2011. nov 27.

Mark Webber idei első győzelmének örülhetett az évadzáró Brazil Nagydíjon

írta: FormaNet
Mark Webber idei első győzelmének örülhetett az évadzáró Brazil Nagydíjon

Mark Webber idei első-, F1-es pályafutásának hetedik futamgyőzelmét ünnepelhette a 2011-es szezon utolsó versenyén, miközben csapattársa, Sebastian Vettel váltóproblémával küzdött szinte a futam elejétől kezdve. Ettől függetlenül a német második helyre hozta be világbajnok autóját, a dobogó legalsó fokára pedig Jenson Button állhatott fel. 
 
 
Bár 80 százalékban jósoltak esőt a Brazil Nagydíjra, végül a felhők megtréfálták a „jósokat”, és száraz időben zajlott a 2011-es szezonzáró futam.
A rajtnál nem történt meglepetés, a pole-ból induló Sebastian Vettel könnyedén megőrizte elsőségét, mint ahogy csapattársa, Mark Webber, és a Red Bullok mögül rajtoló Jenson Button is megtartotta pozícióját.
Fernando Alonso az ötödik helyről egyet előrelépett, miután Lewis Hamilton kissé beragadt az indításnál, illetve a másik Ferrari szintén egy pozíciót nyert a hatodik helyről induló Nico Rosberg megelőzésével.
Michael Schumacher az évadzárón kivételesen nem tudott bemutatni látványos rajtot, sőt egy helyet veszített, de a második körben a német visszavette Paul di Restától az egy pontot érő 10. helyét. Sokkal többet bukott azonban a hazai közönsége előtt Rubens Barrichello, aki a 12-ről egészen a 19. helyre esett vissza a startnál.
 
Az első komolyabb akció a 10. körben történt, amikor a célegyenes végén Schumacher a külső íven próbált elmenni az előtte autózó Bruno Senna mellett, ám a brazil nekiment a már előrébb lévő Mercedesnek, így Schumi bal hátsó defekttel, Senna pedig (később) egy áthajtásos büntetéssel pottyan ki a top10-ből. Pillanatokon belül az élmezőnyben is történt egy támadás, a 6-os kanyarban Alonso könnyedén otthagyta Buttont, és a harmadik helyen folytatta útját.
 
Az első kerékcserék nem hoztak sok változást, egy kiesést azonban igen, mégpedig a Virginnél. Timo Glock kocsiján ugyanis rosszul rögzítették a bal hátsó kereket, amit ezt követően elhagyott a pályán, és a 71 körös verseny elő kiesője lett, majd hamarosan csatlakozott hozzá Pastor Maldonado is, miközben két top versenyzőnél pedig váltóproblémák léptek fel.
Előbb Vettelnek kellett átadnia helyét a csapattársnak, mert rakoncátlankodott a váltója, és minden kanyarban a szokásosnál hamarabb kellett felváltania. Webber a 30. körben vette át a vezetést, és száguldott idei első győzelme felé. A bajnok végül be tudta hozni autóját a második helyen, viszont Hamilton már nem volt ilyen szerencsés. A McLarennél ugyanez a probléma lépett fel, és az utolsó kerékcsere után a brit már nem tudta folytatni küzdelmét (természetesen Massával) az ötödik helyért, mert a 47. körben megadta magát a szerkezet.
 
Az utolsó kerékcserék után a top10 első fele, Webber, Vettel, Alonso, Button és Massa már nagyon elszakadt a mezőnytől, mögöttük Rosberg és Sutil vívott nagy csatákat, amiből végül a Force India jött ki győztesen.
A közepes Pirelliken a Ferrari már nem bírta tartani a McLaren tempóját, így amit a verseny elején Fernando Alonso elvett, azt Button a 62. körben a DRS zónában könnyedén visszaszerzett, és a két Red Bull mellé ő állhatott fel a dobogóra.
 
A hatodik helyen célba érő Sutil már kört kapott a nagyoktól, mögötte Rosberg, Di Resta, Kobajasi és Petrov örülhetett még pontoknak. 
 
A verseny leggyorsabb köre - 1:15.324 - Mark Webber neve mellé került.

 
A bajnoki küzdelemben Mark Webber megelőzte a harmadik helyen álló Fernando Alonsót, míg hátrébb Adrian Sutil átugrotta a Renault-kat, és a kilencedik helyen zárta az évet. A konstruktőrök között igazán már csak a Sauber és a Toro Rosso volt harcban a hetedik helyért, végül Peter Sauber csapata őrizte meg ezt a pozíciót.
 
Brazil Nagydíj végeredménye: 
 
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 brazil nagydíj futam mark webber