2011. dec 14.

Pedro de la Rosa szerint a HRT-nél versenyezni nem visszalépés

írta: FormaNet
Pedro de la Rosa szerint a HRT-nél versenyezni nem visszalépés

Pedro de la Rosa a HRT pilótájaként kezdi meg a következő évet, ami véleménye szerint komoly lehetőséget jelent számára, annak ellenére, hogy egy topcsapat tesztvezetői állását adta fel a versenyzői ülésért. A spanyol veterán egyáltalán nem gondolja, hogy ez visszalépés lenne F1-es pályafutásában, bár azt elismerte, hogy nagy kihívás lesz a spanyol kis csapat felzárkóztatása a középmezőny végéhez.

De la Rosa nagyon várja már, hogy elkezdődjön a munka, ami F1-es karrierjének egy újabb szakasza lesz.
 
A visszalépést firtató kérdésre a spanyol egyértelmű választ adott:
”Egyáltalán nem. Kívül kell hagyni ezeket a gondolatokat, és el kell kezdeni dolgozni. Ez az, amit én mindig is szerettem. Ez egy spanyol projekt, és ez számomra mindent elmond. A feladat teljesen világos. Ez egy olyan program, ahol nem lesz idő cigarettaszünetre. Ebben a pillanatban utolsók vagyunk, és az elkövetkező két évre az a tervünk, hogy fejlődjünk, ez minden.”
 
A negyven éves De la Rosa elismerte, hogy a HRT-nél versenyezni komoly kihívás lesz a számára, ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) izgatottan várja, hogy munkához lásson.
 
"Ez egy hatalmas kihívás, és bár maradhattam volna a McLarennél, de én többet szeretnék tenni. Sokkal nehezebb lesz, de éppen ezért érdekesebb is. Ez olyan, mint Dávid és Góliát, de ez is egy ok arra, hogy büszke lehessek, mert olyan csapatokkal harcolok majd, akik sokkal erősebbek, akiknek sokkal magasabb a költségvetésük, és akik F1-es autót építenek már 50 éve. Ezért kell az alapoktól kezdenünk. Szerényen kezdünk hozzá, tudjuk hol a helyünk, az ambíciónk azonban nő, és így javulhatunk. Nem azért vagyunk most itt, hogy számolgassunk. A legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjünk. Nem lesz robbanásszerű változás Ausztráliában, de lépésről lépésre fogunk fejlődni. Nincs az az őrült rajongó, és mi sem gondoljuk, hogy lehetséges négy nap alatt 3-4 másodpercet találni körönként. Ehhez idő kell, és szerkezetátalakítás, amitől erősebb lehet a csapat.”
 
A HRT az elmúlt két szezonban a téli tesztekre még nem készült el az új autóval, ami jelentősen megnehezítette az évközi fejlesztéseket. De la Rosa elismerte, hogy a jövő évi szabályváltozások megnehezítik az autó építését, és azt, hogy a februári tesztekre teljesen elkészüljenek a 2012-es modellel. A következő évtől szigorodik a kötelező törésteszt, amin még az első hivatalos teszt előtt át kell esniük az autóknak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az autó egységes alvázával - a korábbi évekhez képest - hamarabb el kell készülnie minden csapatnak annak érdekében, hogy indulhassanak a februári kollektív teszteken.
 
 
De la Rosa szerint nem csupán a HRT csapata fut versenyt az idővel.
 
"Nem hiszem, hogy van olyan csapat, amely pontosan tudná, mi történik majd februárban. A szabályváltozások miatt a törésteszteket addigra el kell végezni, és esetleg megerősíteni az autót az első futás előtt. Ez mindenki számára kemény lesz. Szerintem más csapatoknál is felmerülhetnek hasonló kétségek, mint nálunk, de azért úgy tervezzük, hogy kész leszünk. Ha nem felelnénk meg a törésteszteknek, az már januárban látni fogjuk. Ez egy igen nehéz helyzet, és minden csapat számára komoly kihívás lesz, nem csak a HRT-nek.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 hrt pedro de la rosa hispania rt