2012. feb 29.

Sir Frank Williams megnevezte utódját

írta: FormaNet
Sir Frank Williams megnevezte utódját

A Formula-1 azon kevés sportok egyike, ahol nem csak a pályán, a versenyeken elért eredmények alapján válhat valaki legendává. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Sir Frank Williams jó példa erre. Az április 16-án hetvenedik életévét betöltő szakember motorsportban, és a Formula-1-ben eltöltött több évtizedes állhatatos munkáját senki sem vonhatja kétségbe, mint ahogy csapatának eddig elért eredményeit sem. Sir Frank mostanában gondolt először a visszavonulásra, és egyetlen lehetséges utódjának Adam Parrt, a csapat elnökét nevezte meg.

   Frank Williamsnek egyelőre ugyan nem áll szándékában átadni a csapatfőnöki helyét, Adam Parr munkája azonban teljesen lenyűgözte a legendás szakembert, ezért - szem előtt tartva a Patrick Headdel 1977-ben alapított istálló távlati érdekeit - úgy látta, éppen itt az ideje, hogy megnevezze utódját, aki visszavonulása után átveheti majd a csapat teljes irányítását.
 
"Ha bármi okból nem tudnék jönni, hogy végezzem a munkámat, Adam kitöltené az így támadt űrt. Ő egy fiatalember, aki fizikailag is alkalmas erre, pont olyan, mint amilyen én voltam az ő korában. Nem versenyző, de más módon jelent számunkra komoly előnyt ebben a jelentős mértékben üzleti időszakban. Nagyon jó pénzügyi döntéseket hozott a költségek és a haszon vonatkozásában. Képes befolyással képviselni magát a Formula-1-es találkozókon.”
 
Williams úgy véli, Adam Parr jelentősen erősíti az alakulatot, amióta 2006-ban vezérigazgatóként került az istállóhoz, Chris Chapple helyére, majd 2010-ben átvette az elnöki feladatokat a főrészvényes, Frank Williamstől, aki a továbbiakban már csak a versenyzés operatív dolgaival akar foglalkozni.
 
Parrnak a Williamsszel megkötött szerződése előtt semmi köze sem volt a száguldó cirkuszhoz, ezzel szemben viszont nagy ívű pénzügyi pályát futott be. Mielőtt csatlakozott volna a grove-i alakulathoz, többek között dolgozott a Barclays befektetési banknál, illetve elnök-és kereskedelmi vezérigazgatóként a  Rio Tinto Minerals csoportnál. Frank Williamsszel 2000-ben ismerkedett meg, és ebből a barátságból végül szoros üzleti kapcsolat lett.
 
"Adam nagyon jó ember. Becsületes, szorgalmas, nagyon hatékony, igen nagy kereskedelmi érzékkel. Összességében elmondhatom, hogy Adam nagyon okos egyéniség, erős üzleti rátermettséggel. Képzett jogász, de sok más dologban is otthon van.”
 
Sir Frank Williams elégedettsége némileg meglepő, hiszen 2011-ben az alakulat eddigi történelmének mélypontján volt, és nem csupán az eredmények tekintetében, hanem a teljesítménytől nem független pénzügyi vonatkozásban is. A rossz szereplésnek köszönhetően ez elmúlt években sorra hagyták el a szponzorok a csapatot, és a tavalyi részvénykibocsátás is elég nagy bukás volt, miután a részvények árfolyama az év végére 30 százalékot csökkent a kibocsátási árfolyamhoz képest.
 
Pastor Maldonado és Bruno Senna szerződtetése mindenképpen azt sugallja – még ha az érintettek tagadják is –, hogy a döntés elsősorban pénzügyi döntés volt, a tét továbbra is a csapat életben maradása. Talán éppen ezért erősítette meg helyzetében Williams Adam Parrt, és nevezte meg lehetséges utódjaként, mert jelenleg egy pénzügyi szakember befolyása stabilitást mutathat a külvilág felé, aminek nagy jelentősége lehet a támogatók bevonzásakor. Ehhez azonban természetesen fontos a versenyeken nyújtott teljesítmény, és egy érezhető előrelépés is.
 
 
Frank Williams a tavalyi szégyenletes és nyomasztó év tükrében úgy gondolja, tudják a problémák okait, tudják, mi az ami hiányzott az autóból, és lehet az első lépés a javulás irányába.
 
"Nem vagyok mérnök, de láttam már sok jó és rossz autót, és a miénk nem volt elég gyors. Hogy miért nem volt elég gyors? A legtöbb területen hiányzott belőle az anyag. De ami a legfontosabb az összes közül, az, hogy hiányzott az aerodinamika. És talán egy kevés lóerő is. Ezért egyszerűen nem volt gyors az autó. És nem hiszem, hogy az egyensúly is rendben lett volna. Most azonban a Renault motor reményt ad, és van három új műszaki szakemberünk is, akik különböző háttérrel három különböző csapatból érkeztek."
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 frank williams williams f1 team adam parr