2012. feb 11.

Whiting szerint egyértelműen szabályos a Ferrari és a McLaren kipufogója

írta: FormaNet
Whiting szerint egyértelműen szabályos a Ferrari és a McLaren kipufogója

 Az idei év egyik legfontosabb szabályváltozása a fúvott diffúzorok betiltása, és a kipufogógázok aerodinamikai célokra való hasznosításának tilalma. A tavalyi évhez képest ez sok alakulatnál jelent jelentős leszorítóerő csökkenést, így nem véletlen, hogy a csapatok féltékenyen figyelik egymást, és elsősorban az autók kipufogóit, ezért már az első feltételezések meg is születtek arról, hogy a Ferrari és a McLaren rendszere esetleg illegális lehet. Az FIA technikai vezetője, Charlie Whiting a héten Jerezben járt, és véget vetett a találgatásoknak.

 
 
 Whiting Jerezben egyértelművé tette, hogy annak ellenére, hogy néhány csapat illegálisnak véli a két legendás alakulat rendszerét, egyértelműen kiderült számára, az alkalmazások mindenben megfelelnek az előírásoknak.
 
A Ferrari és a McLaren kifejezetten agresszív küllemű rendszert szerelt autóira, és ezek a karosszériába vannak csomagolva, így sokan úgy vélik, a rendszer lefelé irányítja a távozó forró gázokat, ezért azoknak aerodinamikai hatásuk lehet, az autó bizonyos elemeire.
 
Csütörtökön Jerezben az FIA delegáció, élén Charlie Whiting-al egyértelműsítette a szabályokat, és vizsgálódott a kérdéses rendszerek kapcsán, majd megállapította, hogy a kérdéses rendszerek egyértelműen megfelelnek az idei szabványoknak.
 
 
A két alakulat megoldása elsősorban abban tér el a többi csapatétól, hogy a kipufogócső az autó bizonyos részével burkolva van, és ezért tűnhet úgy, hogy hatással van az aerodinamikára, ám Whiting úgy véli, ez az eltérő megoldás nem jelent aerodinamikai előnyt, így minden bizonnyal rövidesen a többi csapat is követheti ezt a példát, akár már Barcelonában.
 
Whiting úgy fogalmazott, a kialakítások mind a szabály betűinek, mind szándékának megfelelnek.
 
 
Szöveg: FormaNet 
   
Szólj hozzá

ferrari f1 mclaren forma1 autósport fia motorsport charlie whiting kipufogó szabály