2012. feb 13.

A Senna film még mindig tarol

írta: FormaNet
A Senna film még mindig tarol

Az Ayrton Sennáról készült 2010-es dokumentumfilm nem csak a Formula-1 rajongói között aratott hatalmas sikert, de így látta ezt a Brit Film- és Televíziós Akadémia is, hiszen két kategóriában is BAFTA díjat nyert.
 
A 2010-ben készült dokumentumfilm egy igazán egyedi látásmód alapján állít emléket Ayrton Sennának, melyből természetesen nem maradt ki a brazil legenda és nagy riválisa, Alain Prost rivalizálása sem.
 
Az év eleji díjátadók második állomása (a Golden Globe után) volt a BAFTA, melyet február 12-én rendeztek meg a londoni Royal Opera House-ban.
 
Jelöltek között volt Asif Kapadia Formula-1-es legendáról, a háromszoros világbajnok Ayrton Sennáról készült 2010-es dokumentumfilmje, melyet három kategóriában jelöltek (legjobb brit film, legjobb dokumentumfilm, legjobb vágó), és végül két kategóriában díjaztak.
A film megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, és a legjobb vágó díját is.
 
Kapadia rendezésében készült alkotása a legjobb dokumentumfilm kategóriában előzőleg már díjazott volt Ausztráliában, a melbourne-i és adelaide-i Sun Dance filmfesztiválon, illetve a Los Angeles filmfesztiválon elnyerte a legjobb nemzetközi alkotás díját is.
 
A hétvégi BAFTA díjátadó gálán a Senna film legyőzte Martin Scorsese George Harrisonról készült dokumentumfilmjét. A gála házigazdája, Stephen Fry a filmről így nyilatkozott:
 
"Ha semmit sem tudsz az F1-es versenyekről, sőt még csak távolról sem érdekelnek a motorsportok, de rátalálsz a Senna filmre, akkor is az lesz az egyik legjobb dokumentumfilm, melyet valaha láttál.”
 
Ez újabb bizonyíték arra, hogy a filmiparban nagy lehetőségek rejlenek, még a király-kategória számára is.
 

  

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 bafta ayrton senna senna 2010 dokumentumfilm