2011. okt 20.

A Mercedesnek előnyt jelenthetnek a jövő évi szabályváltozások

írta: FormaNet
A Mercedesnek előnyt jelenthetnek a jövő évi szabályváltozások

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn úgy gondolja, a jövő évi konstrukciónál számtalan olyan koncepciót tudnak alkalmazni, melyek már az idei autónál is megfelelően működtek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Mercedesnél visszafognák a fejlesztéseket, és az idei autó javítgatásával próbálnák növelni a teljesítményüket.
 
 
Jelenleg a top csapatok keresik a megoldást arra, hogy a mostani kipufogó rendszer, és a fúvott diffúzor 2012-es betiltása miatt várható hátrányt valamiképpen csökkentsék, ezért Ross Brawn úgy gondolja, hogy a kipufogó szabály újraértelmezése lehetőség a brit-német istállónak arra, hogy jövőre jelentősen közelebb kerüljenek az élcsapatokhoz, és komolyabb helyezésekért harcoljanak.
 
Idén több csapat is küszködött a nem kellően hatékony fúvott diffúzor, és kipufogó rendszerrel, és többek között ide tartozik a Mercedes GP is. Brawn ezzel kapcsolatban elismerte:
"A fúvott diffúzort, és úgy általában az egész kipufogó rendszer technológiát valószínű, hogy nem alkalmaztuk elég korán és következetesen az autónk kialakításánál."
 
A probléma még a 2010-es szezonra vezethető vissza, amikor a jelenlegi autó fejlesztése elkezdődött. A fejlesztési koncepciója eredetileg nem az új kipufogó rendszerhez és a fúvott diffúzorhoz alkalmazkodott, csak később kezdték az új, és hatékony rendszerhez igazítani a további fejlesztéseket, ellentétben más csapatokkal, akik az első pillanatoktól ennek rendelték alá az autó tervezését, és építését.

 
"Voltak bizonyos elképzelések, melyek alapján az autó optimális beállításait a rendszer nélkül valósítsuk meg, és nem alkalmazzuk ez a technológiát. A kiegyensúlyozottság, az aerodinamika, a súlyelosztás, és a súlypont, mind ennek alapján került kialakításra. Ez körülbelül hat hónapot vett igénybe. És ha most lenne hat hónapos előnyünk az autó teljesítményének fejlesztésében, akkor sokkal jobban állnánk, úgyhogy most ezzel próbálunk tovább dolgozni. Ez a csapat második éve, és nem hiszem, hogy a Mercedes tulajdonosai örökre eltűrnék a középszerűségünket. Az alakulat megerősödött, a technikai apparátus kulcspozíciókra a közelmúltban számtalan új szakembert szerződtettünk, ami világossá teszi, hogy a csapat fejlődni akar. Továbbra is keményen dolgozunk. Minden verseny után elemezzük a helyzetet, és talán lassabban haladunk, mint ahogy azt szeretnénk, mivel néhányan már a bajnokság elején nagyon erősek voltak. Ők nagyon nagy lendülettel kezdtek neki a munkának, hogy minél jobb helyzetbe legyenek, mi pedig próbáljuk beérni őket. Egy normális köridőt alapul véve, ahol figyelembe vesszük a gumikat, az üzemanyagot, és egyéb más dolgokat, már csökkent a különbség, de még nem eléggé.”  


 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes f1 fejlesztések 2012 formula 1 ross brawn