2011. okt 28.

Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az első indiai edzésen

írta: FormaNet
Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az első indiai edzésen

Az Indiai Nagydíj első, másfél órás szabadedzésének utolsó pillanatában Lewis Hamilton bő fél másodpercet vert az addig élen álló két Red Bullra, míg csapattársa Jenson Button a negyedik legjobb időt autózta. A Ferrari csak egy autóval képviseltette magát, miután Fernando Alonso autója már a tréning elején felmondta a szolgálatot.
 
 
Az első szabadedzés máris néhány perces piros zászlós periódussal indult, miután egy kutya a pályára tévedt. A pályamunkások elhárították a problémát, de úgy látszik Indiában az állatbarátok nem szenvednek hiányt, hiszen tegnap több helyen is lehetett olvasni, hogy például a sajtóközpontban denevérekkel és patkányokkal kellett barátkoznia a médiának.
 
 
 
Több versenyző is megemlékezett valamilyen módon a gyorsaságimotoros-világbajnokság vasárnapi futamán halálos balesetet szenvedő Marco Simoncelliről, és az IndyCar szezonzáró versenyén elhunyt Dan Wheldonról. Fernando Alonso és Felipe Massa sisakján például ott díszeleg Simoncelli tiszteletére az 58-as szám, illetve egy DW matrica.
 
 
 
 
 
Jarno Trulli (kép) egy különleges sisakfestéssel tiszteleg honfitársa emléke előtt, és másoknál is fel-fel tűnt a fekete jelzés, Jenson Button és Lewis Hamilton például a jobb karján viselt egy fekete karszalagot, Wheldonra emlékezve.
 
A két indiai versenyző, a Team Lotus tartalékja, a Heikki Kovalainent helyettesítő Karun Chandhok, illetve a Hispaniánál egész hétvégére lehetőséget kapó Narain Karthikeyan kezdte meg először a munkát, majd fél óra elteltével kilenc versenyző neve mellett szerepelt mért kör, közülük is Jaime Alguersuari 1:31-es idővel vezette a sort.
 
A három top csapat pilótái közül Mark Webber és Jenson Button hajtott ki elsőként az új pályára, utolsóként pedig Fernando Alonso kezdte meg a munkát. A Ferrari spanyolja azonban nem sokáig ismerkedett az aszfaltcsíkkal, ugyanis alighogy kihajtott, a csapatrádión máris szóltak neki, hogy parkolja le Ferrariját. Valószínűleg a motor adta meg magát, ami nem meglepő így a szezon vége felé, hiszen az edzéseken már jócskán elhasznált erőforrásokkal köröznek az autók. Alonso mindössze egy mért kört teljesített, így villámlátogatása csak az utolsó helyre volt elegendő.
 
Fél órával a leintés előtt Schumacher, Massa, és Rosberg volt az első hármas sorrendje. A Mercedes 42 esztendős versenyzője 1:28-as körrel állt az élen, de mivel a többség már a lágy Pirelliket használta, illetve a tapadás is folyamatosan javult, így előbb Hamilton, majd a két Red Bull is 1:27-re szorította le a köridőket, végül legutolsó körében Hamilton 1:26.836 másodpercnél állította meg az órát.
 
A Red Bullok fél másodperces hátrányban követték a brit riválist, míg Hamilton csapattársa, Button másfél másodperces lemaradásban a negyedik helyen végzett.
A két élcsapat után a Mercedes pilótapárosa bizonyult a leggyorsabbnak Schumacher és Rosberg sorrendben, mögéjük pedig Felipe Massa sorolt be Ferrarijával.
 
Az első hazai versenyére készülő Force India párosa a 8 és a 11. legjobb köridőt jegyezte, míg az indiai pilóták közül Chandhok a 19., a mezőny legszorgalmasabb versenyzője, Karthikeyan pedig 22. lett.
 
A bukóterekkel is szorgalmasan ismerkedtek a versenyzők, például az 5-ös és 6-os kanyar még az újdonsült kétszeres világbajnokot,Vettelt is megtréfálta. Jó néhány kicsúszás mellett végül egy komolyabb ütközés történ: nem sokkal az edzés vége előtt Alguersuari a 9-es kanyar kijáratánál csúszott meg, és az autó hátuljával eltrafálta a védőfalat.
 
Az edzés utolsó perceiben Pastor Maldonado kocsija is megállt a pályán, ezért sárga zászlós figyelmeztetés mellett körözhettek tovább a pilóták. Hamilton ekkor futotta meg az edzés leggyorsabb körét, így a sportfelügyelők később behívatták Sergio Perezzel együtt (Perez szintén figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót). A versenybíróság kemény kezűnek bizonyult, ugyanis mindkét pilótát 3 rajthelyes büntetéssel sújtotta. 

 
Első szabadedzés eredménye:

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 hamilton formula 1 szabadedzés indiai nagydíj