2012. jan 19.

A Nürburgring reménykedhet

írta: FormaNet
A Nürburgring reménykedhet

A pénzügyi problémák ellenére Nürburgring szervezői szeretnék, hogy a legendás versenypálya továbbra is a versenynaptár része legyen, és ennek érdekében már el is kezdődtek a tárgyalások Bernie Ecclestone-nal, a 2013-as Német Nagydíj megrendezésével kapcsolatban.
 
2007 óta a Nürburgring felváltva rendez Német Nagydíjat Hockenheimmel, így elméletileg legközelebb 2013-ban látná ismét vendégül a mezőnyt. 
A régiót kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció azonban megunta, hogy a pálya az elmúlt években 55 millió euró veszteséget termelt ezért jelentősen csökkentette az eddig nyújtott támogatást, melynek következtében a szervezők közel 100 alkalmazottat voltak kénytelenek  elbocsájtani, hogy csökkentsék a költségeket.

A Nürburgring GmbH-nak éves szinten körülbelül 20 millió euró jogdíjat kell kifizetnie a Formula One Managementnek. Ez a veszteség fő oka, mivel ezt az összeget a jegyeladásokból, illetve a helyi vidámpark belépődíjaiból nem lehet finanszírozni.

Hockenheim jelenleg érvényes szerződéssel rendelkezik a 2012-es, 2014-es, és a 2016-os Német Nagydíjak megrendezésére, de ami a közbeeső páratlan éveket illeti, egyelőre senki sem tudja, hogy mi lesz a megoldás.

A Nürburgringi verseny szervezői megkezdték a tárgyalásokat Bernie Ecclestone-nal, és úgy érzik, képesek lesznek megteremteni a feltételeket, a 2013-as szezonra. A tárgyalások tényét a Nuerburgring Automotive GmbH (NAG) szóvivője, Karl-Heinz Steinkuehler erősítette meg a Reutersnek adott nyilatkozatában.
 
„Jelenleg van egy csomagunk, amire a szervezők pozitívan tekinthetnek. De ebbe még a Rhineland-Palatine tartománynak is van beleszólása, mint társtulajdonosnak.” ( A verseny lebonyolításáért felelős Nürburgring GmbH 90 százalékban Rajna-Pfalz tartomány, 10 százalékban az Ahrweileri mikrorégió tulajdonában van.)

Steinkuehler úgy véli, további megbeszélés vár még rájuk a következő hónapokban, de az elbocsátások nem befolyásolják a pálya zökkenőmentes működtetését. 

„A rendezőknek nincsenek problémáik és garantálják, hogy a szezon áprilisban elkezdődik. A költségcsökkentésre azért volt szükség, hogy az üzemeltetési költségekkel minden rendben legyen” - nyilatkozta a pálya szóvivője.
 

Hasonló pénzügyi problémákkal számos versenypálya küzd, mivel a Formula-1 folyamatosan újabb és újabb helyszíneket, országokat próbál meghódítani, és az új helyszínek általában dupla annyi jogdíjat fizetnek, mint az európai létesítmények. Ennek következtében, legendás helyszínek kerülhetnek ki a száguldó cirkusz versenynaptárából, ami ellen már a csapatok is hallatták hangjukat. A Formula-1-ben maradásért küzd a pilóták kedvenceként ismert, a Belga Nagydíjnak otthont adó Circuit of Spa-Francorchamps  is, mivel a csökkenő látogatói létszám miatt évek óta jelentős a veszteséggel zárnak. A két Spanyolországi helyszín, Valencia és Barcelona szintén hasonló cipőben jár, bár éppen a Német Nagydíj mintájára mentőöv lehet, hogy csak minden második évben szerepeljenek a programban. Belgium Franciaországgal osztozna, míg a két spanyol helyszín egyértelműen egymással.
 
Szöveg: Varga Viktória Molnár Szabó Edina


 

Szólj hozzá

f1 nürburgring forma1 formula1