2011. nov 16.

Statisztikák, érdekességek az Abu Dzabi Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek az Abu Dzabi Nagydíj után

Lewis Hamilton idei harmadik, F1-es karrierjének 17. győzelmét ünnepelhette Abu Dzabiban, és ezzel az eredménnyel a futamgyőztesek örökranglistájának 15. helyére lépett elő. Mindeközben Sebastian Vettel pontszerző sorozata 19 nagydíj után szakadt meg, így ebben a statisztikában egyelőre maradt Michael Schumacher mögött a második helyen, mint ahogy idén már azt a 2004-es rekordot sem tudja beérni, amikor a német legenda egy szezonon belül 13 futamgyőzelmet szerzett.
 
 
- Lewis Hamilton  Abu Dzabiban nem csak egy újabb diadalnak örülhetett, de ő lett a széria 17. versenyzője, aki az élen töltött körök számát tekintve átlépte az ezres határt.
Élen töltött körök Hamilton F1-es pályafutásában:
2007 – 321
2008 – 294
2009 – 182
2010 – 100
2011 – 150
Összesen: 1047
 
- A McLaren fiatalabbik brit versenyzője Sebastian Vettel kiesése után vette át a vezetést, ami egyben azt is jelenti, hogy Vettel idén már nem érheti be Michael Schumacher 2004-es rekordját, amikor a német legenda 13 alkalommal szelte át elsőként a célvonalat. Illetve az egy szezonon belüli élen töltött körök százalékos arányainak tükrében továbbra is Jim Clark marad az élen (1963: 71.47 %), még akkor is, ha a szezonzárón Vettel mindvégig az első helyen autózik.  
 
- Vettel pontszerző sorozata 19 futam után szakadt meg, ezzel itt is maradt az örökranglista  második helyén Michael Schumacher mögött, aki 2001-es Magyar Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig zsinórban 24-szer ért célba pontszerzőként.
 
- Egy további rekordot azonban így is beért a hétvégén, mégpedig idei 14. rajtelsőségével Nigel Mansell 1992-es rekordját állította be, bár százalékos arányok tükrében továbbra is Mansell az úr, hiszen a britek oroszlánja 1992-ben 16 kvalifikációból nyert 14-szer, ami 87.5 százalékos mutató. (Vettel eddig 14/18-nál jár, ami 77.78%)
 
- Mivel az abu dzabi versenyhétvége előtt már csak a Red Bull kétszeres bajnoka maradt a mezőnyben, aki ebben az évben minden versenytávot teljesített, így kiesését követően már nem maradt egyetlen versenyző sem, aki idén száz százalékos mutatót tudhat magáénak. 
 
- Mindkét mclarenes pilóta, Lewis Hamilton, és Jenson Button is 42. dobogós eredményét ünnepelte az elmúlt hétvégén, és ezzel a dobogós helyezések összesített statisztikájában a 15. helyet foglalják el Damon Hill-lel együtt.
A Spanyol Nagydíj óta most először fordult elő, hogy csapatuk kettős dobogónak örülhetett.
 
- Ez idáig mindhárom Abu Dzabi Nagydíjon Vettel és Hamilton indulhatott az első sorból, illetve Button is ragaszkodik a 3-as számhoz, hiszen a brit eddig mindannyiszor a 3. helyen végzett a Yas Marina pályán.
 
- Mark Webber F1-es pályafutásának 12. leggyorsabb körét futotta meg a versenyen, ami megegyezik Alberto Ascari, Jack Brabham és Juan Pablo Montoya statisztikájával. Idén az ausztrálnak ez volt a hatodik versenyen megfutott leggyorsabb köre, így ebben a tekintetben ő vezeti a 2011-es listát.
Leggyorsabb körök 2011:
Mark Webber: 6
Sebastian Vettel, Jenson Button, Lewis Hamilton: 3
Felipe Massa: 2
Fernando Alonso: 1
 
- A tavalyi Koreai Nagydíj óta ez volt az első alkalom, hogy a Red Bull nem képviseltette magát a dobogón. Ezzel 19 verseny óta tartó dobogós sorozat szakadt meg a csapat történetében, így jelenleg az örökranglista harmadik helyét foglalja el, a McLarennel együtt.
1. Ferrari: 53 – 1999 Maláj Nagydíj - 2002 Japán Nagydíj
2. Ferrari: 22 – 2003 Olasz Nagydíj - 2005 Ausztrál Nagydíj
3. McLaren: 19 – 2007 Ausztrál Nagydíj - 2008 Maláj Nagydíj
3. Red Bull: 19 – 2010 Brazil Nagydíj – 2011 Indiai Nagydíj
 
- Fernando Alonso most először ünnepelhetett dobogós eredményt Abu Dzabiban, így a spanyolnak már csak egyetlen egy serleg hiányzik a gyűjteményéből azon helyszínek közül, ahol F1-es pályafutása alatt megfordult. A hiányzó trófeát Alonso a közeljövőben nem pótolhatja, hiszen ehhez az A1 Ringre (most már Red Bull Ring) kellene visszatérnie a száguldó cirkusz mezőnyének. Fernando 2001-ben (Minardi) és 2003-ban (Renault) versenyzett itt, és mindkétszer kiesett.

 
- A Ferrari másik pilótáját, Felipe Massát ismét az ötödik helyen intette le a kockás zászló, idén immár ötödik alkalommal. Massának ennél előrébb még nem sikerült célba érnie a 2011-es bajnokságban, de hazájában, Brazíliában még lehetősége lesz szépíteni idei mutatóin.
Viszont ha Massának Interlagosban sem sikerül a pódiumra felállnia, akkor 30 év után ő lesz az első teljes szezonos ferraris pilóta, aki egy szezonon belül egyetlen egyszer sem pezsgőzhetett, legalábbis a dobogón.  
1981-ben Didier Pironi volt az, akinek legjobb eredménye is csak egy negyedik helyezés volt, miközben csapattársa, Gilles Villeneuve három dobogós helyezést szerzett.
1992-ben ugyan Ivan Capelli sem tudott dobogós eredményt elérni a Ferrarival, de a szezon utolsó két versenyére leváltották, és Nicola Larini vette át a helyét, tehát nem tekinthető teljes szezonos versenyzőnek, mint ahogy Massa balesete utáni beugrók, Luca Badoer és Giancarlo Fisichella sem.
 
- A 10. helyen záró Kamui Kobajasi a Német Nagydíj óta első pontjának örülhetett Abu Dzabiban. A japán versenyzőnek eddigi F1-es szereplése óta ez volt a leghosszabb pont nélküli időszaka.
 
- A Force India kedveli a lámpafényeket, hiszen dupla pontszerzéssel búcsúztak a hétvégétől, csak úgy, mint a szingapúri éjszakai versenyen.
 
- A Williams siralmas időmérő edzést zárt, hiszen Rubens Barrichello még soha nem kezdte ennyire hátulról (24. hely) versenyét. Eddigi legrosszabb rajtpozíciója két 22. hely volt, illetve 1994-ben Imolában hivatalosan ugyan 24-ként szerepelt a rajtrácson, de pénteki balesete miatt nem is indulhatott el a versenyen. A 23. helyről rajtoló csapattársa, Pastor Maldonado 10 rajthelyes büntetése miatt szintén F1-es pályafutásának legrosszabb rajtpozícióját könyvelhette el.
 
- Az Abu Dzabi Nagydíj volt a 45. verseny anélkül, hogy új futamgyőztest avatott volna a széria. Ez egy újabb rekord a Formula-1 történelmében, és egészen Mark Webber 2009-es nürburgringi diadalához nyúlik vissza. Az előző rekord az 1989 és 1992 közötti időszak 44 nagydíja volt, egészen pontosan Alessnadro Nannini 1989-es szuzukai diadala és Michael Schumacher 1992-es első futamgyőzelme (Spa) között.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 2011 f1 statisztika abu dzabi nagydíj