2012. feb 08.

Maldonado: Ez az autó egészen más!

írta: FormaNet
Maldonado: Ez az autó egészen más!

A Jerezben bemutatkozó 2012-es versenyautók közül utolsóként a Williams csapat FW34-ese mutatta meg magát a nagyközönségnek, majd ezt követően Pastro Maldonadóval a volánnál megkezdődött a munka. Frank Williams alakulata idén új motorokkal, egy teljesen megújult műszaki stábbal, félig-meddig új versenyzőpárossal, és mindezek tükrében nagy reményekkel vág neki a szezonnak. Maldonado első tesztnapja után jelenleg nagyon bizakodó, és kijelentette, a megújulás már most egyértelműen észrevehető.
 
 
Első tesztnapján Pastor Maldonado mindössze 25 kört teljesített (a legkevesebbet a tegnapi mezőnyből), és csak a HRT versenyzőjét, Pedro de la Rosát előzte meg az időtáblán, majd négy másodperccel lemaradva az élen záró Kimi Räikkönentől, ennek ellenére a venezuelai már most biztos abban, hogy a megújult csapat kiválóan működik.
 
"Minden nagyon különböző attól, amit tavaly tapasztaltam. Ez a Formula-1, ahol folyamatosan javulni kell, de most úgy érzem, sokkal koncentráltabbak vagyunk, új szakembereink vannak, és a csapat nagyon jól működik. Teljesen más” - nyilatkozta lelkesen a 26 esztendős versenyző, aki szerint a műszaki személyzet megújulása teljesen felrázta az egész csapatot. Ami pedig az autót illeti, Maldonado szerint már most sokkal jobb, mint elődje, az FW33.
 
"Az autó is teljesen más, és már most sokkal jobban kezelhető, mint a tavalyi, ez biztos. Nagyon meglepett, hogy már az első körben mennyire jó volt az egyensúlya. Egyelőre nem arra törekedtünk, hogy kiautózzuk belőle a száz százalékot, de az első benyomásom az volt, hogy az autó jól működik. Elégedett vagyok a motorral, és az autó is sokkal stabilabb. Többet kell még futnunk ahhoz, hogy megértsük az aerodinamikai és a mechanikai tulajdonságait, de így elsőre minden nagyon pozitív. Összességében úgy érzem, hogy sokkal kompaktabb mint a tavalyi. Most mindenki olyan keményen dolgozik, amennyire csak lehetséges, és a tesztek után ez a munka folytatódik a gyárban is.”
 
Mark Gillan vezető mérnök azt is elmondta, hogy Maldonado miért csak 25 kört tudott megtenni.
 
"Azzal, hogy új motorunk van, sokkal több rendszerellenőrzést kellett végrehajtanunk az autón. Szóval ez elvett némi időt. Sok rövid etapot teljesítettünk, hogy ellenőrizzük a rendszert. Volt néhány kérdés a keddi nap folyamán, amit meg kellett vizsgálnunk annak érdekében, hogy a következő napunk már teljes legyen. A következő lépcsőben az a terv, hogy néhány hosszú etapot teljesítsünk, és alapvető mechanikai és aerodinamikai méréseket végezzünk. Illetve szeretnénk kicsit többet tanulni az új autóról és arról, hogyan kezeli a Pirelli abroncsokat.”

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

teszt f1 williams formula 1 jerez pastor maldonado fw34