2011. okt 09.

Button futamgyőzelmet, Vettel második vb címet ünnepelt Szuzukában

írta: FormaNet
Button futamgyőzelmet, Vettel második vb címet ünnepelt Szuzukában

Jenson Button idei harmadik futamgyőzelmét szerezte meg Szuzukában, míg Sebastian Vettel a dobogó legalsó fokán ünnepelhette világbajnoki címét, a második helyre pedig Fernando Alonso hozta be a Ferrarit. 
 
 
A Japán Nagydíj rajtrácsa kis mértékben változott a szombati időmérőhöz képest:az FIA Kamui Kobajasit a 7. helyre rangsorolta Michael Schumacher elé, mivel a top10 utolsó négy versenyzője közül egyedül a japán kezdett bele egy mért körbe. Michael Schumacher az utolsó percekben szintén kihajtott a pályára, de csak felvezető körre maradt ideje. A Reanult versenyzőinek sorrendje is felcserélődött, és Vitalij Petrov hiába került be jobb idővel a Q3-ba, mivel sem az orosz, sem csapattársa, Bruno Senna nem futott mért kört, ezért az alacsonyabb rajtszám miatt a brazil indulhatott a kilencedik helyről. 
 
Ígéretéhez híven, Jenson Button megpróbálta elvenni Vettel elsőségét, és mindketten remekül kapták el a rajtot, ám a német kellően agresszíven, de még szabályosan védte pozícióját. Jobbra tartva kissé lezavarta a mclarenest a pályáról, akit így csapattársa, Lewis Hamilton is megelőzött. A stewartok vizsgálták az esetet, végül nem ítélték szabálytalannak Vettel védekezését. Az élen tehát a két McLaren cserélt helyet a második-harmadik helyen, mögöttük viszont maradt a Massa, Alonso Webber sorrend. A hetedik rajtkockából induló Kobajasi Kamui beragadt a startnál, és öten is elmentek mellette.
 
A hatodik körben a DRS segítségével Alonso megelőzte csapattársát, és Buttonnal együtt megérkezett Hamilton nyakára, aki már nagyon szenvedett a Pirellikkel, így elsőként kezdte meg a kerékcserék sorát, és negyedik helyen folytatta versenyét. Az ötödik helytől lefelé Massa, Webber, Petrov és Schumacher volt az első nyolcas sorrendje, Schumi azonban hamar visszavette pozícióját az elnyújtott kerékcserén lévő Petrovtól.
A boxlátogatások legnagyobb vesztese, és egyben a verseny első (és végül egyetlen) kiesője Sebastien Buemi volt, akinek jobb első kerekét rosszul rögzítették a Toro Rosso szerelői. Szerencsére baleset nem történt az ügyből, a svájci viszont kénytelen volt leparkolni a pálya mellett.
 
A 20 körben a két Red Bull váltott másodjára új szett lágy Pirellikre, majd a következő körben Jenson Button látogatta meg újra szerelőit, miközben Vettel a bokszkiállást követő körében kissé bealudt, a brit így első helyre érkezett vissza.
Közben a pályán Massa és Hamilton ismét egymásra talált, és amikor a ferraris a sikánban kívülről támadott, a két kocsi összeért. Massa kocsijának első szárnyáról lerepült egy darabka, ami nagyon rossz helyen landolt a pálya közepén, így a 24. körben behajtott a safety car. Későbbi visszajátszásból  kiderült, hogy Webber és Schumacher is összekoccant, vagyis több helyen is törmelékek zavarták a futamot. 
A safety car érkezésekor többen még nem tudták le második kerékcseréjüket, nekik éppen jól jött a biztonsági autó: Schumacher, Di Resta, Kobajasi, Barrichello és Rosberg tudta kihasználni ezt a lehetőséget.
Ez utóbbi versenyző a 23. helyről vághatott neki versenyének, és bár a rajtnál csak négy pozíciót nyert, ezután fokozatosan zárkózott fel, az újraindítást követően pedig már a 11. helyért küzdött meg Petrovval.
 
A kerékcserék harmadik hulláma újabb fordulatot hozott, Vettel ugyanis már a 33. körben kénytelen volt váltani, és mivel ekkor még ( a biztonsági periódus miatt ) a mezőny elég sűrű volt, a német forgalomba tért vissza Rosberg mögé a 12. helyre. Alonso néhány körrel tovább maradt kint, így a boxkiállás után meg tudta előzni Vettelt.
A spanyol csapattársa mindeközben két helyet is bukott. Massát  előbb Hamilton előzte meg a célegyenesben, majd az utolsó boxkiállásnál Schumacher tessékelte hátrébb a hetedik helyre.
 
Az utolsó kerékcseréket követően Button, Alonso, Vettel, Webber, Hamilton, Schumacher, Massa volt az élmenők sorrendje, hátrébb pedig két kiállással taktikázó Perez és Petrov autózott, az egy pontot érő 10. helyre pedig Rosberg ért fel.
A hajrában Alonso még üldözőbe vette az élen száguldó McLarent, támadásra azonban már nem volt lehetősége.
A versenyen megfutott leggyorsabb kör - 1:36.568 - a futamgyőztes Jenson Button neve mellé került.
 
Sebastian Vettel minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett, csapatának, a Red Bullnak azonban még várnia kell a második trófeára. A konstruktőrök versenyében 518 ponttal vezet az osztrák alakulat, a második helyen álló McLarennek 130 pont a hátránya.  
 
Japán Nagydíj végeredménye:
 

 FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 világbajnokság formula 1 japán nagydíj szuzuka jenson button