2011. okt 10.

Whitmarsh szerint minden élsportoló eredménye apró dolgokon múlik

írta: FormaNet
Whitmarsh szerint minden élsportoló eredménye apró dolgokon múlik

Lewis Hamilton idei szezonja eddig úgy tűnik, minden tekintetben felemásra sikeredett. Az Ausztrál Nagydíjon kisebb meglepetést okozott második helyével, hiszen a téli tesztek alatt derült csak ki, hogy az autó túlzottan is innovatív megoldásai nem hozták az elvárt eredményt, így rengetek fejlesztést kellett újragondolni, és két hete volt a wokingi gárdának arra, hogy valamelyest versenyképes autót sorakoztasson fel az első futam rajtrácsára.
 
A folytatás igen vegyes eredményeket hozott, és a két futamgyőzelem mellett számtalan kudarc is érte a brit pilótát, ami nem csak az eredményekben mutatkozott meg, hiszen a 2008-as világbajnok kapta idén a legtöbb büntetést. Sok vitára adott okot egy-egy megnyilvánulása, és igen érdekesen alakul például Felipe Massához fűződő kapcsolata is, mivel többször is sikerült vitatott kalamajkába keverednie a Ferrari brazil pilótájával.
 
Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke többször is kiállt a brit pilóta mellett, és nincs ez másként most, a Japán Nagydíj után sem, ahol Hamilton csak az ötödik helyet tudta megszerezni. A csapatfőnök meg van győződve arról, hogy Lewis semmit sem veszített képességeiből, de jelenleg fájdalmas számára az a néhány elrontott futam, ezért türelmesnek kell vele lenni.
A Japán Nagydíj ismét nem volt teljesen tiszta verseny a mclarenes számára, és a Massával történt koccanás újra megosztja a véleményeket, ám most a versenybírók nem találták szabálytalannak Hamilton manőverét, amiről a brazil egészen másként vélekedik. Ennek ellenére Whitmarsh úgy véli, csupán egy jó eredmény szükséges versenyzője számára ahhoz, hogy ismét visszatérjen a legjobbak közé.
 
"Úgy vélem, ha kellemesen érzi majd magát, vissza fog térni. Ő egy nagyszerű versenyző. Szívből versenyez, és nem szereti, ha nem nyerhet. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön az idő, hogy ismét jó formában lesz. Remélem, a jövő héten együtt ünnepelhetjük majd az egyik legnagyobb győzelmét, és erre igen sok esély van. Mindannyian tudjuk, hogy Lewis milyen, tudjuk, hogy ha kap egy nyerő autót, akkor képes megcsinálni. Ha ezt biztosítjuk a számára, akkor képes erre összpontosítani, és megcsinálja."
 
Whitmarsh rávilágított arra is, hogy ez bármelyik élsportolóval előfordulhat:
 
"Nézzünk meg sok nemzetközi élsportolót. Magabiztosságuk és formájuk sok apró dolgon múlik, és vannak olyan pillanatok, amikor némi szerencse is elengedhetetlen. A képességeit és a tudását szem előtt tartva, abból a helyzetből ahol most van, Lewis nagyon gyorsan képes lesz visszatérni."
 
Hamilton idén sok kritikát kapott már Felipe Massától, amit részben el is fogadott, ám a Japán Nagydíjon történt incidenssel kapcsolatban a csapatfőnök úgy véli, hogy nem volt több mint egyszerű versenybaleset.
 
"Sajnos úgy tűnik mágnesként vonzza (Massát). Lewis nem látta őt. Csak azt tudom mondani, hogy jó munkát végzett, és a tükör nem elég nagy. Korábban is voltak már összetűzéseik, de ez most nem sorolható ide. Egyszerűen nem vette észre, ezért indult el felé. Az igazság az, hogy Felipének valójában több helye volt, mint Jensonnak a startnál (amikor Vettel leszorította), és ha kissé letért volna a saját ívéről, akkor ez nem következik be"- ecsetelte a történteket saját szemszögéből a csapatfőnök, aki elárulta, hogy Hamilton versenyét tulajdonképpen egy lassú defekt tette tönkre már a futam első szakaszában, ami miatt korán kellett letudnia első kerékcseréjét, így Button és Alonso is megelőzte.
 
"Nagy árat fizetett a lassú defektért. Csak néztük ahogy bejön, és azt láttuk, hogy a hátsó tengely igen kiegyensúlyozatlan. Ez belekerült egy pár pozícióba, és a Felipével történt koccanás sem segített. Mindezek összessége miatt veszített jó néhány helyet, és kemény feladat volt visszaküzdenie magát. Méltányolom Lewisban, hogy kontroláltan és fegyelmezetten vezetett annak érdekében, hogy értékes pontokat szerezzen. Önmagához képest azonban csalódott volt az eredmény miatt."

 
Lewis Hamilton valóban csalódottan vette tudomásul ötödik helyét, és konkrétan kiábrándítónak nevezte vasárnapi futamát.
 

"Kiábrándító versenyem volt, de a csapat és Jenson számára egy nagyszerű nap a mai. Jenson remek teljesítményt nyújtott, és megérdemelten győzött, én azonban most nem alkottam valami nagyot. Ennek ellenére nem kesergek, felemelt fővel készülök a következő nagydíjra, ami egy újabb esélyt jelent a bizonyításra"- jelentette ki elszántan Hamilton.  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 lewis hamilton japán nagydíj marti whitmarsh