2011. nov 12.

Vettel újabb pole-jával beállította Mansell rekordját Abu Dzabiban

írta: FormaNet
Vettel újabb pole-jával beállította Mansell rekordját Abu Dzabiban

Sebastian Vettel idei 14. pole pozícióját szerezte meg Abu Dzabiban, miután a hajrában közel két tizedmásodperccel túlszárnyalta az eddig tökéletes hétvégét teljesítő Lewis Hamilton idejét. A második sorból szintén egy McLaren és egy Red Bull rajtolhat, a Ferrarik pedig a harmadik sort bérelték ki a vasárnapi rajtrácson.
 
 
 
Helyi idő szerint délután öt órakor, 26 fokban és naplementében kezdődött meg a Formula-1 harmadik Abu Dzabi Nagydíjának időmérő edzése. A Ferrari a hétvége további részére lemondott Felipe Massa repkedő első szárnyáról, így a brazil a régi változatot kapta vissza. Fernando Alonso kocsiján azonban maradt az új fejlesztés, ami az ő esetében hibátlanul működött eddig is.
Rubens Barrichello az utolsó, egy órás szabadedzést mindössze 5 kör erejéig tudta kihasználni műszaki probléma miatt, míg Jarno Trullinak még ennyi szerencséje sem volt. A kvalifikációra csak az olasz veterán Lotusát tudta a csapat helyrehozni, a Williamsnél azonban nem sikerült orvosolni a problémát, Barrichello idő nélkül maradt.
 
Q1
Elsőként Bruno Senna és Jaime Alguersuari sorakozott fel a bokszutca kijáratához, és a Renault brazilja 1:47.457-tel nyitotta meg a kvalifikáció első 20 percét.
A nagyok szokásukhoz híven a Q1 első szakaszában letudták gyorsköreiket. Nagy meglepetés nem történt, a két McLaren és a két Red Bull felváltva foglalta el az első négy helyet. A középmezőnyben már mindenki lágy abroncsokra váltott, így nem meglepő, hogy például a már bokszban pihenő Ferrarikat többen is megelőzték.
Mivel Barrichello nem tudta megkezdeni a kvalifikációt, így a szokásos hatoshoz a Williams pilótája csatlakozott kiesőként.
Kiesők sorrendje: Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Timo Glock, Daniel Ricciardo, Jerome d’Ambrosio, Vitantonio Liuzzi, Rubens Barrichello.
 
Q2
Elsőként a Toro Rosso duója hagyta el a bokszutcát, és Sebastien Buemi 1:41.098-cal iratkozott fel a listára. A középső etapra már mindenki a sárga jelzésű, lágy gumikat választotta, amikkel Hamilton és Vettel máris 1.38-as köridőket futott, mögöttük pedig Alonso, Webber és Button sorakozott. Egy pályára kerülő bója miatt néhány percre meg kellett szakítani az edzést, majd az újraindítást követően az élmenők közül csak Felipe Massa folytatta a körözést, de a brazil a teljesen üres pálya ellenére maradt a hatodik helyen, sőt Nico Rosberg még eggyel hátrébb tessékelte. A továbbjutásért a Renault, a Toro Rosso a Sauber versenyzői izzadtak meg hiába, a két Force Indiát illetve Michael Schumachert nem sikerült megverniük.
Kiesők sorrendje: Sergio Perez, Vitalij Petrov, Sebastien Buemi, Bruno Senna, Jaime Alguersuari, Kobajasi Kamui, Pastor Maldonado. A Williams venezuelai újonca már a kilencedik Cosworth motort fogyasztja, ezért 10 rajthelyes büntetés miatt vasárnap a rajtrácson át kell majd adnia 17. helyét Heikki Kovalainennek.
 
Q3
Nem meglepő módon Hamilton és Vettel párharc alakult ki az utolsó 10 percben.
Első nekifutásra Vettel négy századdal maradt el a McLaren fiatalabbik brit versenyzőjétől, a további sorrend pedig Webber, Button, Alonso és Massa volt. Rosberg közepes Pirelliken ugyan kihajtott, de nem fejezte be mért körét, a Force India valamint Schumacher a gumispórolás mellett döntött.
A hajrában mind a tíz versenyző kilátogatott a pályára, közülük a McLarenek nyitották a sort, és Button rövid időre átvette a vezetést, a mögötte érkező csapattárs azonban kontrázott, és újra az élre állt.

Hamilton 1:38.622 másodperces gyorskörét egyedül Sebastian Vettelnek sikerült túlszárnyalnia, ráadásul majdnem két tizedmásodperccel.  Webber azonban nem tudta leutánozni német csapattársát, és alulmaradt Buttonnal szemben. A harmadik sor a két Ferrarié lett Alonso és Massa sorrendben, mögöttük pedig a két Mercedes és a két Force India is párosával foglal helyet. 

Sebastian Vettel idei 14. rajtelsőségével beállította az egy szezonon belüli legtöbb pole rekordját, melyet Nigel Mansell jegyez. A britek oroszlánja a 16 nagydíjból álló 1992-es szezonban összesen 14 alkalommal nem talált legyőzőre az időmérő edzéseken. 


Időmérő végeredménye: 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 vettel időmérő abu dzabi