2011. okt 28.

Délután Felipe Massa volt a leggyorsabb az indiai pályán

írta: FormaNet
Délután Felipe Massa volt a leggyorsabb az indiai pályán

A második szabadedzésen Felipe Massa uralta az új versenypályát, és a Ferrarik közé csak Sebastian Vettel tudott beférkőzni. Vettel mindössze 88 ezreddel, Alonso már két tizedmásodperccel maradt el a braziltól. 
 
 
Az első szabadedzés legjobbja, Lewis Hamilton drágán fizetett az utolsó pillanatban megfutott legjobb köridőért, ugyanis a brit nagy igyekezetében figyelmen kívül hagyta a Pastor Maldonado pálya mentén parkoló Williamse miatti sárga zászlót, amiért utólag (a hétvégén  Johnny Herberttel kiegészülő) a versenybíróság három rajthelyes büntetéssel sújtotta. Sergio Perezt szintén három hellyel hátrébb kezdheti meg a vasárnapi versenyt, ugyanezen okok miatt.
 
Maldonadónak egyelőre nem hoz szerencsét az új versenypálya. Az első tréning végén motorhiba miatt állt meg, míg a második gyakorlás elején a 9-es kanyarnál (ugyanott, ahol délelőtt Jaime Alguersuaris is) megpördült, és a kavicságyban landolt. A venezuelainak nem sérült meg az autója, így később újra pályára hajthatott. A délelőtt pórul járt Alguersuarinak rendbe hozta Toro Rossóját a csapat, és Fernando Alonso Ferrarijában is megtörtént a motorcsere, így a két spanyol délután folytatni tudta a munkát.
 
A másfél órás szabadedzés nagy forgalommal indult, hiszen mindenki szinte azonnal kihajtott a pályára, és alig telt el negyed óra, már a teljes mezőny feliratkozott a tabellára.
Elsőként Lewis Hamilton szárnyalta túl a délelőtti legjobb köridőt, a brit 1:26.618-cal állította fel az új etalont, amire nem sokkal később Sebastian Vettel egy 1:26.492 másodperces idővel kontrázott, majd tovább javította saját idejét is, miközben Felipe Massa felugrott a második helyre.
 
Néhány perces piros zászlós szünet most is megszakította a gyakorlást, de ezúttal nem a pályán kódorgó ebek, hanem Jerom d’Ambrosio idézte elő. A Virgin belga pilótája a döntött 10-es - 11-es kanyarkombinációt szélesítette ki, aminek eredményeként a rázókövön megcsúszott, és a szemközti fal fogta meg. A Virgin hátulja alaposan összetört.
 

 
Az eset nagyjából fél órával az edzés vége előtt történt, ekkor Vettel 1:26.320-szal állt az élen, mögötte Massa és Hamilton mindössze három tizedmásodperccel volt lemaradva, az élmenők további sorrendje pedig Button, Webber és Alonso volt. Az utolsó helyen ekkor Michael Schumacher állt, a német csak az edzés utolsó harmadában tudta megkezdeni az érdemi munkát. A két Mercedes délelőtt az élmezőnyben végzett, most azonban egy 19 (Rosberg) és egy 21. (Schumacher) helyre elegendő köridőt produkáltak, ám a csapat nem aggódott, hiszen elsősorban a hosszú etapokra koncentráltak.
 
Az újraindítást követően újra nagy lett a forgalom a pályán. Vettel tovább gyorsult, és elsőként lépte át az 1:25-ös határt. A legifjabb kétszeres bajnok idejét Massa 88 ezreddel túlszárnyalta, így a brazil 1:25.706-tal átvette a vezetést, csapattársa közben felzárkózott a harmadik helyre.
A leintésig már nem változott a helyzet, vagyis a három top csapat hat versenyzője Massa, Vettel, Alonso, Hamilton, Webber és Button sorrendben követte egymást.
Mögöttük a Force India párosa a 7. és 9. helyet foglalta el, Sutil és Di Resta közé pedig a renault-s Bruno Senna férkőzött be. A sort a HRT pilótái, Daniel Ricciardo és Narain Karthikeyan zárták.
 
Második szabadedzés eredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 szabadedzés felipe massa indiai nagydíj