2011. nov 17.

Whitmarsh szerint Hamilton alábecsülte Buttont

írta: FormaNet
Whitmarsh szerint Hamilton alábecsülte Buttont

A Formula-1 történelmét végigkísérik azok a látványos ellentétek, melyek gyakran csapattársak között feszültek, akár a pályán, akár pályán kívül. A legutóbbi, igencsak feltűnő feszültség a McLaren pilótái között volt tapasztalható még 2007-ben, amikor Fernando Alonso csapattársa az újonc Lewis Hamilton lett. Az év nagy része kettőjük csatározásáról szólt, melybe a wokingi alakulat nem akart (és talán nem is tudott volna) beleszólni, míg nevető harmadikként Kimi Räikkönen megnyerte előttük a világbajnokságot. A McLaren jelenlegi pilótapárosánál egészen más a helyzet, de ez akár másként is alakulhatott volna.

Két dudás egy csárdában nem fért meg sokáig, Alonso némi sértettséggel a következő évtől már a Renault-t erősítette ismét. A 2007-es év megmutatta, hogy a két karizmatikus versenyző (az F1-ben szállóigévé vált elv alapján) valóban saját csapattársát tekintette legfőbb ellenfélnek.
 
Jenson Buttonnak 2009 végén - miután a Brawn GP színeiben megnyerte a világbajnokságot, és az alakulatot Ross Brawn eladta a Mercedesnek - válaszút elé érkezett. Az újdonsült világbajnoknak természetesen több lehetősége is volt, végül úgy döntött, hogy a legendás brit istálló, a McLaren ajánlatát fogadja el, és honfitársa, Lewis Hamilton csapattársaként folytatja F1-es pályafutását. Buttont nagyon sokan féltették Hamilton dominanciájától, és olyan vélemények is elhangoztak, hogy világbajnoki cím ide, világbajnoki cím oda, a McLarennél nem fog tudni kilépni a csapat saját gyermekként kezelt versenyzője árnyékából.
 
A dolog azonban egészen másként alakult. A két teljesen eltérő személyiségű pilóta, akik ráadásul még vezetési stílusokat tekintve is jelentősen mást képviselnek, már az első évben is igen jó kapcsolatot ápolt egymással. A többi alakulat pilótapárosai jó esetben néha beszélgetnek, de leginkább közömbösek egymás dolgai iránt, és csak a csapat PR érdekeinek megfelelő kontaktust tartják, ám a wokingi istálló versenyzői (az elmúlt két szezon tükrében) igen jó viszonyban vannak, még ha néhány óvatos fricska el is hangzik egymás irányába.
 
Valóban ekkorát tévedtek volna azok, akik úgy vélték, Hamilton megpróbálja azonnal maga alá gyűrni Buttont? Nyugodtan kijelenthető, hogy nem tévedtek, legalábbis ami Lewis kezdeti hozzáállását illeti.
 
A napokban a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh azon határozott véleményének adott hangot, hogy Hamilton annak ellenére, hogy Button világbajnokként érkezett az alakulathoz, lebecsülte csapattársa képességeit.
 
Az idei év Hamilton számára igen csak rosszul sikerült, és a viszonylagos eredménytelenség (mely a számtalan büntetésnek, ütközésnek, és gyakran az összpontosítás hiányának is köszönhető) sokak szerint Jenson Buttont hozta helyzetbe a csapatnál. Whitmarsh azonban meg van győződve arról, hogy Button eredményesebb szereplése, és az a tény, hogy csapattársa előtt áll, jelentős részben a 2009-es világbajnok saját képességeinek és tehetségének köszönhető.
 
A csapatfőnököt megkérdezték arról, vajon Hamilton alábecsülte-e csapattársát, amire Whitmarsh így felelt:
"Valószínű, hogy igen. Legyünk őszinték. Lewis pályafutása során minden csapattársát leamortizálta, aki csak az útjába került. Ne feledjük, hogy több szempontból is leamortizálta Fernando Alonsót, amikor Fernando már kétszeres világbajnok volt, és Lewis még csak újonc. Valami hasonlót tett Nico Rosberggel is a gokartban, és minden más csapattársával, a Formula-1 felé vezető pályafutása során. Jenson azonban már a kezdetekkor hatástalanította őt, pedig valószínűleg azt gondolta, hogy egy kedves srác, akit majd le fog győzni. Minden bizonnyal igencsak meglepődött."
 
A két pilóta idén három-három futamgyőzelmet szerzett, és Button jelenleg az egyéni pontverseny második-, míg Hamilton csak az ötödik helyén áll, és ez utóbbinak az előrelépéshez valami nagyon nagyot kell teljesítenie Brazíliában, de csapattársát már egy győzelemmel sem tudja befogni. Ennek ellenére Whitmarsh úgy véli, a kettőjük kapcsolata - mely mindenképpen példaértékű az F1 jelenlegi rajtrácsán - jövőre sem fog megváltozni.
 
.
 
"Azt hiszem, nagyon jó, és dinamikus a csapatunk, mivel jól tudom, hogy a többi csapatnál gyakran beszélnek a nyugalomról, és a csapaton belüli kapcsolatokról, amiben azért néha van egy kis csavar, de azt hiszem, bárki tanúsíthatja, aki látja pilótáinkat, hogy ők valóban tisztelik egymást. Még az igen meleg pillanatokban is, mint amilyen Kanadában volt, ahol Lewis a média felé rendkívüli érettségről tett tanúbizonyságot, mikor a csapattal és a csapattársával való kapcsolatáról beszélt. A médiában mindig arról próbálnak beszélni, hogy ki a csapat elsőszámú versenyzője, de a McLaren mindig is az a csapat volt, ahol hagyják a pilótákat versenyezni egymással. Ez a mi szellemiségünk, és ehhez mindig hűek maradunk” – zárta mondanivalóját Martin Whitmarsh.          

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

   

 

Szólj hozzá

f1 mclaren alonso lewis hamilton formula1 jenson button martin whitmarsh