2012. feb 03.

A Force Indiai is bemutatta idei autóját, a VJM05-öt (Videóval!)

írta: FormaNet
A Force Indiai is bemutatta idei autóját, a VJM05-öt (Videóval!)

 A Sahara Force India F1 Team is péntek délelőtt, a Ferrarival egy időben leplezte le idei versenyautóját, a VJM05-öt. 

Vijay Mallya alakulata délelőtt 10 órakor,  a silverstone-i versenypályán mutatta be idei versenyautóját, pilótáival, Paul di Restával és Nico Hülkenberggel valamint az új tartalékpilótával, Jules Bianchival.

A 2008 óta működő alakulat ezidáig még egyszer sem készült el az első tesztekre az új modelljével, így az idei év az első alkalom, hogy időben bemutatkozott az indiai színekben pompázó új konstrukció. 

A Force India célja, hogy a konstruktőri 6. helynél idén egyel előrébb lépjen. 

"Nagy célunk van az idei évben, mégpedig a konstruktőri ötödik hely. Ehhez azonban meg kell előznünk egy autógyártót, amely már volt világbajnok, és ez nagy dolog a Formula-1-ben. Meg kell tennünk a következő lépést, de nagyon elszántak vagyunk, és biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog, ha elérjük, hogy az autónk versenyképes legyen” – mondta optimistán a csapat skót versenyzője, Paul di Resta.

Az Adrian Sutilt váltó Nico Hülkenberg versenyzőként ugyan egy évet kihagyott, de tartalékpilótaként tavaly is bőven kapott munkát, és tesztlehetőséget az indiai alakulattól, így a németnek is van viszonyítási alapja a 2011-es és az idei konstrukció összehasonlításánál. Hülkenberg szerint az autó nem sokban különbözik elődjétől, de minden területen erősödött.

"Az orrkialakítást kivéve szerintem nem sokban különbözik az autónk a tavalyitól. Bár még hozzá tartozik, hogy a kipufogó vége máshol helyezkedik el, de az aerodinamika tulajdonságokban csak néhány részletben különbözik. Amikor a szélcsatornában láttam, már akkor nagyon tetszett, de , hogy mire képes, azt majd akkor tudjuk meg, ha már a többiek ellen versenyzünk, úgyhogy majd meglátjuk. A fúvott diffúzor betiltása nagy veszteség volt, ugyanakkor az aerodinamikai részleg nagyon keményen dolgozott azon, hogy más területekről visszanyerjük ezt a veszteséget. Manapság már nélkülözhetetlen egy erős aero csomag, ugyanúgy, mint ahogy a mechanikai tulajdonságoknál sem engedhetünk meg magunknak egy gyenge felfüggesztést. Mindezek együtt vannak, mint egy csomag, és fontos, hogy minden harmonizáljon az autón."

"Filozófiánk egyszerű és világos volt: egy versenyképes, és nagyon gyors autót akartunk létrehozni. Ha végignézünk az idei 20 nagydíjon, akkor láthatjuk, hogy olyan autó kell, ami mindegyik pályának megfelel, nem csak például egy gyorspályán, Monzában, vagy éppen egy városi pályán, mint Monaco. Mivel a középmezőny nagyon szoros, ezért ha tartani akarjuk velük a lépést, akkor minden területen versenyképesnek kell lennünk. Ezért a fő hangsúlyt azon volt, hogy az autó minden területen erősebb legyen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 2012 formula 1 force india vjm05