2011. nov 15.

A mai naptól Abu Dzabiban tesztelnek a jövő reménységei

írta: FormaNet
A mai naptól Abu Dzabiban tesztelnek a jövő reménységei

Abu Dzabiban a mai nappal megkezdődött a fiatal pilóták tesztje, ahol a szabályok értelmében olyan pilóták kapnak lehetőséget, akik az elmúlt években nem indultak kettőnél több nagydíjon a szériában. A háromnapos teszten összesen 22 pilóta bizonyíthat. 
 
 
A top csapatoknál túl nagy meglepetések nem történtek, a Red Bullnál mindhárom napon a Formula Renault 3.5 idei ezüstérmese, Jean-Eric Vergne vezetheti a világbajnok autót, míg a Ferrarinál, a Mclarennél és a Mercedesnél a tavalyi szereplők kaptak ismét lehetőséget.
McLarennél két brit, a 30 esztendős tesztpilóta, Gary Paffett, valamint Oliver Turvey vezethet, míg a Ferrarinál a már szintén rutinos tesztelőnek számító, a GP2-ben versenyző francia tehetség, Jules Bianchi kapta meg mindhárom tesztnapot, a Mercedest pedig a tavalyi év után most is Sam Bird (GP2) viheti pályára.
 
A Renault három versenyző között osztja el a tesztet, első napon a Formula Renault 3.5 idei bajnoka, a kanadai Robert Wickens bizonyíthat (Wickens még a Virgint is vezetheti a héten), valamint a 18 éves Kevin Korjus (WSR 3.5, AutoGP) és a cseh származású Jan Charouz osztoznak a további két napon.
 
A Force India és a Sauber fiataljai szintén a GP2-ből érkeztek: Az indiai istállónál a 20 esztendős Max Chilton, és az F1-es családból származó, venezuelai Johnny Cecotto Jr. ülhet a VJM04-be, míg Peter Sauber alakulatánál a tartalékpilóta, Esteban Gutierrez és a svájci Fabio Leimner körözhet majd a Yas Marina pályán.
 
A Williamsnél a csapat idei tartalékja, a GP3-as bajnok, Valtteri Bottas két napot tesztel, csütörtökön pedig az olasz Mirko Bortolotti veszi át a helyét, míg a Toro Rossónál a GP2 11. helyezettje, Stefano Coletti és az Auto GP idei bajnoka, Kevin Ceccon másfél-másfél napot kap.
A kiscsapatok közül a Hispania egyetlen ifjú tehetséggel sorakozik fel, mégpedig a 23 éves spanyol származású Dani Closszal, aki már tesztelhetett a király-kategóriában, a Williams csapatnál. A Team Lotus és a Virgin mindhárom napra más-más versenyzőnek ad lehetőséget: Tony Fernandes csapatánál kedden Rodolfo Gonzalez, szerdán a már szabadedzésen is bemutatkozó Luiz Razia, az utolsó napon pedig a Formula Renault 3.5 idei harmadik helyezettje, az amerikai Alexander Rossi kapja meg az autót. A Virgin felállása Adrian Quaife-Hobbs, Charles Pic és Robert Wickens. Közülük Wickens az elmúlt hétvégén már vezethetett az első szabadedzésen, Hobbs pedig már két egyenesfutási teszten ismerkedhetett a Virginnel.
 
 
A háromnapos teszt időbeosztása, helyi idő szerint: 
11. 15. kedd: 9.00-17.00 
11.16. szerda: 9.00-17.00 

11.17. csütörtök: 9.00-17.00  


FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

teszt f1 formula 1 abu dzabi fiatal pilóták