2011. nov 05.

Button előzéseket, Hamilton győzelmet vár Abu Dzabiban

írta: FormaNet
Button előzéseket, Hamilton győzelmet vár Abu Dzabiban

Jövő héten utolsó előtti állomására, Abu Dzabiba érkezik a száguldó cirkusz mezőnye, egy olyan pályára, amely jelentősen megosztja a véleményeket, elsősorban szurkolói körökben, ám a tavalyi verseny kapcsán az FIA is úgy vélekedett, felül kell vizsgálni, és lehetőség szerint át kell alakítani néhány pályát, hogy a biztonság szem előtt tartása mellett, több lehetőség legyen az előzésekre.

Tavaly rendkívül izgalmas futamot láthattunk az arab államban, ám az izgalmak nem elsősorban a pályának voltak köszönhetőek, sokkal inkább a bajnoki pontversenynek. A szezonzáró verseny startjakor még négy pilótának volt esélye a világbajnoki címre, legnagyobb esélyesként Fernando Alonso indult, nyolc pont előnnyel Mark Webber, és tizenöt pont előnnyel Sebastian Vettel előtt.
 
A futam azonban jelentősen átalakította az addigi sorrendez, és végül Vettel lett a világbajnok, miután a futamot úgy tudta megnyerni, hogy csapattársa csak nyolcadikként ért célba, a legesélyesebbként induló Fernando Alonso pedig beragadt Petrov mögé, és hetedik helyével mindössze hat pontot tudott megszerezni a világbajnoki címhez szükséges 11 pont helyett.
 
Sokan a pálya adottságait hibáztatták Alonso rossz eredménye miatt, és kifejezetten bosszantónak érezték, hogy egy jobb autóval képtelen volt megelőzni az orosz pilótát.
 
A McLaren pilótája, Jenson Button abban bízik, hogy a KERS-nek és az állítható hátsószárnyak köszönhetően idén Abu Dzabiban elmarad majd a hosszú körökön át tartó vonatozás.
 
 
Buttont különleges érzelmi szálak fűzik a pályához: "Abu Dzabi különleges emlék a számomra, mert ott futottam ez első versenyemet azután, hogy világbajnok lettem 2009-ben. A Yas Marina nagyon látványos és futurisztikus, nagyon különleges ahogy az alkonyat után besötétedik. Egészen hihetetlen, és hatalmas élményt nyújt a nézőknek. Általában igen nehéz előzni, különösen jó példa erre a tavalyi év, de azt gondolom, hogy a DRS segítségével ez majd megváltozik. A hátsó egyenes az egyik leghosszabb, így várhatóan sok akció lesz. Úgy vélem, nagyszerű lenne ha az új szabályoknak köszönhetően ez a pálya is olyan lenne, ahol nem jelent gondot az előzés.”
 
A csapattárs Lewis Hamilton pályához fűződő viszonya eddig érdekesen alakult. Az első futamon, 2009-ben pole-ból indult, ám fékhiba miatt nem tudta befejezni a versenyt. A tavalyi évben sikerült a leggyorsabb kört megfutnia, és Vettel mögött másodikként intette le a kockás zászló. Hamilton most a győzelemért indul.
 
"2009-ben első helyen voltam, de fékhiba miatt kénytelen voltam kiállni. Tavaly másodikként végeztem, és az enyém volt a leggyorsabb kör, így most előretekintve, szeretném ha kissé átalakulna minden, és minden lehetséges módon azon leszek, hogy megnyerjem a versenyt. Azt gondolom, minden okom meg van a bizakodásra. Ez a pálya teljesen megfelel az autónknak, maximálisan ki kell tudnunk használni a fekvését, és minél jobban hasznosítani a DRS-t és a KERS-t, hiszen mindkettő az autónk erőssége. A Red Bull és Sebastian már megszerezte mindkét bajnoki címet, ennek ellenére én még mindig elszánt vagyok, hogy győzelmekkel zárhassam le a szezont. Idén már kétszer nyertem, de az év végére szeretném ezt megduplázni” – nyilatkozta Lewis Hamilton.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
     

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 lewis hamilton formula1 kers jenson button drs abu dzabi nagydíj