2012. feb 13.

Webber nem a konkurenciát látja honfitársában, Daniel Ricciardóban

írta: FormaNet
Webber nem a konkurenciát látja honfitársában, Daniel Ricciardóban

Még 34 nap van hátra a 2012-es Formula-1-es szezonnyitóig, az Ausztrál Nagydíjig, és csak néhány nap telt el azóta, mióta az utolsó kiadó pilótaülés is gazdára talált. A találgatások azonban máris elkezdődtek, és a célpontban ismét Mark Webber, azaz a 35 esztendős ausztrál versenyző F1-es jövője. 

A kérdés szinte mindig ugyanaz: tervezi-e a visszavonulást év végén, ha a Red Bull már nem tart igényt szolgálataira? Vajon milyen válasz várnak Vettel csapattársától, így a szezon előtt?
Amikor még az erőviszonyok körvonalai sem látszanak, amikor minden pilóta felfrissülve és természetesen sikerre éhesen tér vissza a téli szünetről. A választ Webber ismét egyértelművé tette: Nem.
 
"Tudjátok, nincs miről beszélni. Elég sok mindenen mentem már keresztül ahhoz, hogy tudjam, semmi nem tart örökké, sem a pályán, sem pedig azon kívül. Négy évvel ezelőtt azt feltételezték, hogy Kimi kerül a helyemre.”
 
Az Webber is elismerte (soha nem is tagadta), hogy a dolgai nem mentek túlzottan jól az előző szezonban.
 
"Igen, azt hiszem nehezen kezdtem az előző évet, és a szezon feléig megnehezítette a dolgomat a gumik kiismerése, de elmúlt… és újra a régi lecke, a működésnek ezen a szintjén nincs választás, vissza kell ülni a lóra, a társra, és folytatni vele együtt.”
 
"Ez volt az első, valóban kellemes telem, elmondhatom, hogy tetszett. Kicsit kiengedtem, és felfrissülve tértem vissza. Frissnek érzem magam, és ez fontos dolog.
Minden sportoló és sportolónő, aki már 10-12 éve építik karrierjét, és ennyit utazik mint amennyi egy ilyen nemzetközi sportban szükséges, azoknak fontos néha tesztelniük a saját energiaszintjüket” – vélekedett Webber, aki már többször is hangsúlyozta, hogy nagy reményekkel vág neki az idei évnek.
 
Webber visszavonulásáról szóló találgatásoknak eddig leginkább az adott alapot, hogy az ausztrál tavaly jelentősen elmaradt csapattársa teljesítményétől, illetve az a tény, hogy vele a Red Bull mindig csak egy évre hosszabbítja meg a szerződést. Most azonban a Red Bull kistestvéréhez, a deklaráltan újonc pilóták nevelésére alapított Toro Rossóhoz, két fiatal tehetség is érkezett, akik a teljesítményük függvényében akár Webber helyére is pályázhatnak a következő szezontól.
 
Jean-Eric Vergne és Daniel Ricciardo érkezése természetesen nem jelent automatikus fenyegetettséget Webberre nézve, és erről Webber is így vélekedik. Az a tény, hogy Ricciardo személyében egy másik ausztrál pilóta is tagja az idei mezőnynek, Webber szerint kifejezetten jót tehet a hazai érdeklődés növekedésének.
 
 
"Azt gondolom ez ami történt, olyan, mintha Ausztráliában győznék, és ha Daniel komoly karriert épít – ami felől kétségem sincs – az több embert ösztökélne arra, hogy  magukénak érezzék (a sportot), és talán ez a két út a legegyszerűbb módja ennek. Még mindig úgy gondolom, hogy keményen kell próbálkozni.”
 
Webber tehát egyelőre nem a riválist látja a Toro Rosso újoncaiba, és eltökélten vág neki az idei évnek, de nem kizárt, hogy (mint nemrégiben Rubens Barrichellónak), valamikor éppen egy honfitársa miatt kell majd elhagynia jelenlegi csapatát. 
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória 
 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull motorsport mark webber daniele ricciardo