2011. sze 19.

Damon Hill szerint a klasszikus pályák és a szurkolók is többet érdemelnek

írta: FormaNet
Damon Hill szerint a klasszikus pályák és a szurkolók is többet érdemelnek

A Formula-1 vezetésének többet kellene tennie a nagydíjak rendezőiért, vélekedik az egykori világbajnok, Damon Hill, aki szerint ha a közeljövőben nem történnek ez irányba pozitív lépések, akkor megeshet, hogy egy-egy történelmi versenypálya is kikerül a programból. 
 
Damon Hill első kézből tapasztalhatta meg a versenyek szervezőinek állandó nehézségeit, hiszen augusztusi lemondásáig a silverstone-i létesítmény tulajdonosának, a British Racing Drivers Club (BRDC) elnöki posztját töltötte be.
Hill úgy gondolja, hogy a versenynaptárból egyre több európai helyszín tűnik el, amin változtatni kell, legfőképpen meg kell akadályozni, hogy hagyományos európai F1-es pályák kerüljenek ki a programból.
 
"Azért aggódom, hogy ezek a kiemelt események hogyan fogják túlélni az F1 igényeit. Azt hiszem, hogy a széria nagyon sok jót tenne magának, ha elgondolkodnának azon, hogy az igazán fontos pályák hogyan maradjanak életben. Nem azokról a helyszínekről beszélek, ahol ezelőtt még nem voltak F1-es futamok, hanem azokról, melyeken mindig is voltak. Ha túl sokat elszívnak tőlük, végül megtörnek"-fejtette ki aggodalmát az Autosportnak Damon Hill, aki szerint a VIP szektor infrastruktúrájának fejlesztései helyett sokkal inkább a lelátókon ülő nézőkkel kellene törődni.
 
"Meg kell találni az egyensúlyt a VIP szint, a fizető nézők, és a szponzorok között. Eljött az az idő, hogy a rajongóknak is biztosítani kell, hogy betekintést nyerjenek a sportba, és érezniük kell, hogy kapnak is valamit cserébe az odaadásukért. A futball is ugyanezekkel a kérdésekkel küzd, ha van egy stadionod, akkor egy bizonyos részt a megfizethető ülőhelyeknek kell fenntartani."

 
Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy jövőre a brit rajongók fizetős csatornára kényszerülnek, Hill a következőt felelte:
"Nem hiszem, hogy jelenleg bárki tudná a választ arra, hogy a nézők ki fogják-e fizetni ezt az összeget, vagy arra, hogy ez a jövőben milyen hatással lesz a nézettségre. Bizonyára valamelyest befolyásolja majd a számokat, de a helyszíni nézőszámot nem érinti. Angliában mindig is nagyon erős volt a kötődés a motorsportokhoz: az emberek szertik megérinteni, a megszagolni, meghallgatni, és ezért kijönnek majd a pályára."
 
Hill természetesen csak a saját tapasztalatai alapján, a saját véleményét osztotta meg, ám fontos szempont az a tény, hogy a rendező pályák a motorszabályok változását meglovagolva próbálnak az F1 újabb hatalmi tényezőjévé válni. Ez pedig mindenképpen abba az irányba mutat, hogy a létesítmények előbb vagy utóbb, nagyobb beleszólást követelnek majd az F1 ügyeibe, és talán az az idő is eljön, hogy a pénzügyi renszer szabályozásában is helyet követelnek majd.
 
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 versenypályák damon hill