2012. jan 24.

Kimi már az első tesztnapon lenyűgözte csapatát

írta: FormaNet
Kimi már az első tesztnapon lenyűgözte csapatát

A Lotus F1 Team vezető mérnöke, Alan Permane szerint Kimi Räikkönen már a valenciai két napos teszt első napján bebizonyította, hogy F1-es visszatérése sikeres lehet.
 
 
A téli tesztek kezdete előtt Kimi Räikkönen a hét első két napján, Valenciában egy 2010-es Renault-ban akklimatizálódik, és bár a hétfői nap után a csapat nem hozott nyilvánosságra köridőket (nem is lenne sok értelme), de Alan Permane annyit elárult, hogy a finn bajnok mindenkit lenyűgözött.
 
"Már első nekifutásra jó tempót diktált. Nagyon nehéz megmondani, hogy milyen szintet kellene produkálnia, de az tény, hogy már az első menettől kezdve nagyon jól volt. A nap hátralévő részében sem voltak nagy eltérések, ezért nem látom okát annak, hogy miért ne lehetne már az első pillanattól kezdve gyors. Egy nagyon nagyon tapasztal versenyzőről van szó, és mindenki számára világossá vált, hogy egy világbajnokkal dolgozunk együtt. Ez egy nagyszerű nap volt”- nyilatkozta Permane a BBC Sportnak.
 
A szakember a 2007-es világbajnok szűkszavúságát és zárkózottságát is cáfolta.
"Valószínűleg két arca van – az egyik a média felé. Teljesen normális srác, boldogan ült le beszélgetni az autóról, ameddig csak kellett, és nagyon nyitott volt.”
 
Räikkönen hétfőn kicsivel több, mint 300 kilométert futott az R30-cal, és összességében három szett tartós Pirelli demo abroncsot használt el a nap folyamán. Permane a BBC-nek azt is elárulta, hogy kedden valamivel intenzívebb és szélesebb körű programot tervez az alakulat, de a két napos teszt lényege, hogy a finn minél jobban alkalmazkodjon a 2009 utáni változásokhoz, mint például az üzemanyag-terhelés.

 
"Ez nem egy hagyományos teszt, leginkább azt csináljuk amit ő szeretne azért, hogy minél hamarabb visszanyerje sebességét. Persze készítettünk egy tervet, amihez hétfőn nagyjából tartani is tudtuk magunkat, de még reggel mondtam Kiminek, hogy a teszt valóban csak róla szól, így ha valamiben változtatni akar, akkor azt jelezze. A beállításokon csak apróbb változtatásokat végeztünk, és magas üzemanyag-terhelés mellett tesztelt, mert ehhez még nincs hozzászokva, hiszen a tankolás betiltása előtt hagyta el az F1-et. Így lehetősége volt, hogy ráérezzen a nehéz autóra, amivel a különbség négy-öt másodperc is lehet körönként.”
 
Kedden Räikkönenre valamivel sűrűbb nap vár, többek között négy szett Pirelli áll rendelkezésére, illetve Permane elmondása szerint ugyan a program hasonló a tegnapihoz, de az üzemanyag-terhelés tekintetében több variációt is kipróbálnak.
 

"Tervezünk még több magasabb-, illetve alacsonyabb üzemanyag-terhelés melletti köröket is, valamint a beállításokon is változtatni fogunk, mint ahogy hétfőn is történt pár alapvető változtatás. Mindemellett néhány olyan eljárást is beiktatunk, mint például a rajtprocedúra, mivel ez kicsivel eltérőbb lesz ahhoz képest, amit anno a Ferrarival tapasztalt.” 

Kimi a pályán

 

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

teszt f1 lotus valencia formula 1 kimi alan permane