2011. sze 25.

A FOTA jóváhagyása nélkül nem hivatalos a 2012-es versenynaptár

írta: FormaNet
A FOTA jóváhagyása nélkül nem hivatalos a 2012-es versenynaptár

A Formula-1-es csapatok keresik a lehetőséget arra, hogy tisztázzák Bernie Ecclestone-nal a jövő évi versenynaptár bizonyos részeit, mert ragaszkodnak ahhoz, hogy az ő támogatásuk is szükséges ahhoz, hogy a 2012-es program hivatalossá váljon.
 
A Concorde egyezmény egyik része kiköti, hogy amennyiben 17 versenynél több van egy szezonban, és ennek több mint fele Európán illetve az Egyesült Államokon kívül esik, abban az esetben a csapatoknak is jóvá kell hagyniuk a tervezetet, mielőtt az hivatalossá válna.
 
Az FIA nemrégiben tette közzé a már módosított 2012-es programot, és a 20 nagydíjból 11 Európán kívüli futam.
A csapatok érdekvédelmi szervezete, a FOTA levélben fordult Bernie Ecclestone-hoz és az FIA elnökéhez Jean Todthoz, melyben magyarázatot kért, mivel a 2012-es versenynaptár a Concorde egyezmény idevonatkozó rendelkezése ellenére vált hivatalossá.
 
Az autosport.com úgy tudja, hogy Todt válaszolt a FOTA-nak, mely szerint ezt a dolgot a sport kereskedelmi jogainak tulajdonosával kell tisztázni, mert az FIA egyszerűen csak rányomja a pecsétet az ütemtervre, vagyis az ügyet Ecclestone elé kell terjeszteni.
 
A FOTA elnökhelyettese, a Renault csapatvezetője, Eric Boullier elmondta, elsősorban a szezon utolsó szakasza aggasztja a csapatokat mind logisztikai, mind pedig pénzügyi szempontból, és leginkább erre szeretnének megoldást találni. (A jelenleg elfogadott program szerint szeptember 23 - november 25-ig, vagyis tíz hétvége alatt hét verseny lenne három kontinensen.)
 
"Van egy folyamata a versenynaptár érvényesítésének, és különösképpen a tengerentúli futamok miatt, szeretnénk ebben részt venni, mert ez számunkra elég bonyolult, és igencsak költséges. Jelenleg már vannak különböző javaslatok, de ettől még nem könnyű megváltoztatni a dátumokat"- vélekedett Boullier.
 
A Sauber ügyvezető igazgatója Monisha Kaltenborn szerint leginkább Concorde egyezmény felől kell megközelíteni ezt a problémát.
 
"A Concorde egyezmény bizonyos rendelkezései kötelezően előírják a csapatok hozzájárulását. Ha szigorúan nézzük, akkor ezt nem tartották be, és ha valami nem a szabályok szerint történt, akkor ezt minél gyorsabban szeretnénk megnyugtatóan rendezni. Úgy áll a helyzet, hogy 20 verseny lesz, és mi szeretnénk ezeken részt venni, de fontos, hogy rendbe rakjuk ezt a kérdést"- mondta a Sauber ügyvezető igazgatója.

 
Bernie Ecclestone a maga sajátos módján áll hozzá a problémához, és azt mondja, hogy ha a csapatoknak nem tetszik a versenynaptár, akkor lehetőségük van arra, hogy ne vegyenek részt a futamokon.
 
"Ne jöjjenek el ha nem akarnak"- reagált viszonylag egyszerűen az üzletember, és arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a csapatok nem örülnek annak, hogy a versenynaptár kialakításában nem vették figyelembe a Concorde egyezmény előírásait, a FOM vezért így reagált:
"Akkor menjenek a rendőrségre. Szerencsések, hogy egyáltalán vannak versenyeink, máskülönben ki is szállhatnának az üzletből."
 

Ecclestone cinikus megnyilvánulása nem szokatlan, ám az alakulatok számára minden bizonnyal ez fontosabb ügy annál, mint hogy néhány humorosnak szánt mondattal Ecclestone lerázhatná magáról a csapatok érdekvédelmi szövetségét. A hatalmi játékban a FOTA egyre komolyabb helyzetbe igyekszik hozni magát, így ezek az apró csatározások már az új Concorde egyezmény előtti erőpróbák lehetnek.  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 ecclestone fota 2012 es versenynaptár