilton-Schumi párharc vette kezdetét, és rövid időn belül a duóra felzárkózott Jenson Button is. A hétszeres bajnok remekül tartotta Hamiltont, majd amikor Schumi a 17. körben a Curva Grandéban kissé lezavarta a pályáról támadóját, a másik McLaren kihasználta az alkalmat, és megelőzte csapattársát, majd az első DRS zónában azonnal sikeres manővert indított Schumacher ellen is, akinek autóján már elhasználódtak az abroncsok, így ki is hajtott szerelőihez újabb garnitúráért.
 
A kerékcserék után Hamilton ismét megkapta maga elé a hétszeres bajnokot, Button azonban megtartotta harmadik helyét, és megkezdte a felzárkózást a Vettel-Alonso párosra.
Miközben Hamilton és Schumi külön versenyt vívott a negyedik-ötödik helyen, Felipe Massa visszatornázta magát mögéjük, a brazilt pedig Sergio Perez, Paul di Resta, Jaime Alguersuari és Sebastien Buemi követte pontszerző helyeken. Miközben a gumispórolós Sauberrel Perez pontszerző helyen autózott, addig csapattársa, Kobajasi Kamui a futam nyolcadik kiesője lett, de a 34. körben újonc kollégája is csatlakozott hozzá, vagyis a két Sauber is búcsút mondhatott a pontszerző hétvégének.
 
A 27. körben Schumacher már nem tudta tartani Hamilton, aki az Ascari sikán előtt nagy kínszenvedés után végre maga mögé utasította a németet, közben az élen Button utolérte Alonsót. Vettel ugyanakkor ismét kimaradt az izgalmakból, hiszen előnye ekkor már több, mint 13 másodperc volt.
 
A második kerékcserék sorát Jenson Button kezdte meg a 33. körben, majd ezt követően érkeztek a többiek is. Vettel kényelmesen megőrizte elsőségét, Alonso viszont nem tudott leszakadni a McLarentől, olyannyira, hogy néhány kör után Button Curva Grandénél könnyedén elment mellette, majd ezután faképnél hagyta a ferrarist.
A dobogós helyekért itt nagyjából véget is ért a küzdelem, és bár az utolsó körben Hamilton megérkezett Alonso nyakára, de komolyabb támadást nem tudott bemutatni, így a brit maradt a negyedik helyen.
A verseny utolsó szakaszában azért a középmezőnyben még zajlott az élet, az utolsó pontszerző helyen Bruno Senna lépet egyet előre, miután parádésan befogta és kicselezte Sebastien Buemit.
A 10. helyről rajtoló Bruno volt az egyetlen, aki három kerékcserét iktatott be (az elsőt rögtön a biztonsági autós fázisban), és egy remek verseny után végül élete első F1-es pontjainak örülhetett.
A monzai versenyhétvége egyik főszereplője, Michael Schumacher végül maradt az ötödik helyen, őt követte Massa, Alguersuari, Di Resta, Senna és Buemi, majd a legjobb tíz után a két Williams, a két Lotus, valamint Timo Glock látta még meg a kockás zászlót.
 

A verseny leggyorsabb körét (1:26. 187)  Lewis Hamilton futotta meg az 52. körben. 

A világbajnoki pontversenyben Vettelnek már 112 pont előnye van a második helyre felzárkózó Fernando Alonso előtt. Mark Webber idén először nem szerzett pontot, és mostani kiesésével máris a tabella negyedik helyén találta magát fej-fej mellett Jenson Buttonnal. (107-107 pont) Lewis Hamilton 158 egységével az ötödik, ami már 126 ponttal kevesebb Vettel pontjainál. 


FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 vettel futam monza olasz nagydíj