2012. feb 28.

Nem tarthat külön tesztet a Ferrari és a Red Bull

írta: FormaNet
Nem tarthat külön tesztet a Ferrari és a Red Bull

A Ferrari és a Red Bull is úgy tervezte, hogy egy nappal később kezdi meg az utolsó kollektív tesztet, és értelemszerűen egy nappal tovább is marad Bercelonában. A terv azonban füstbe ment, miután az FIA közbeavatkozott.

   A Ferrari és a Red Bull is úgy tervezte, hogy péntektől hétfőig tesztel majd Barcelonában, míg a többi csapat az eredeti kiírásnak megfelelően csütörtöktől vasárnapig tartózkodik a katalán helyszínen.
 
Kedden reggel azonban kiderült, hogy a Formula-1-es sportszabályzat 22.4 cikkelye szerint ez már nem lehetséges. Az FIA hétfőn este tisztázta a tesztelésre vonatkozó szabályt, amely tartalmazza, hogy a világbajnokság kezdete előtti héten - néhány egyenesfutási teszt, vagy fiatal pilóta teszt kivételével - már nem lehet tesztelni.
 
A szabály eddig is így volt, azonban egy kérdést tisztázni kellett, mégpedig, hogy melyik hét számít a világbajnokság kezdete előtti hétnek. A Ferrari és a Red Bull ugyanis azt gondolta, hogy a szabályzatban lefektetett előző hét az március 12.
Az FIA ugyanakkor hétfőn este pontosította a dátumot, amiből mindenki számára egyértelműen kiderült, hogy a tilalom a szezonnyitó előtti teljes hétre vonatkozik, azaz amelyik március 5-től kezdődik.
 
Az eddigi két teszthéttől eltérően, mindkét alakulat felváltva futtatja majd versenyzőit az utolsó négy napos felkészülésen: a Ferrarinál Felipe Massa az első, és a harmadik napon, míg Fernando Alonso a második és a negyedik napon kap lehetőséget. A Red Bullnál Mark Webber kezd, az ausztrál csütörtökön és szombaton tesztel, Sebastian Vettelnek pedig a péntek és a vasárnap jutott.
 
Miután az FIA tisztázta, hogy vasárnaptól a csapatoknak már nem lesz lehetőségük tesztelésre, így minden bizonnyal a Lotus sem tudja bepótolni a kasztni problémák miatt elvesztett napokat. Illetve értelemszerűen a Marussiának sem lesz már lehetősége a szezonnyitó előtt futtatni új autóját, miután a csapatra még vár egy törésteszt a hétvégén. 
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

teszt barcelona ferrari f1 formula 1 red bull