2012. feb 18.

Sir Stirling Moss Fangióhoz hasonlítja Vettelt

írta: FormaNet
Sir Stirling Moss Fangióhoz hasonlítja Vettelt

Sebastian Vettel a tavalyi évben számtalan rekordot döntött meg, és az egész szezonon végighúzódó dominanciája a legnagyobbak közé emelte a legfiatalabb kétszeres világbajnokot. Sokan Vettel ellentáborából úgy vélik, hogy „azzal az autóval” erre más is képes lenne, ám a Formula-1 ennél sokkal összetettebb sport, mint hogy ez a kijelentés így elfogadható legyen. A Formula-1-es legenda, Sir Stirling Moss úgy gondolja, Vettel teljesítményét senki sem vitathatja el, és a német tavalyi menetelése Mosst minden idők legnagyobb argentin versenyzőjének '50-es években aratott sikereire emlékezteti, amikor Juan Manuel Fangio dominanciája kivette a lehetőséget az olasz és brit versenyzők kezéből.

A Formula-1-es legenda, Sir Stirling Moss Sebastian Vettel munkásságáról a Hall of Fame díjátadóján beszélt, ahol nem mellesleg a Red Bull zseniális főtervezője is díjazott volt.
 
"Vettel valóban a Formula-1 modern Fangiója. Nem látok mást, mint természetes tehetséget, amitől ennyire jó, és ahogyan ennyire jó” – vélekedett a 81 éves brit legenda.
 
"Úgy vélem, Vettel egészen kiemelkedő tehetség, és persze megkapta a legjobb autót, ami így igazságos, mert általában a legjobb pilótának a legjobb autó jár.”
 
"Fangio is rótta a köröket, és megszerezte amit akart, semmit sem hagyott ott.”
 
"Szerencsések vagyunk, mert Vettelnek még a humorérzéke is jó. Egy átkozottul jó világbajnok. Azt hiszem, hogy sok olyan ember van, aki ha eljut ebbe a helyzetbe, nem tudja visszaadni mindazt amit kap.”
 
Moss abban az időben amikor Fangio versenyzett, négyszer volt a második a világbajnokságban, ebből három alkalommal argentin riválisa lett a világbajnok. (1955, 1956, 1957). Sokak szerint Fangio minden idők legnagyobb pilótája, aki ötször nyert világbajnoki címet négy különböző csapatnál, és nem mellesleg 1955-ben a Mercedesnél Moss csapattársa volt.
 
Vettel az előző szezonban olyan dominanciát mutatott, ami eddig csak keveseknek sikerült, és négy futammal a szezon vége előtt már második világbajnoki címét ünnepelhette. Tehette mindezt úgy, hogy a 19 futamból 11-szer a dobogó legmagasabb fokán ünnepelhetett.
 
Moss szerint idén a McLaren brit pilótapárosa, Jenson Button és Lewis Hamilton lehet a német pilóta legnagyobb riválisa, és ha fogadást kellene kötnie akkor Buttonra több pénzt tenne, mint Hamiltonra.
 
"Legnagyobb problémájuk az, hogy egy jobb szerkezet ellen kell harcolniuk. A Red Bull valóban nagyon jó, ezért rendkívül nehéz lesz legyőzni őket, és azt hiszem, még nem is lesznek olyan jók (a McLaren). Vettel kiemelkedő. Ők is (Button és Hamilton) nagyon ott vannak, de azért nem olyan mértékben. Lewis nem szokott viccelni, úgyhogy nála senki sem lehet biztos a dolgában. Én inkább Jensonre tennék pénzt. Igen, ez biztos. Lewis rémisztő, és valóban nagyon gyors, de Jenson bizonyos dolgokat sokkal jobban átgondol, mint Lewis” – vélekedett Moss, aki egész pályafutása során reális és megfontolt versenyző volt.
 
 
"Például amikor esik az eső, és nem cseréli le a gumikat. Ezek azok az apró dolgok, amiket jobban megért, és ez a nagyobb tapasztalatból adódik” - dicsérte a 2009-es bajnokot Moss. 
 
Az F1-es legendának természetesen az idei csúnya autókról is meg van a véleménye, főleg a Ferrari modelljét tartja kifejezetten rondának, de reménykedik abban, hogy a szezon során még történik majd némi "ráncfelvarrás".
 
"Tudna valaki mutatni nekem egy csúnya autót, ami valaha nyert bármit is? Ez az ami engem aggaszt a Ferrarival kapcsolatban, mert nem néz ki valami szépen, bár ettől még bizonyulhat kellőképpen hatékonynak."
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

f1 juan manuel fangio stirling moss forma1 lewis hamilton motorsport jenson button sebastian vettel