2011. dec 17.

Ecclestone szerint az F1 nem lesz sokáig az USA-ban

írta: FormaNet
Ecclestone szerint az F1 nem lesz sokáig az USA-ban

Az USA Nagydíj körüli bonyodalmak a jelenlegi helyzet alapján egyelőre véget értek, ám az F1 elsőszámú vezetője, Bernie Ecclestone sem nagyon bízik abban, hogy a száguldó cirkusz stabilan megvetheti a lábát a világ legnagyobb piacának számító Egyesült Államokban.

A Formula-1-es csapatok számára kiemelt jelentőségű, hogy a széria jelen legyen a hatalmas országban, hiszen az autóipar legnagyobb piacáról van szó. Az idei vihar lecsendesedett, olyan áron, hogy a projekt megindítója - Ecclestone egykori barátjának fia -,Tavo Helmund távozott pozíciójából, majd ezután a beruházó megfelelő pénzügyi garanciát (25 millió dollárt) adott a FOM vezérnek arra, hogy időben elkészül az austini pálya. Így a FOM-ot már nem érheti pénzügyi veszteség, a szervezők számára pedig igen komoly ösztönzést ad, hogy a késlekedés miatt elveszíthetik pénzüket. Különösen azért, mert Ecclestone egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben mégis elmaradna a jövő évi bemutatkozást, a 25 milliót köszöni szépen, megtartja.
"Egy biztos, a pénz akkor is nálunk marad, ha a versenyt nem rendezik meg. Ez egyben jó ösztönzés is számukra, nem igaz?"
 
Időközben csatlakozott rendezőként a cirkuszhoz New Jersey is, ami azt mutatja, hogy az ország még szorosabbra fűzi kapcsolatait a száguldó cirkusszal. A két helyszín ellenére azonban maga Bernie Ecclestone sem nagyon hisz abban, hogy az F1-nek nagy jövője lenne az USA-ban. A legnagyobb gond az érdeklődés hiánya, illetve az érdeklődés folyamatos fenntartása olyan körülmények között, amikor az országnak saját hagyományokra épülő szériái vannak, és ezek jelentősen eltérnek a Formula-1 világától. A másik fő probléma az USA pénzügyi vonatkozásai, ami jelentősen eltér az újonnan csatlakozott országokétól, ahol a gazdaság számára nagyon jelentős platform a száguldó cirkusz. Az ország, és az F1 kapcsolatát legjobban Martin Whitmarsh jellemezte nem régiben, amikor kijelentette, "Az USA-nak nincs szüksége a Formula-1-re, nekünk van szükségünk az USA-ra.”
 
 
A napokban Bernie Ecclestone-tól azt kérdezték, hisz-e abban, hogy az USA-ban tíz év múlva is népszerű lesz az F1? A válasz rövid és tömör volt: „Nem.”
 
„Egy évben maximum két versenyt rendezhetünk Amerikában, pedig ha figyelembe vesszük, hogy az ország akkora mint Európa, és Európában jóval több verseny van, akkor elmondható, hogy ez igen nehéz így. Ha több versenyünk lenne ott, és sokkal több televízió bekapcsolódna, akkor talán rendben lenne. Amerika egy kicsit olyan, hogy előbb szeretik látni a hasznot, mielőtt bármit is elkezdenek, és ez így nem könnyű” – vélekedett Ecclestone.
 
A 81 éves üzletember tehát úgy gondolja, Amerikában csak akkor lehetne igazán nagy népszerűségre szert tenni a száguldó cirkusszal, ha évente több futamot is rendeznének, ugyanakkor a pénzügyi háttér, és befektetési hajlandóság tekintetében igen komoly aggályai vannak. Ez a kettősség, bár kissé logikátlan, azonban soha sem állt távol az F1 teljhatalmú urától.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

  

Szólj hozzá

f1 forma1 austin new jersey formula1 usa gp