2011. sze 26.

Vettel a dobogó tetején szeretné második vb címét ünnepelni Szuzukában

írta: FormaNet
Vettel a dobogó tetején szeretné második vb címét ünnepelni Szuzukában

Sebastian Vettel Szingapúrban mindent megtett annak érdekében, hogy lezárja a 2011-es világbajnoki csatát, és idei szezonjára jellemzően hihetetlen magabiztossággal szerezte meg F1-es pályafutása 19. futamgyőzelmét. A korai címvédésben már csak három rivális, Fernando Alonso, Jenson Button és Mark Webber akadályozhatta meg, és bár legtöbben inkább a Ferrari spanyoljában láttak még némi reménysugarat, ennek ellenére Button volt az, aki elnapolta a Red Bull hatalmas ünnepségét. Két hét múlva Szuzukában azonban már lehetetlen feladatnak ígérkezik megakadályozni a címvédésben a 24 esztendős versenyzőt, aki továbbra is a futamgyőzelemért hajt.
 
 
Tulajdonképpen már a monzai győzelem után egyértelművé vált, hogy Vettelt már semmi és senki nem tudja megakadályozni a címvédésben, és talán a német versenyzőnél is ez volt az a pont, ahol minden teher végleg leesett a válláról.
Ahogy egy későbbi interjúban ő maga fogalmazott: "Monza kicsit olyan, mint New York. Ha ott helyt tudsz állni, akkor tudod, hogy bárhol képes vagy rá." 
Fantasztikus olaszországi diadala után már nem is volt abban semmi meglepő, hogy Szingapúrban a csapat mindössze azzal a tanáccsal bocsátotta útjára, hogy semmi mást ne tegyen, csak élvezze a versenyt.
 
Vettel megfogadta a tanácsot, és újabb győzelmével kiejtette a matematikai esélyesek közül csapattársát, Mark Webbert, valamint a kétszeres bajnokot, Fernando Alonsót. Jenson Button második helyével egyetlen egy pontocskával tudta életben tartani az idei világbajnoki csatát, de Szuzukában Vettel már csak abban az esetben nem lesz világbajnok, ha Button nyer, miközben ő nem szerez pontot.
Az idei szezon tükrében elég valószínűtlennek tűnik, bár egy baleset, vagy egy esetleges műszaki probléma persze mindig benne van a pakliban. Mindenesetre, ha Button nyerni tud, Vettelnek akkor is elég egyetlen egy pontocska (vagyis egy tizedik hely) ahhoz, hogy a Japán Nagydíjon világbajnokot avasson a király-kategória.
 
Ez lényegében annyira egyszerű feladat, hogy Seb akár már most ünnepeltethetné magát, ennek ellenére még mindig óvatosan válaszolt arra a (komolytalan) kérdésre, hogy képes lesz-e megvédeni bajnoki címét.
 
"Úgy érzem képes leszek rá, de ezt még meg is kell tennem. Elvileg nem okozhat problémát, hiszen van még hátra egy pár verseny, de csak akkor van vége, ha már vége van, és most még nincs. Statisztikailag az esély a mi oldalunkon van, de ez a sport már sok különös történetet írt az évek során"- óvatoskodott a 24 éves német pilóta, aki saját bevallása szerint maga is meglepődött azon, hogy Szingapúrban milyen óriási előnyt tudott kiautózni már a futam elején.
 
"Én csak nyomtam a gázt annyira, amennyire csak bírtam, és megpróbáltam már a verseny elején egy kényelmes előnyhöz jutni, de magam is meglepődtem, hogy néhány kör után már ennyire el tudtam húzni" - mesélte Vettel, aki a futam felénél már több, mint 20 másodperces előnyt autózott ki, amit a Michael Schumacher balesete miatt beküldött biztonsági autó semmisített meg.
 
"A biztonsági autó nyilván nem könnyítette meg az életünket, de az újraindításnál jól sikerült a rajtom, és kicsit szerencsém is volt, hogy néhány körhátrányban lévő versenyző beékelődött közém és Jesnon közé. Az utolsó körökben utolértem egy ötös fogatot, de elég előnyöm volt, és nyilván nem csak engem hátráltatott a forgalom” - folytatta versenyének elemzését a futamgyőztes, és persze leszögezte, hogy vb cím ide vagy oda, minden hátralévő nagydíjra a győzelemért utazik.
 
"Szingapúrban is csak az utolsó körökben kérdeztem meg, hogy hogyan áll a pontverseny, mert mindig a futamra koncentrálunk, nem pedig a bajnokságra."
 
"Még nincs vége a szezonnak, és egészen a brazíliai kockás zászlóig koncentráltnak kell maradnunk. Azért vagyunk itt, hogy versenyeket nyerjünk. Büszke vagyok az eddigi 11 pole pozíciómra, és kilenc győzelmemre, és ezt az érzést a hátralévő versenyeken sem szeretném kihagyni. Az autónk rendkívüli, így semmi okát nem látom, hogy miért ne élvezzük ki újra és újra a siker ízét."

 
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner már Szuzukára fókuszál, és szeretné, ha német versenyzője ismét a dobogó legtetején ünnepelhetné meg a bajnoki címet.
 
"Azt hiszem innen már nehéz lenne elveszíteni a világbajnoki címet. Már csak ketten esélyesek, és Sebastiannak mindössze egy pontra van szüksége, de amíg nincs vége, addig nincs vége. Ugyanazzal a hozzáállással készülünk a Japán Nagydíjra is, mint amivel Szingapúrba, és az eddigi összes versenyre is utaztunk. A legtöbbet szeretnénk kihozni a japán versenyből is, és persze megpróbáljuk megszerezni azt a hiányzó pontot, de a győzelemért is ugyanúgy fogunk küzdeni, mint eddig. Remek lenne stílusosan lezárni a dolgot."
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 világbajnokság szingapúr formula 1 sebastian vettel