2011. okt 24.

Médiabotrány és Chandhok jótanácsai az Indiai Nagydíj előtt

írta: FormaNet
Médiabotrány és Chandhok jótanácsai az Indiai Nagydíj előtt

A hétvégi Indiai Nagydíj előzményeire eddig csak kisebb konfliktusok  voltak jellemzőek, hiszen a pálya környékén élő gazdák demonstrációja (erről itt olvashattok), és Ecclestone azon félelme, hogy esetleg nem készül el a létesítmény időben, nem kavartak túlzottan nagy sajtóvisszhangot. Most azonban éppen a sajtó az, ami konfliktust gerjeszt, pontosabban az indiai elektronikus sajtó, a helyi televíziós csatornák. Mindemellett Karun Chandhok mindenféle botrány nélkül is arra inti a király-kategória mezőnyét, hogy az indiai káosz önmagában is "sokkoló" lehet.

 
 
A Formula-1 televíziós közvetítésének jogai nagyon szigorú pénzügyi szabályozás alatt állnak, és két kivételtől eltekintve (Monaco és Japán), teljes egészében a FOM és vezére, Bernie Ecclestone irányítása alatt.
 
A legutóbbi vita pedig nem más, mint a szervezők és a pálya tulajdonosai, illetve az indiai nemzeti televíziók között robbant ki. A Hindustian Times szerint az indiai tévécsatornák bojkottal fenyegetik az eseményt, mivel a FOM következetes, ám rendkívül szigorú szabályozása folytán, csak korlátozott lehetőséget kapnak a futam saját maguk által történő rögzítésére, és közvetítésére.
 
A pálya kommunikációs igazgatója, Askari Zaidi arra figyelmeztetett, hogy a teljes lefedettség kiemelt jelentőségű az egész verseny során.
 
"Amikor aláírták az akkreditációs kérelmeket, megállapodtunk a feltételekben, éppen ezért elvárjuk, hogy támogassák a versenyt.”
 
Zaidi azt is elmondta, hogy a FOM szabályai a televíziós közvetítésekkel kapcsolatosan annyira szigorúak, hogy még a verseny promóterének sem biztosítanak előjogokat.
 
"Azt kértük tőlük, hogy saját kamerákat használhassunk, de nem engedték. A későbbiekben is kértük, hogy vizsgálják meg kérésünket, de visszautasították, mondván, a versenyközvetítésnek csak egy percét vásárolhatjuk meg.”
 
 
A baljós előjelek kapcsán az Indiai Motorsport Klub elnöke,  Vicky Chandhok úgy véli, a szervezők ebből is sokat tanultak a jövőre nézve. A verseny kapcsán kijelentette, az ország eddigi történetének legnagyobb rendezvénye következik a hétvégén.
 
"India még soha sem adott otthont ekkora eseménynek. Sem az IPL (kriket) sem a nemzetközösségi játékok nem érnek még a közelébe sem.”
 
A kedvezőtlen dolgok mellett azonban a Chandhok család másik tagja némi vidámságot is szolgáltatott a száguldó cirkusz szereplői számára. A Lotus tartalékpilótája egy kis használati utasítást adott országához, az ő sajátos stílusában.
 
Az indiai versenyző így figyelmeztette az Indiába érkezőket:
"Az indiai kultúra sokaknak sokk lesz. A szervezés kaotikus, talán Brazília és Malajzia keveréke. Ez mindenre vonatkozik: a forgalomra, az étkezésre, az életmódra. Nagyon hangos, és kaotikus. Abban a pillanatban, hogy valaki megérkezik, azonnal tapasztalhatja ezt az őrületet, ami meglepetésként ér mindenkit, de ez egyben azt is jelenti, hogy India egy olyan ország, melynek lelke van. Semmi sem szervezett: ha például valaki azt mondja, hogy 12.30, akkor lehet 1 vagy éppen 2 óra is. Sokan beoltatják magukat, de az étkezéssel akkor is vigyázni kell. Csak palackozott vizet szabad inni, nem szabad jégkockát kérni, nem szabad salátákat enni, csak főtt ételt, és akkor nem lesz semmi gond.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória     

Szólj hozzá

f1 forma1 fom karun chandhok indiai nagydíj f1 közvetítések f1 média indiai tv