2011. dec 11.

Ecclestone szerint a bahreini atrocitások ellenére sem szabad előítélettel lenni a versennyel kapcsolatban

írta: FormaNet
Ecclestone szerint a bahreini atrocitások ellenére sem szabad előítélettel lenni a versennyel kapcsolatban

Bernie Ecclestone továbbra is reméli, hogy nem lesz akadálya a jövő évi Bahreini Nagydíjnak, mindemellett azért nyitva hagyja a kaput az esetleges újabb kimaradás előtt is, amennyiben egyértelmű bizonyítéka lesz annak, hogy továbbra is atrocitások veszélyeztetik a versenyt.
 
A szezon évadnyitó futamát, a Bahreini Nagydíjat idén előbb elhalasztották, majd törölték a versenynaptárból a belpolitikai helyzet miatt. Ennek ellenére a héten az FIA Motorsport Világtanácsa a következő évi programban jóváhagyta a szahíri versenyt úgy, hogy közben továbbra is zavargások vannak az országban, sőt olykor kissé rémisztő hírek érkeznek az arab államban zajló viszályokról.
 
"Nem biztos, hogy ilyesmi megtörtént”- mondta Bernie Ecclestone a Guardiannek, amikor arról a jelentésről kérdezték, ami azt állítja, hogy azokat az orvosokat is bebörtönözték, akik a sérült tüntetők segítségére siettek.
 
"Ki tudja ezt pontosan? Ön például látta, hogy ez megtörtént? Ha így volt, akkor az valóban nagy baj, hiszen az orvosok azért vannak, hogy segítsenek az embereken. Nekik nem számít, hogy kik azok az emberek, csak segítenek. Valóban készült egy állítólag független jelentés. Hogy mi volt benne? Igen, történtek bizonyos dolgok, de… Szerettem volna oda menni, akár a börtönökbe, vagy a kórházakba, hogy megkérdezhessem, mi történt valójában. Kérdezgettem, és azt mondták, nincs probléma. Ha oda megyek, értem jöttek volna egy limuzinnal, elvittek volna a legjobb szállodába vacsorázni, majd vissza a repülőhöz” - beszélt a FOM vezér arról, hogy valószínűleg személyesen sem tudott volna meg pontos részleteket a történtekről.
 
Akárhogy is, Ecclestone fontosnak tartja, hogy nem szabad előítéletesnek lenni, és az egyes országok belügyeiben idegenként nem lehet beleszólni.
 
"Nem könnyű az ilyesmi, de bárhol járunk, amint belépünk az országba, muszáj tiszteletben tartanunk az ottani életet - a kultúrát, a vallást, a törvényeket és bármi mást. Az nem járható út, hogy valaki odamegy, és megpróbálja megváltoztatni őket. Ezt nem szabad. Ha tudod, hogy valami baj van, akkor maradj távol. Évekkel ezelőtt (1985) például kihúztuk Dél-Afrikát az apartheid rendszer miatt. Ott szemtanúja voltam bizonyos dolgoknak, és azt gondoltam, ez így nem mehet tovább. De remélem, hogy Bahrein nem ilyen lesz. Remélem, hogy elmegyünk, folytatódik a verseny, a közvélemény is boldog lesz és nem lesz dráma. Ez az, amit remélek.”
 
Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha konkrét bizonyítékok lesznek arra, hogy az arab államban továbbra is gondok vannak, a fehér lovag a következőt felelte:
"Akkor majd komolyan el kell gondolkodnunk. De volt már ilyen nagy dráma Argentínában, vagy éppen Brazíliában is történtek már rossz dolgok. Azt hiszem, bárhová nézünk, mindenhol találunk problémákat, ami persze nem jó, de nem mehetünk csak Angliába, ahol minden szép és jó. Nem de?”
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone bahreini nagydíj