2011. okt 14.

Schumacher volt a leggyorsabb az esős szabadedzésen

írta: FormaNet
Schumacher volt a leggyorsabb az esős szabadedzésen

Michael Schumacher jegyezte a legjobb időt a szakadó eső miatt túlnyomó részben események nélküli első szabadedzésen. Schumi mögött honfitársa, Sebastian Vettel öt századmásodperccel maradt el, míg a harmadik leggyorsabb kör Paul di Resta neve mellé került. A top pilóták közül a két ferraris, illetve Jenson Button nem is erőltette a vizes pályán való körözést. 
 
 
Esős, hűvös időben kezdődött a koreai hétvége, így elsőként az extrém esőgumik kaptak főszerepet a jeongami aszfaltcsíkon, de mivel a versenyhétvége további részében az időjósok nem várnak jelentős csapadékot, ezért nagy nyüzsgésre nem lehetett számítani az első másfél órás edzésen.
 
Tesztpilóták közül Karun Chandhok Jarno Trulli Lotusát foglalhatta el, Vitantonio Liuzzi helyett Narain Karthikeyan tesztelhetett, illetve egy új arc is feltűnt Jean-Eric Vergne személyében, aki a Toro Rossónál kapott lehetőséget a pénteki gyakorlásra, és nem csak Dél-Koreában, de Brazíliában és Abu Dzabiban is tesztelhet majd. A francia pilóta az elmúlt hétvégén véget érő a WSR bajnokságában a második helyen zárt az összetettben, és ezúttal Jaime Alguersuari kocsiját vezethette.
 
Többen is különleges hétvége előtt álnak: a McLaren 700.-, Felipe Massa 150. versenyére készül. A brazil erre az alkalomra készített egyedi overált visel, de például a kétszeres világbajnokként első versenyhétvégéjét teljesítő Sebastian Vettel is egy új sisakfestéssel érkezett, Bruno Sennához hasonlóan, aki nagybátyja, Ayrton Senna utolsó világbajnoki címének 20. évfordulója előtt tiszteleg különleges sisakfestéssel. 
 
 
Elsőként Lewis Hamilton unta meg a hosszú, közel egy órás várakozást, és 2:05.484-gyel nyitotta meg a gyakorlást, majd a következő körében két másodperccel javított.
Tavaly az első szabadedzés (és továbbiak is) száraz pályán zajlott, melyen Hamilton volt a leggyorsabb, 1:40.887 másodperces körével.
 
A vizes pályán a McLarenes után Sebastien Buemi vette át az első helyet 2:03.182-vel, közben Jean-Eric Vergne első próbálkozása tíz másodperccel volt gyengébb Buemi idejénél.
 
Negyed órával a leintés előtt még a mezőny felének nem volt mért köre. Néhány kisebb kicsúszáson, és bukótér-látogatáson kívül nem történt nagyobb galiba, hiszen eleve nem vitték túlzásba a munkát a csapatok, már csak azért sem, mert a következő edzésen a radar szerint már ideálisabb körülmények között tesztelhetnek.
 

Az utolsó percekben Buemit négyen hátrébb tessékelték a tabella tetejéről, végül Michael Schumacher 2:02.784-gyel vitte a prímet, mögé pedig Sebastian Vettel, valamint a két Force India sorolt be Paul di Resta és Adrian Sutil sorrendben. 

A mezőny legszorgalmasabb csapata a Hispania volt, Daniel Ricciardo és Narain Karthikeyan egyformán 14-14 kört tett meg, míg Jenson Button, Heikki Kovalainen, valamint a ferrarisok, a Renault-k fel sem iratkoztak a listára. 

Az új "belépő", Jean-Eric Vergne kilenc kör erejéig próbálhatta ki a Toro Rossót, amivel a 13. legjobb időt autózta a hiányos mezőnyben, és Schumacherhez képest közel öt-, Buemihez képest pedig négy másodperccel maradt el. 

Első szabadedzés eredménye: 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 michael schumacher első szabadedzés koreai nagydíj