2012. feb 17.

Franz Tost: Buemi és Alguersuari is köszönettel tartozik a Red Bullnak

írta: FormaNet
Franz Tost: Buemi és Alguersuari is köszönettel tartozik a Red Bullnak

A Toro Rossónál tavaly év végén meglepő döntés született, hiszen a csapat mindkét versenyzőjét fiatal újoncokra cserélte. Mindamellett, hogy a kiscsapat a Red Bull számára nevel versenyzőket, a csapatfőnök, Franz Tost azt is egyértelművé tette, hogy Jaime Alguersuari és Sebastien Buemi nem voltak elég jók ahhoz, hogy kiérdemeljék a nagytestvér bizalmát, ugyanakkor hálásak lehetnek a Red Bullnak azért, hogy megalapozhatták F1-es pályafutásukat. 
 
2010 végén Jaime Alguersuari és Sebastien Buemi is állás nélkül maradt, miután a Red Bull Racing vezetése úgy döntött, hogy testvércsapatánál, a Toro Rossónál újabb tehetségeknek ad esélyt a bizonyításra. Az indok egész egyszerű, sem Alguersuari, sem pedig Buemi tehetsége nem volt elegendő ahhoz, hogy a Red Bull egyik versenyautójára pályázzon, és ezt most maga a csapatfőnök, Franz Tost is igazolta.
 
A szakember ismételten megerősítette, csapata elsődleges küldetése az, hogy tehetséges pilótákat neveljen a nagytestvér számára, ahol majd a későbbiekben igazi top versenyzővé válhatnak. Ehhez azonban Alguersuari és Buemi nem volt elég erős. A döntéstől függetlenül Tost úgy véli, hogy a két versenyző köszönettel tartozik a Red Bullnak azért, amiért segítettek nekik bekerülni a király-kategóriába.
 
"Ez egy nagy teljesítményű sport, ahol a bejutás is része a játéknak. Mindkét versenyző hálás lehet a Red Bullnak, hiszen nélkülük soha nem kerülhettek volna be a Formula-1-be. Még most is lehetőségük van arra, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, és kezdhetnek valamit azzal a lehetőséggel, amit a Red Bull adott nekik. Nos, Buemi még mindig tagja a csapatnak, hiszen ő a Red Bull tartalékpilótája. Hogy mi történik majd Alguersuarival? Jelenleg erről nincs információm, de ahogy az imént mondtam, megköszönheti a Red Bullnak azt a nagyon jó alapot, amivel innentől folytatni tudja karrierjét. Lehet ő még a Formula-1-ben, valamelyik másik csapatnál. Nem azt mondom, hogy nem elég jók a szériában, hiszen néhány versenyen láthattuk tehetségüket, de ez a Red Bull Racing számára nem elegendő. De el tudom képzelni, hogy lehetnek még valahol top pilóták, és akár még sikeres karriert is befuthatnak.”
 
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nemrégiben elmondta, hogy Buemi és Alguersuari nem győztes típus. Tost bizonyos mértékben egyetért ezzel a kijelentéssel.
 
"Valószínűleg van abban valami igazság, amit Helmut mondott. Amikor a helyes irányról gondolkodunk, akkor egy kétszeres világbajnok csapatról beszélünk, ami azt jelenti, hogy a versenyzőnek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy futamokat és világbajnokságot nyerjen. És ebből a szempontból másodlagos, hogy Sebastien Buemi és Jaime Alguersuari mióta volt itt. A Toro Rosso egy olyan csapat, amely újoncoknak ad lehetőséget. 2012-ben két újoncunk lesz, és én teljes mértékben támogatom ezt a döntést.”

 
Tost szerint Daniel Ricciardónak és Jean-Eric Vergne-nek nehéz dolga lesz első versenyeken, de bízik benne, hogy mindketten kiválóan teljesítenek majd.
 
"Mindketten rendkívül jók voltak minden szériában ahol versenyeztek, mielőtt beléptek a Formula-1-be, és igen, a tesztek folyamán is megmutatták, hogy van bennük potenciál. Daniel már túl van 11 F1-es versenyen, és további előnye, hogy péntekenként gyakran dolgozott már együtt a csapattal. De általánosságban elmondhatom, hogy ez a „wow-effektus” az első szezonban azért nem olyan egyszerű. Az viszont egyértelmű, hogy a második szezonban már szállítaniuk kell az eredményeket. Amit várunk tőlük az az, hogy stabil teljesítményt produkáljanak. Ez azt is jelenti, hogy folyamatosan fejlődjenek. Nem feltétlenül folyamatos pontszerzést várunk…ha csak nem építünk egy nyerő autót. Gyanítom, hogy az első négy tengerentúli verseny mindkettőjük számára nehéz lesz, hiszen számukra ismeretlen pályák következnek, de Európában már azt várom tőlük, hogy határozottan jobbak legyenek.”
 
"Had mondjam még el a végső szót. Nincs azzal problémám, ha a pilóták egy jó verseny után a következő futamon gyengén teljesítenek, hiszen ez is benne van a pakliban. Mindenkinek lehet szerencsétlen periódusa, de ez része kell, hogy legyen a fejlődési időszaknak. Ilyesmi előfordult Sebastian Vettellel is. Egy bizonyos pontig együtt vannak a játékban, ám a kérdés az, hogy ki lesz a jobb, melyikük csinálja jobban. Várjunk, és majd kiderül.”

 

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 franz tost toro ross