2012. feb 13.

Peter Sauber szerint idén nem lesznek forradalmi újítások az F1-ben

írta: FormaNet
Peter Sauber szerint idén nem lesznek forradalmi újítások az F1-ben

Bár az idei szabályváltozások látványosan rányomták bélyegüket az autók külsejére, sőt akár az erőviszonyokat is némiképpen megbolygathatják, ennek ellenére a Sauber csapatfőnöke, Peter Sauber úgy véli, 2012 nem a technikai újítások éve lesz.
 
 
Peter Sauber nem gondolja, hogy – ellentétben a korábbi évekkel – idén bármiféle kiemelkedő műszaki újítás, innováció jelenne meg a szériában.
 
2009-ben a dupla diffúzor jelentett komoly innovatív előnyt - elsősorban a Brawn GP-nek -, 2010-ben a McLaren F-csatornája volt az egyik figyelemreméltó új alkalmazás, míg az előző idényben a Red Bull technikai újdonsága, a fúvott diffúzor és az ehhez kapcsolódó motorvezérlés volt a siker egyik kulcsa.
 
Sauber szerint ebben a szezonban elmaradnak az imént felsoroltakhoz hasonló forradalmian új találmányok.
 
"Nagy kérdés természetesen az, hogy valaki a kalandos motorvezérlés (EBD) után talál-e valami másféle forradalmi innovációt, ami egy lapon említhető a fúvott diffúzorral. Eddig nagyon úgy néz ki, hogy nem” – vélekedett Peter Sauber, bár hozzá tette, hogy még nem minden idei autó (pl. Mercedes) mutatkozott be, és a teszteken még minden alakulat rejtegeti a fejlesztéseit.
 
"Az egyes autók hátsó részein különféle megoldásokat alkalmaznak a kipufogó gázok irányítására, de ebben nincs semmi meglepő. Természetesen az is mindenki számára világos, hogy az ellenfelek még nem mutattak meg mindent. Mindenki egészen az első versenyig dolgozik a lehető legnagyobb teljesítményen.”
 
 
A 68 esztendős csapatfőnök szerint a jerezi köridők alapján még semmiféle sorrend nem állítható fel az idei szezonra vonatkozóan.
 

"Egy kísérlet, hogy elkészítsek egy rangsort, számomra nem több és nem kevesebb, mint ha kártyából olvasnék. Majd a legutolsó teszten, amikor a csapatok már a melbourne-i frissítéseket próbálgatják, akkor fog kitisztulni a köd.” 

 

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 peter sauber